Κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων σήμερα
Όπως φαίνεται, ο φόβος για τις μεταλλάξεις και τη διασπορά του κορονοϊού, θα μας κρατήσουν αρκετό καιρό μέσα…

Το «βαρύ» κατά τόπους επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, με την Αττική να παραμένει στην πρώτη θέση και να συγκεντρώνει καθημερινά τουλάχιστον το 50% των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, ο εντοπισμός εκατοντάδων μεταλλαγμένων στελεχών- κυρίως στελέχη βρετανικής μετάλλαξης αλλά και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης- και η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ – χθες εξελίχθηκε μία από τις πιο δύσκολες ημέρες με αριθμό ρεκόρ στις νέες εισαγωγές ασθενών για τον Φεβρουάριο- συνθέτουν το εύθραυστο σκηνικό της εξελισσόμενης επιδημίας.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα (19.02.2021) με σκοπό την ανάλυση του επιδημιολογικού κινδύνου περιοχών της χώρας και ιδιαίτερα στην Αττική. Θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αναβάθμιση στο επίπεδο «αυξημένου» και «πολύ αυξημένου» κινδύνου, των Ιωαννίνων και της Καλύμνου αντίστοιχα, ενώ ενδέχεται να τεθεί προς ψήφιση και η σύσταση νέων οδηγιών για τη χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων πάντως, αν και τα κρούσματα στη χώρα εμφανίζουν σταθεροποίηση, το ιικό φορτίο στην κοινότητα -ιδιαίτερα της Αττικής- είναι πολύ αυξημένο και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ διαρκώς αυξανόμενες. Η τελευταία καταγραφή από τον ΕΟΔΥ, μετρά 320 διασωληνωμένους ασθενείς, τα 2/3 εκ των οποίων σημειώνονται στην Αττική.

Την ίδια στιγμή, η παρουσία των μεταλλαγμένων και πιο μεταδοτικών ιών -με κρούσματα που χθες αυξήθηκαν κατά 281– αλλά και η επιβάρυνση των νοσοκομείων στην πρωτεύουσα δημιουργούν ένα “εκρηκτικό συνδυασμό” που δεν επιτρέπει εφησυχασμό και πολύ περισσότερο σκέψεις για άρση των μέτρων στα τέλη του μήνα.

Λουκίδης: Πρώτη φορά βλέπουμε τόσους ασθενείς στα νοσοκομεία στην Αττική

Με το 10% των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλινικές Covid-19 να καταλήγουν τελικά σε διασωλήνωση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και με τον ρυθμό αύξησης των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία (χθες εισήχθησαν ακόμη 181 ασθενείς με κορονοϊό), οι αντοχές του ΕΣΥ στην Αττική βρίσκονται στην “κόψη του ξυραφιού”, λένε οι γιατροί.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) στο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης, αναφέρει ότι δεν υπάρχει προηγούμενο σε αριθμό νοσηλειών ασθενών στην Αττική.

«Αν υπάρχουν 1.400 κρούσματα κάθε μέρα κι ένα ποσοστό από αυτά θα “βγάζει” νοσηλείες και τα μισά είναι στην Αθήνα, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πίεση. Πιθανώς εκτός Αθηνών να μην είναι έτσι. Αλλά στην Αττική ειδικά, δεν είχαμε ποτέ ξανά τόσο αυξημένες εισαγωγές. Μιλάω για τις κοινές κλινικές κορονοϊού, όχι για τις Μονάδες Εντατικής. Γιατί κανένας δεν πάει κατευθείαν στη ΜΕΘ, όλοι από τις κλινικές περνούν πρώτα», σημειώνει.

Μιλώντας με συναδέλφους του από άλλα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Αττικόν έχει καταλήξει, όπως λέει, ότι είναι πρόωρη και παρακινδυνευμένη μια άρση των μέτρων σε 10 μέρες.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα και να αξιολογηθεί το lockdown», αναφέρει. «Το 1.400 δεν ξέρω αν είναι σταθεροποίηση. Όταν έχεις ένα “μαξιλαράκι” 1.400 κρούσματα, γίνονται 2.000 μέχρι να πεις “άλφα”. Και ξέρω από τους συναδέλφους μου στο Σωτηρία και μιλάω και από την πείρα του δικού μου νοσοκομείου, έχουν πιεστεί πολύ τα τμήματα. Εμείς έχουμε περάσει τους 80 ασθενείς στο Αττικόν, μόνο στις κλίνες. Η Αττική είναι η πρώτη φορά που πιέζεται. Εγώ δεν θυμάμαι ούτε στο πρώτο κύμα, ούτε την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου να πιέστηκε τόσο πολύ. Ελπίζουμε να αντέξει, γιατί έχει πολλά νοσοκομεία και πολλές ΜΕΘ. Αν μπορέσει να κρατήσει και χαμηλά τα κρούσματα, πιστεύω θα αντέξει», λέει ο κ. Λουκίδης.

Εκτός από την Αττική ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι υγειονομικές αρχές σε περιοχές με ξαφνική επιβάρυνση και απότομη άνοδο του επιδημιολογικού φορτίου, λέει ο καθηγητής.

Στις περιοχές αυτές εντάσσονται η Κάλυμνος και τα Γιάννενα, όπως σημειώνει: «Έχουμε 100 περιστατικά στην Κάλυμνο, που είναι ένα πολύ μικρό νησί που δεν ξέρω γιατί να έχει 100 περιστατικά. Κάτι συμβαίνει. Λέγεται ότι είναι θρησκευτικός, ο υποκείμενος λόγος. Έχει την άποψη ο ιερέας εκεί ότι δεν πρέπει να φοράνε μάσκες. Και στα Γιάννενα ανέβηκαν τα περιστατικά και ακούστηκε ότι έρχονται ασθενείς με κορονοϊό από την Αλβανία, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος πόσο εύκολα μπορεί να ήρθαν άνθρωποι από την Αλβανία στην Ελλάδα για νοσηλεία», σχολιάζει ο Στέλιος Λουκίδης
«Κίνδυνος από την παραμέληση άλλων ασθενειών εκτός Covid»

Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος επισημαίνει τον κίνδυνο που εγκυμονεί για τον πληθυσμό του λεκανοπεδίου της Αττικής, η συρρίκνωση των κλινικών άλλων παθήσεων για την ανάπτυξη νέων κλινών αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό.

Η αύξηση της νοσηρότητας αμέσως μετά την υποχώρηση του πανδημικού κύματος και η αύξηση των ογκολογικών περιστατικών, θα είναι τεράστια, όπως λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας: «Για να ανοίξουν κρεβάτια Covid τι συμβαίνει; Περιορίζονται άλλα κρεβάτια. Κι όταν περιορίζονται άλλα κρεβάτια περιορίζονται και άλλα νοσήματα χρόνια που χρειάζονται περίθαλψη. Φυσικά αυτό δεν είναι καλό», λέει.

Σε αναμονή για τις νέες συστάσεις στη χρήση της μάσκας

Προς τη χρήση διπλής μάσκας, χειρουργικής από μέσα και υφασμάτινης εξωτερικά, σε χώρους με συγχρωτισμό, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προσανατολίζονται και οι Έλληνες ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αυξηθεί η προστασία των πολιτών έναντι της λοίμωξης Covid-19.

Όπως προκύπτει από νεότερα διεθνή δεδομένα, η χρήση μάσκας από δύο πρόσωπα στον συγχρωτισμό τους προστατεύει έως και 83% από τη μετάδοση του κορωνοϊού, εφόσον κάποιος από τους δύο είναι μολυσματικός, ενώ η προστασία ενισχύεται έως και 96% με τη χρήση διπλής μάσκας.

Ύψιστης σημασίας είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πολύ καλή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο, κάτι που επιτυγχάνεται με την πίεση που ασκεί η υφασμάτινη μάσκα στα πλάγια της χειρουργικής που από μόνη της δημιουργεί ένα “κενό”. Ανάλογες οδηγίες εξέδωσε πρόσφατα και το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »