Έντονη και η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, της εξερεύνησης φυσικού αερίου, της αντιτρομοκρατίας και της οριοθέτησης των συνόρων
ΗΑίγυπτος και η Ελλάδα έχουν επεκτείνει τις σχέσεις τους μετά από την άνοδο του Σίσι στην προεδρία της αφρικανικής χώρας το 2014, καθώς πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της εξερεύνησης φυσικού αερίου, της αντιτρομοκρατίας και της οριοθέτησης των συνόρων.

Ο Γκαμάλ Μαζλούμ, πρώην διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε στο πρακτορείο Al-Monitor ότι οι αιγυπτιακές-ελληνοκυπριακές σχέσεις είναι ισχυρές, ειδικά σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο και έχουν πραγματοποιηθεί περιοδικές συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

Είπε ακόμη ότι τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας οριοθετούνται, ενώ ορισμένες χώρες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τους οικονομικούς πόρους στα ύδατα της Μεσογείου των δύο χωρών.

Ο Mazloum σημείωσε ότι πραγματοποιούνται κοινές ασκήσεις υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στοχεύουν στην αντιμετώπιση τυχόν απειλών που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες. Η Αίγυπτος, συνέχισε, είναι μία από τις χώρες των οποίων η κατάταξη των ενόπλων δυνάμεων είναι προχωρημένη στον κόσμο και πραγματοποιεί τακτικά ασκήσεις με μεγάλες, περιφερειακές και αραβικές χώρες ετησίως.

Πρόσθεσε δε ότι το Κάιρο πραγματοποιεί 40 ασκήσεις ετησίως και έχει πραγματοποιήσει εκπαιδεύσεις με τη Ρωσία, τη Γαλλία και έξι αραβικές χώρες, καθώς και με τις ειδικές δυνάμεις του Σουδάν. Διατηρεί μια καλή σχέση με άλλες χώρες. Πρόσθεσε ότι οι ασκήσεις που πραγματοποιεί ωφελούν όλα τα συμμετέχοντα μέρη και διδάσκουν στην Αίγυπτο τις μεθόδους μάχης και τη χρήση του εξοπλισμού που διαθέτουν αυτές οι χώρες.

Ο Noha Bakr, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, δήλωσε στο Al-Monitor ότι οι ελληνο-αιγυπτιακές στρατιωτικές ασκήσεις βασίζονται στις ισχυρές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, καθώς οι δύο χώρες έχουν τις ίδιες ανησυχίες και ενδιαφέροντα στη Μεσόγειο.

Ο Μπακρ σημείωσε ότι οι ασκήσεις μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων της Αιγύπτου και της Ελλάδας είχαν ως στόχο την προστασία των πόρων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, της τρομοκρατίας, των περιβαλλοντικών κινδύνων και των κινδύνων μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον Bakr, οι κοινές ασκήσεις πραγματοποιούνται για την ενίσχυση των δυνατοτήτων και των δύο στρατών να αντιμετωπίσουν τυχόν πιθανούς κινδύνους στην περιοχή. Η εκπαιδευτική δράση, είπε, πραγματοποιήθηκε στη Μεσόγειο λόγω ανησυχιών για τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να παραβιάσει την κυριαρχία της Αιγύπτου και της Ελλάδας στην περιοχή. Στόχος τους ήταν επίσης να μεταφέρουν ένα μήνυμα σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν δυνάμεις ικανές να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή επιθετικότητα, κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »