Θα αφορά το διάστημα από την περίοδο από 6 Νοεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου
Επιστρέφει το μέτρο του «παγώματος» για τις επιταγές στο μοτίβο που ίσχυσε τον περασμένο Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, η πληρωμή των επιταγών θα παραταθεί για 2,5 μήνες (75 ημέρες) με απόφαση που θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών και θα αφορά όλους εκείνους που πλήττονται από την πανδημία.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες η ρύθμιση είναι έτοιμη και θα λάβει την μορφή σχεδίου νόμου το αμέσως προσεχές διάστημα. Θα αφορά το διάστημα από την περίοδο από 6 Νοεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα η αναστολή των 75 ημερών αφορά σε ενδιάμεσες προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή.

Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα εάν μια επιταγή λήγει στις 10 Νοεμβρίου, θα πρέπει να πληρωθεί μετά το «πάγωμα» στις 25 Ιανουαρίου του 2021. Με τον τρόπο αυτό θα πάρουν ανάσα σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται και πάλι είτε λόγω αναγκαστικής αναστολής λειτουργίας με κρατική εντολή, είτε επειδή έχουν υποστεί δραστική πτώση στο τζίρο τους.

Για ποιους ισχύει η αναστολή

Αναστολή προθεσμιών πληρωμής μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης θα μπορούν σύμφωνα με πληροφορίες να ζητήσουν τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων:

Όσες έχουν κλείσει με κρατική εντολή, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις οι επιχειρήσεις εστίασης και λιανεμπορίου
Όσες εμφανίζουν πτώση τζίρου μεγαλύτερη από το 50% στο διάστημα Απριλίου- Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, είτε έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους είτε όχι.
Όσες επιχειρήσεις καλούνται να καλύψουν επιταγές η αξία των οποίων υπερβαίνει το 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019.
Η διαδικασία αναστολής των επιταγών, όπως έγινε και τον περασμένο Απρίλιο θα περάσει μέσα από το τραπεζικό σύστημα με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης πρόθεσης μετάθεσης πληρωμής από τον εκδότη.

Στη διάρκεια του πρώτου lockdown, είχαν σύμφωνα όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες «παγώσει» επιταγές αξίας 1,7 δισ. ευρώ με το τραπεζικό σύστημα να δέχεται περισσότερες από 200.000 σχετικές αιτήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »