“ A million dollars question”, (η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων), θα έλεγε ο Αμερικανός guru της επικοινωνίας και μέντοράς μου Frank Luntz.

Το αυτονόητο είναι ότι την Ελλάδα σήμερα την κυβερνά ο Κυριάκος σε ένα πρωτοφανές πολιτικό one man show: η συνταγή του επικοινωνισμού είναι ένα μίγμα από πολλαπλά διαγγέλματα, pseudo events (ψευδογεγονότα) και photo opportunities ως κερασάκια στην τούρτα του νεοφιλελεύθερου σημιτικού καθεστώτος, που χτίζει με την αγαστή συνεργασία των συστημικών μέσων την ταμπέλα του «Επιτελικού Ψευδοκράτους» γκρεμίζοντας τις ζωές των πολιτών/υπηκόων του -ότι απέμεινε- Ελληνικού Κράτους.

Και ποιός «κυβερνά» το μυαλό του Κυριάκου, τον υπερεγκέφαλο απ’ όπου παίρνονται συγκεντρωτικά όλες μα όλες οι αποφάσεις;

Ώρα να σας αποκαλύψω ένα μικρό μυστικό: έχω έναν πράκτορα στο Μέγαρο Μαξίμου! Είναι φανατικός Kuriakistas. Βλέπει το παγόβουνο να έρχεται καταπάνω στην «ωραία Ελλάδα» και ανησυχεί για το μπαταρισμένο σκάφος των Αρίστων, που ήδη μπάζει νερά από παντού. Δεν «δίνει» τον Πρόεδρό του, αναζητά λύσεις και ξέρει ότι και εμείς οι «κομμένοι» την πονάμε την Παράταξη (όχι τη μεταλλαγμένη «ΝΔ») και ακόμη πιο πολύ νοιαζόμαστε για τη Χώρα. Ας τον πούμε Σμπίρο (Σ) (από το ιταλικό Sbirro/αστυνομικός, μπάτσος, πληροφοριοδότης). Τί μου λέει λοιπόν:

(Σ) «Εκεί μέσα δεν ακούει και δεν βλέπει κανείς. 150 συμβούλους έχει και είναι όλοι τυφλωμένοι από την Προεδρολαγνεία». «Τί θα κάνουμε; Είναι ραγδαία η πτώση της κυβέρνησης πια.. Το είπε ακόμη και ο Φαναράς στο MEGA!».

Νάτη λοιπόν η απάντηση στο διαχρονικό ερώτημα «ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο;».

Οι δημοσκόποι και τα «εργαλεία» τους: ποσοτικά, ποιοτικά (focus groups), tracking και άλλα πιο μοντέρνα ερευνητικά και αναλυτικά προϊόντα της, όπως τα analytics της Palandir και της Cisco.

(N) «Ποιοί είναι αυτοί οι δημοσκόποι;».

(Σ) «ΟΛΟΙ», ή για να ακριβολογώ σχεδόν όλοι. Απλά όσοι δεν περάσουν από το Μαξίμου, δεν δημοσιεύουν στα μέσα».

(Ν) «Πόσοι είναι;».

(Σ) «Μια ντουζίνα και ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και άλλοι, όσο αυξάνεται η δυσαρέσκεια της κοινωνίας και πληθαίνουν οι εταιρίες των «προθύμων».

(Ν) «Τί του λένε του Κυριάκου;».

(Σ) «ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ!».

(Ν) «Από πού συνάγουν αυτό το συμπέρασμα;».

(Σ) «Από την 20άρα!».

(Ν) «Ποιά είναι η 20άρα; Καμιά μικρούλα γραμματέας που έχει ξεμυαλίσει τους Αρίστους;».

(Σ) «Μπα. Εκτός του Πατέλη, που δηλώνει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ερωτευμένος με τον σύζυγό του, οι άλλοι μάλλον είναι ασεξουαλικοί. Μια θηλυκιά μόνο λατρεύουν, την εξουσία. Και βέβαια τον Πρόεδρο».

(Ν) «Δεν καταλαβαίνω…».

(Σ) «Ωχ βρε Νίκο. Η 20άρα είναι η διαφορά «ΝΔ» – ΣΥΡΙΖΑ. «Ρίχνουμε στον Αλέξη 20 πόντους στο κεφάλι, double score! Όποτε και αν κάνουμε εκλογές θα συντρίψουμε τους «Ζαίους» και θα στείλουμε στον αγύριστο τη δαιμονισμένη απλή αναλογική».

(Ν) «Και είναι τόσο σίγουροι;».

(Σ) «100%. Είναι απόλυτα βέβαιοι! Δεν υπάρχει μέτρηση εδώ και ενάμισι χρόνο που να μην μας φέρνει πολύ μπροστά!

Έχουμε 85% συσπείρωση, 10% εισροές από το ΣΥΡΙΖΑ και κάτι ψηλά από τους μικρούς. Η «ΝΔ» πάει για 45%!».

Αυτά απόσπασα από τον προβληματισμένο (παρά τη δημοσκοπική ευφορία) Σμπίρο.

Εντυπωσιακό μονολογούσα. Δεν ήθελα να πω στον Σμπίρο μου ότι «πλανώνται πλάνην οικτράν», ότι «είναι βαθιά νυχτωμένοι», αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς -και τη Χώρα- η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Κάλεσα στο facetime (έγκυρες πηγές στις «υπηρεσίες» (εκ των συνταξιούχων του Στρατηγού), μου λένε ότι είναι η μόνη εφαρμογή μαζί με το Signal που δεν παρακολουθείται -λες και με όλα αυτά που γράφουμε εδώ στο antinews μπορεί να λέμε χειρότερα κατ’ ιδίαν), έναν παλιό και σεβάσμιο δημοσκόπο. Ας τον ονομάσουμε «Γάτα» (Γ).

(Ν) «Εσύ είσαι έμπειρος, από τους πρώτους στην πιάτσα. Είχες πρωτοφέρει τις μετρήσεις στην Ελλάδα με τον αείμνηστο τον Παύλο. Τί βλέπεις;».

(Γ) «Οι τηλεφωνικές μετρήσεις έχουν πεθάνει. Όσοι τις κάνουν -γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν συνδυαστικές μετρήσεις- οδηγούνται σε μια μεθοδολογική παγίδα και τελικά αυτοπαγιδεύονται».

(Ν) «Τί είναι οι συνδυαστικές μετρήσεις;».

(Γ) «Αυτές που δεν κάνουν μόνο τηλέφωνα σε σταθερά. Εκεί απαντάνε κυρίως οι ηλικιωμένοι. Τις συνδυάζουν με κλήσεις και σε κινητά και βέβαια ερωτηματολόγια στο internet».

(Ν) «Και τί κακό έχουν κάνει οι ηλικιωμένοι;».

(Γ) «Κανένα. Απλώς είναι το κοινό της «ΝΔ». 3 στους 4 ψηφοφόρους της είναι άνω των 60 ετών. Άρα, το δείγμα “γέρνει” πολύ προς τα δεξιά».

(Ν) «Άρα κάνουν λάθος και παγιδεύουν τα κόμματα, τα media και τελικά την κοινωνία».

(Γ) «Για την ακρίβεια πέφτουν θύματα των ίδιων των ψευδομετρήσεών τους. Γιατί πιστεύουν τους αριθμούς τους. Όταν όμως το αστάθμιστο δείγμα (το brute) τους δίνει 30 και 35 μονάδες διαφορά υπέρ της «ΝΔ», θεωρούν ότι κάνουν και χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που (αναγκαστικά) κάνουν αναγωγές που μειώνουν τη δημοσκοπική διαφορά».

(Ν) «Τί είναι οι αναγωγές;».

(Σ) «Σε απλά ελληνικά είναι πολιτικές εκτιμήσεις, πολιτικές σταθμίσεις, που ισορροπούν τις μεγάλες διαφορές στις δυσκολοστάθμιστες δειγματοληψίες».

(Ν) «Δηλαδή, ακόμη και οι δημοσκόποι αυθαιρετούν;».

(Γ) «Όχι. Ακολουθούν στατιστικούς κανόνες και χρονοσειρές αποτελεσμάτων παλαιότερων ετών. Αλλά οι «μέθοδοι» αυτές είναι ξεπερασμένες».

(Ν) «Είναι ελληνικό το φαινόμενο;».

(Γ) «Όχι. Διεθνές. Δεν είδες τί έγινε πάλι στις ΗΠΑ; Ο Τραμπ αύξησε τη δύναμή του κατά 7.000.000 ψηφοφόρους και αυτό το αυξητικό φαινόμενο δεν το είχε εντοπίσει ούτε το FOXNEWS. Μόνο ο ίδιος ο Πορτοκαλής το πίστευε. Αν 45.000 άνθρωποι σε 3 μόλις πολιτείες είχαν αλλάξει γνώμη, θα είχε επανεκλεγεί!».

(Ν) «Άρα, όλο το πολιτικό σύστημα είναι εγκλωβισμένο…».

(Γ) «Ακριβώς! Πάνε τη Χώρα σε αυτόματο πιλότο με λάθος input, λάθος data. Το ραντάρ εντοπισμού των υπόγειων ρευμάτων της κοινωνίας είναι πειραγμένο από κατασκευής. Λάθος τα data, λάθος τα συμπεράσματα, λάθος και οι αποφάσεις».

(Ν) «Έχει συμβεί και σε άλλους;».

(Γ) «Στον Τσίπρα και στον Σαμαρά.

Ο πρώτος έκανε το δημοψήφισμα που παραλίγο να μας ρίξει στη δραχμή, νομίζοντας ότι θα το χάσει και το βράδυ εκείνο πήγε να πάθει εγκεφαλικό. Τα περιέγραψε με λεπτομέρειες στο βιβλίο του ο Βαρουφάκης. Ενώ όλοι -δημοσκόποι και μη- έλεγαν πως το αποτέλεσμα είναι οριακό… Αν δεν είχαν παρέμβει όλοι οι παλιοί Πρωθυπουργοί και το σύνολο των συστημικών media, το αποτέλεσμα θα ήταν 80% υπέρ του ΟΧΙ.

Το ίδιο έπαθε ο Τσίπρας και εναντίον του Μεϊμαράκη τον Σεπτέμβριο του ’15. Πίστευε τα ίδια που πιστεύει σήμερα και ο Κυριάκος γι’ αυτόν. Ότι θα πάρει min 40% και η ΝΔ max 20%.

Την ίδια στιγμή παραμύθιαζαν τον Βαγγέλη και του σέρβιραν μετρήσεις στις οποίες προηγείτο με 1,5-2 μονάδες την Παρασκευή προ των εκλογών… Ευτυχώς άκουγε εμάς, εμπιστευόταν εσένα και δεν άκουγε αυτούς, αλλιώς δεν θα ήξερε τί να πιστέψει και πώς να χαράξει στρατηγική. Έτσι παρέλαβε τη ΝΔ στο 14% και την έφθασε σε 4 εβδομάδες στο 29%.

Στον Σαμαρά αντίστοιχα έλεγαν το Μάιο του ’12 ότι θα πάρει 30% και κατέληξε με 18%.

Ακόμη και στον Γιώργο φούσκωσαν τα μυαλά. Του έλεγαν πως πήρε 1.000.000 ψήφους (στρογγυλές) στο εσωκομματικό δημοψήφισμα του ΠΑΣΟΚ το ’04 και ένα μήνα μετά έχασε με 4,5 μονάδες από τον Καραμανλή. Και έχασε ξανά και το ’07! Ενώ πάλι τον διαβεβαίωναν πως θα κερδίσει με τις φωτιές στην Ηλεία. Εσύ δεν εκπροσωπούσες τότε τη ΝΔ; Τα ξέρεις από πρώτο χέρι».

(Ν) «Δηλαδή καίνε τους πολιτικούς τον ένα μετά τον άλλο και δεν καίγονται ποτέ οι ίδιοι;».

(Γ) «Ακριβώς! Τους θεωρούν κάτι σαν μάγους. Είναι οι Σαμάνοι του σάπιου μιντιακού/κομματικού κατεστημένου. Εφευρίσκουν κάθε φορά νέες επιστημονικοφανείς δικαιολογίες να καλύψουν τις αστοχίες τους».

(Ν) «Και τί θα γίνει στις επόμενες εκλογές;».

(Γ) «Τεράστιες εκπλήξεις…».

(Ν) «Έλα πες μου…».

(Γ) «Κάτσε πρώτα να τρέξω μια υβριδική δημοσκόπηση και θα σε ενημερώσω…».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »