Με ποιους σκοπούς φαίνεται να “έστησε” το σκηνικό η Άγκυρα
ΗΤουρκία φοβούμενη τυχόν κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα στην επικείμενη Σύνοδο κορυφής των ηγετών της. Στόχος της είναι να μετριάσει την επιρροή της αντιτουρκικής ρητορικής από το Παρίσι και την Αθήνα στους λοιπούς εταίρους της ΕΕ.

 

Η Τουρκία συντηρεί το τελευταίο διήμερο ένα έντονο ψυχροπολεμικό κλίμα σε βάρος της Ελλάδας, με αφορμή τη νηοψία που διενήργησε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη» η γερμανική φρεγάτα Αμβούργο, στο τουρκικό φορτηγό πλοίο «Ροζελίν Α», για το οποίο υπήρχε υποψία ότι μετέφερε όπλα στη Λίβύη παράνομα.

Το τουρκικό σχέδιο

Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία ήξερε ότι ο επικεφαλής της επιχείρησης «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τήρηση του εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη είναι ο Έλληνας Αρχιπλοίαρχος, Θόδωρος Μακρόπουλος.

Επίσης η Τουρκία γνώριζε ότι ήταν πολύ πιθανό έως βέβαιο το τουρκικό φορτηγό πλοίο της να ελεγχόταν στο πλαίσιο της Επιχείρησης “Ειρήνη”, για το ενδεχόμενο παράνομης μεταφοράς όπλων στη Λιβύη.

Αυτό στην περίπτωση που γινόταν, θα ήταν η επίφαση που έψαχνε η Τουρκία για να κατηγορήσει παντελώς ανυπόστατα τον Έλληνα αξιωματικό, ο οποίος απλά και μόνο έκανε τη δουλειά του και την Ελλάδα γενικότερα ότι είναι εκείνη που μεροληπτεί σε βάρος της Τουρκίας και προσπαθεί να μειώσει το κύρος της Διεθνώς.

Ο ελεγχόμενος τουρκικός τύπος από το καθεστώς Ερντογάν, θα αναλάμβανε στη συνέχεια να δώσει δραματικές διαστάσεις σε ένα γεγονός ρουτίνας, καθόλα νόμιμο.
Πού αποσκοπεί η Τουρκία

Στις 10-11 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ άλλων θα συζητήσουν την προκλητική στάση της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, προκειμένου να ληφθούν μέτρα ή όχι σε βάρος της, από την ΕΕ, με το πιθανότερο αν όχι βέβαιο να ληφθούν μέτρα σε βάρος της.

 

Η Τουρκία επειδή φοβάται επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ μετακινεί κρατικές εταιρείες ενέργειας.
Μάλιστα το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοθετικά τις ανωτέρω αλλαγές την περασμένη Πέμπτη, με την ένδειξη του κατεπείγοντος

Αντιλαμβανόμενη η Τουρκία, ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη και κουρασμένη από τα ανατολίτικα παιγνίδια του Ερντογάν, με αποτέλεσμα οι κυρώσεις σε βάρος της να είναι πάρα πολύ πιθανές,έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό της όπως αναφέραμε παραπάνω

Στόχος της Τουρκίας είναι να αλλάξει ή μάλλον να τροποποιηθεί η ατζέντα, την οποία θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής, προσπαθώντας να συκοφαντήσει την Ελλάδα, ότι είναι επιθετική σε βάρος της, με αφορμή το γεγονός της νηοψίας στο τουρκικό επιβατικό πλοίο «Ροζελίν Α», την οποία ναι μεν εκτέλεσε η γερμανική φρεγάτα, αλλά τη διέταξε ο Έλληνας Αρχιπλοίαρχος Θόδωρος Μακρόπουλος.

Επίσης θέλει να καταδείξει ότι η Ελλάδα όπως “παρέσυρε” το γερμανικό πλοίο να προβεί στη νηοψία, έτσι επιχειρεί να “ρυμουλκήσει” την ΕΕ σε λήψη μέτρων εναντίον της.

Το γεγονός δεν είναι τυχαίο, αφού σχεδόν παρόμοιο περιστατικό συνέβη και με την Γαλλία.

Τελικά σκοπός της Τουρκίας είναι, αφενός να μετριάσει την επιρροή της αντιτουρκικής ρητορικής από το Παρίσι και την Αθήνα στους λοιπούς εταίρους της ΕΕ στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, αφετέρου να διχάσει τους ηγέτες της ΕΕ και να πέσει στα μαλακά από πλευράς κυρώσεων σε βάρος της.

Αν παρόλα αυτά οι κυρώσεις της ΕΕ πονέσουν την Τουρκία, τότε η Άγκυρα θα το δικαιολογήσει λέγοντας στο εσωτερικό της, ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που ευθύνεται για αυτό στοχοποιώντας τη χώρα.

Άλλωστε διανύουμε μία πολύ επικίνδυνη περίοδο για το πότε και που θα γίνει το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικό επεισόδιο στο Αιγαίο;

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ του Μπάϊντεν δεν θα του δώσουν την ασυλία που του παρείχε ο Τράμπ, για αυτό τίποτε δεν αποκλείει, πέραν πάσης λογικής ο Τούρκος Πρόεδρος να επιχειρήσει να επιβάλει τετελεσμένα σε βάρος μας, την ύστατη στιγμή, πρίν την 20η Ιανουαρίου 2021.

Και λέω πέραν πάσης λογικής, αφού η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα αναφορικά με την οικονομία της, τον Covid-19, αλλά και την έλλειψη που παρουσιάζει σε έμπειρους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών.

 

Το λογικό για τον Τούρκο Πρόεδρο θα ήταν να ασχοληθεί με τα τεράστια προβλήματα της χώρας και του λαού του, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και συγκυβερνάει με τους γκρίζους λύκους του MHP του Μπαχτσελί.

Από την άλλη η αντιπολίτευση ζητάει πρόωρες εκλογές, κατηγορώντας τον ότι επί της ουσίας δεν κυβερνάει τη χώρα του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »