Tι αναφέρουν οι ειδικοί
Παρότι αρχικά ο κορονοϊός έπληττε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως από 70 ετών και άνω, φαίνεται ότι πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Είναι ενδεικτικό ότι πλέον η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 47 έτη, με τους ειδικούς να καταγράφουν περιστατικά σε 40αρηδες που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας (4.279), το 31,6% αφορά σε άτομα από 18 έως 39 ετών, ενώ το 42,2% αφορά σε άτομα 40 – 64 ετών.
Από την άλλη και τα παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων κάνουν τους ειδικούς να χτυπούν κόκκινο συναγερμό. Άλλωστε τα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, ενώ είχαν δημιουργήσει ειδική κλινική για την covid-19, στην αρχική φάση της πανδημίας ελάχιστα είχε χρειασθεί και κυρίως για προληπτικούς λόγους. Όμως τα τελευταία 24ωρα δύο παιδιά από διαφορετικές περιοχές της χώρας, (Χαλκίδα και Αθήνα), χρειάσθηκε να μεταφερθούν στο Παίδων αφού παρουσίασαν συμπτώματα του κορονοϊού.
Τα αίτια
Ως αιτία των νεαρότερων πλέον περιστατικών, οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές θεωρούν τη χαλάρωση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Μία χαλάρωση που αυξάνει κατακόρυφα τα κρούσματα και στις μεγάλες πόλεις όπως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό και τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν κατακόρυφα οι έλεγχοι σε νυχτερινά κέντρα και beach bar, ώστε να διαπιστωθεί εάν τηρούνται – έστω στο ελάχιστο- τα μέτρα. Διαφορετικά μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε νέες απαγορεύσεις.
Πάντως, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν τονίσει αλλεπάλληλες φορές ότι αν χρειασθεί θα ληφθούν νέα μέτρα και θα επιβληθούν και νέες απαγορεύσεις. Όλα θα εξαρτηθούν από τις παρατηρήσεις της ειδικής επιτροπής, η οποία καταγράφει καθημερινά τόσο τους επιδημιολογικούς δείκτες όσο και τις συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Τι σχεδιάζεται για τη χρήση της μάσκας στις εκκλησίες
Η αυξημένη κυκλοφορία του κορoνοϊού στη χώρα, και ιδίως στην Αττική, κρατά σε εγρήγορση τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Στόχος τους είναι να περιοριστεί η κινητικότητα του κορoνοϊού, γι’ αυτό και επιχειρούν να υψώσουν εμπόδια στο πέρασμά του. Η επέκταση των κλειστών χώρων όπου θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μάλιστα, οι εκκλησίες αποτελούν τους επόμενους κλειστούς χώρους – μετά τις δημόσιες υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τα εμπορικά καταστήματα- όπου θα γίνει απαραίτητη η χρήση μάσκας. Κατά πληροφορίες, το θέμα έχει ήδη απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο όπως και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με δεδομένο το έντονο θρησκευτικό και λατρευτικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τον ερχόμενο μήνα. Ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου – από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας- αλλά και το πλούσιο εορτολόγιο του Αυγούστου έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά όλων ώστε να διασφαλιστεί και το προσκύνημα και η προστασία της δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, ο συναγερμός για τους αρμόδιους θα χτυπήσει όταν δουν να καταγράφεται σταθερά συνεχόμενη αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα συνολικά ή κατά περίπτωση, πχ στην Αττική όπου ήδη ο κορωνοϊός κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με άλλες περιοχές.
Μέχρι τώρα καταγράφεται κυματοειδής η πορεία του κορωνοϊού, με αυξομειώσεις στον ημερήσιο απολογισμό. Όταν ο αριθμός των κρουσμάτων κινηθεί σταθερά ανοδικά, τότε θα ενταθούν και τα μέτρα αναχαίτισης του κορωνοϊού.
Η Αττική πλέον μετρά 174 κρούσματα από τα 491 που έχουν καταγραφεί στη χώρα τον Ιούλιο. Κρούσματα έχουν εμφανιστεί την τελευταία εβδομάδα στις εξής περιοχές: Ξάνθη, Εύβοια, Μαγνησία, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Κόρινθος, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Σάμος, Αχαϊα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο