Στη Θράκη οι αστυνομικές υπηρεσίες θα βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, θέτοντας σε κλοιό σημεία «τουρκικού ενδιαφέροντος», όπως για παράδειγμα το τουρκικό προξενείο για την επίσκεψη. Η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών θα συνοδεύεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά όλοι στην Αθήνα προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους γιατί κανείς δεν γνωρίζει που θα το φτάσει ο Τουρκος ΥΠΕΞ.

Πάντως οι χθεσινές πανηγυρικές αναρτήσεις του για την άλωση της Κωνσταντινούπολης δεν δείχνουν ότι έχει “καλές προθέσεις” αλλα ότι φιλοδοξεί να καταστήσει τη σημερινή επίσκεψη – αστραπή σε επικοινωνιακή φιέστα αλλά και βρει “πατήματα” με σκοπό να πιέσει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη.

Για το λόγο αυτό, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία τουρκικών ΜΜΕ, που θα προβάλλουν στην Τουρκία το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τους «ομογενείς», όπως αποκαλούν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας YeniSafak, αναμένεται -μεταξύ άλλων- να θέσει ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκης και προστασίας των δικαιωμάτων της από τις ελληνικές Αρχές.

«Μεταξύ των θεμάτων που κατά προτεραιότητα θα τεθούν στη συνάντηση θα είναι και η απόπειρα της κυβέρνησης Αθήνας να δημιουργήσει μία πλαστή ταυτότητα για την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τουρκική εφημερίδα.

Η Τουρκία συνεχίζει να θέτει επιτακτικά θέμα αναγνώρισης της μειονότητας με εθνικούς όρους και όχι θρησκευτικούς, όπως ισχύει με τη Συμφωνία της Λωζάνης. Για αυτό και από το 2017, όταν ο πρόεδρος Ερντογάν το είχε θέσει ευθέως προς την ελληνική πλευρά κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αποτελεί βασική επιδίωξη της τουρκικής διπλωματίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα ζητήσει από την Ελλάδα την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αυτοαποκαλούμενη και παράνομη «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης, ζητώντας ελεύθερη χρήση των όρων «Τούρκος», «Τουρκικό/ή» από μειονοτικούς φορείς.

Κατά τις επαφές με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, θα επαναληφθεί το πάγιο τουρκικό αίτημα για απευθείας εκλογή των θρησκευτικών λειτουργών από τη μειονότητα, σύμφωνα με τις υποδείξεις του τουρκικού υπ. Εξωτερικών.

Παράλληλα με την επίσκεψη στο μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Κομοτηνής, ο Τσαβούσογλου θ’ απαιτήσει καλύτερες συνθήκες για τη μειονοτική εκπαίδευση, την εκλογή από τη μειονότητα Σχολικών Εφορειών, ενώ δεν θα λείψουν και οι αιχμές κατά των ελληνικών Αρχών για το «λουκέτο» σε μικρές σχολικές μονάδες μειονοτικών χωριών, λόγω έλλειψης μαθητών. Παράλληλα θα επιδιώξει να σταλεί μήνυμα στους Μουσουλμάνους της Θράκης, για φοίτηση των παιδιών τους σε μειονοτικά σχολεία και όχι σε δημόσια, όπως συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο κ. Τσαβούσογλου θα φτάσει στην Αλεξανδρούπολη περί τις 11 το πρωί της Κυριακής και θα επισκεφτεί το Τουρκικό Προξενείο όπου θα τον υποδεχθούν ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου και οι δυο ψευδομουφτήδες Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής και Αχμέτ Μετέ της Ξάνθης.

Το παρών στη συνάντηση αναμένεται να δώσει ο Λεβέντ Σαδίκ γιος του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ ο οποίος έχει θεωρείται πρόσωπο με ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία στην περιοχή. Στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί το μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με μέλη της μειονότητας και στις 13:30 θα παραθέσει στο χωριό Θάμνα γεύμα, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προσκληθεί , οι Έλληνες βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Αχμέτ Ιλχάν και Μπουράκ Μπαράν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ καθώς και τρεις μειονοτικοί βουλευτές του νομού Ροδόπης και του νομού Ξάνθης. Τελος ο Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.

Αυτή η τελευταία κίνηση του τούρκου υπουργού εξωτερικών στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ του μειονοτικού πολιτικού, για τον οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι δολοφονήθηκε από το ελληνικό κράτος έχει ιδιαίτερη σημασία!

Όλα αυτά λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση ότι η δημόσια τηλεόραση της Τουρκίας, θα γυρίζει ταινία για την ζωή του Σαδίκ! Παρουσιάζοντας τον μάλιστα ως «ήρωα» του αγώνα για την «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα!

Πρόκειται λοιπόν για μία πρωτοφανή πρόκληση η οποία έγκειται στην «τελική λύση» που ονειρεύεται η Τουρκία, όσον αφορά την τουρκοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας της Ελλάδας και την έγερση ζητήματος που θα συνιστά απειλή για την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πετάξει από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης στην Αθήνα για τις επίσημες συναντήσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην Αθήνα η προσοχή των Αρχών επικεντρώνεται στο κέντρο και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος, όπου θα κινηθεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Η ΕΛ.ΑΣ. θα εφαρμόσει το πρωτόκολλο που προβλέπεται κατά τη διάρκεια παρουσίας στην Αθήνα ξένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Στο Σύνταγμα θα υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία, ενώ θα απλωθεί και ηλεκτρονικό δίκτυ ασφαλείας για την αντιμετώπιση εν δυνάμει απειλών από αέρος.

Παράλληλα, ενισχυμένα θα είναι τα επόμενα 24ωρα τα μέτρα ασφαλείας σε τουρκικούς στόχους στην Αθήνα (τουρκική πρεσβεία κλπ).

Γιατί δεν πήγε στα πομακοχώρια

Παρόλο που η Άγκυρα επιθυμούσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφτεί τα πομακοχώρια, οι αντιδράσεις Πομακικών συλλόγων, τον ανάγκασαν να μην πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επίσκεψη.

Στο στόχαστρο των συλλόγων η εμμονή της Άγκυρας, να χαρακτηρίζει «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή.

Οι σύλλογοι κήρυξαν τον Τσαβούσογλου «persona non grata» στην περιοχή, και εικάζεται πως αυτός ενδεχομένως να είναι ο λόγος που ο τούρκος υπουργός δεν θα επισκεφθεί τελικά τα Πομακοχώρια.

«Δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα- Είμαστε Ελληνες Πομάκοι»

«Σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε – γιατί πομακοχώρια λέγονται – κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι, θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι», τονίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης.

Σε ανάρτησή του ανέφερε:

«Εμείς όταν πεθαιναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακομα και ατομικα πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουν το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή!

Ακούμε καιρό τώρα από τρίτες χώρες χωρίς να τους πέφτει λόγος να θέτουν ζητήματα «τουρκικής μειονότητας» η μειονοτητα είναι μια και έχει καθοριστεί από την συνθήκη της Λοζάνης και είναι Μουσουλμανικη καθώς απαρτίζεται από κοινότητες που έχουν μόνο ένα κοινό σημείο την θρησκεία!

Για αυτό λοιπόν σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε – Γιατί πομακοχώρια λέγονται – κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην επόμενη ούτε στην μεθεπόμενη επίσκεψη σας στην Θράκη ακόμα και τότε Έλληνες Πομάκοι θα είμαστε!

Όσο για τα θέματα που εγείρονται και ακούγονται ανά καιρούς από εσάς ή τους συνεργάτες σας περί καταπίεσης της τουρκικής μειονοτητας όπως την αποκαλείται αρχικά σας διαβεβαιώνουμε πως τουρκική μειονοτητα δεν υπάρχει και εν συνεχεία σας εγγυόμαστε πως απολαμβάνουμε οι μουσουλμάνοι της Θράκης όλες τις ελευθερίες της πατρίδας μας!».

«Είστε ανεπιθύμητος»

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, όπου αναφέρεται ότι ο κ. Τσαβούσογλου είναι ανεπιθύμητος στα πομακοχώρια, εκτός «αν ζητήσετε βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη για όσα έπραξε το έθνος σας σε βάρος της φυλής μας».

Στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμάμ Αχμέτ, αναφέρεται επίσης: «Αντί των πομακοχωριών συστήνουμε να επισκεφθείτε τα αιματοβαμμένα χωριά των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, να επισκεφθείτε τους τάφους των εκατοντάδων χιλιάδων δολοφονημένων πολιτών, αλλά και τους δημοκράτες δημοσιογράφους και πολιτικούς της Τουρκίας, οι οποίοι σαπίζουν στις κρατικές φυλακές σας, τις μανάδες και τους πατεράδες των οποίων σκοτώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια καθώς και όλους αυτούς που καταδιώκει μαζικά και με κάθε μέσο το καθεστώς της χώρας σας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »