Ποιο είναι το πιθανό αληθινό σχέδιο Ερντογάν για Α.Μεσόγειο και Αιγαίο κατά της Ελλάδος
Το πραγματικό σχέδιο της Άγκυρας αποκαλύπτει ξένη ιστοσελίδα, με το σενάριο ενός πιθανού ελληνοτουρκικού επεισοδίου που θα έχει προεκτάσεις ώθησης σε μια “αναγκαστική διαπραγμάτευση” με την Αθήνα σε μια σειρά ζητημάτων.

“Εάν το διεθνές δικαστήριο δεν είναι επιλογή, τότε οι φιλοδοξίες της Άγκυρας μπορούν να επιτευχθούν μόνο μετά από μια διαπραγματευτικού τύπου διευθέτηση, ή μια ειρηνευτική διάσκεψη εάν θέλετε, στην οποία όμως Αθήνα και Λευκωσία θα κάνουν παραχωρήσεις που θα είναι τόσο ορατές όσο και δυσάρεστες για Έλληνες και Eλληνο-Κύπριους”, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Άγκυρα πιθανόν προετοιμάζει ήδη το έδαφος για αυτό το σενάριο, διεκδικώντας όχι μόνο την ΑΟΖ στα νοτιοανατολικά και ανατολικά της Κύπρου, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της ΑΟΖ στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου.

“Χωρίς καμία νομική υπόσταση, αυτός ο ισχυρισμός μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μετά από κάποια τελική διαπραγμάτευση μετά όμως από κάποιας μορφής ρήξη σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Οι ισχυρισμοί της Άγκυρας για ΑΟΖ στο Αιγαίο είναι ένα δεύτερο, ακόμα πιο επικίνδυνο σενάριο και ο αδύναμος κρίκος στην σειρά των τουρκικών σχεδίων για την Ελλάδα.

Ένα οποιαδήποτε συνέδριο «ειρήνης» όμως, δεν μπορεί να προκύψει από το πουθενά. Για να έχουμε μια διάσκεψη ειρήνης πρέπει πρώτα να έχουμε μία σύγκρουση (αν όχι πραγματικό πόλεμο).

Αυτός είναι το σενάριο, το οποίο προσπαθεί να επιτύχει η Άγκυρα τώρα. Πρέπει να αναμένουμε την Τουρκία να κλιμακώνει την ναυτική δράση της γύρω από την Κύπρο και στο Τρίγωνο του Καστελορίζου, τόσο σε συχνότητα όσο και σε ένταση το επόμενο διάστημα. Αυτό συμβαίνει ήδη”, τονίζει το ίδιο.

Υπάρχει ένα ισχυρό προηγούμενο για τη στρατηγική της Άγκυρας, που αφορά ένα κλώνο αυτής της μεθόδου που χρησιμοποίησε η Ισλανδία για να δημιουργήσει τη δική της ΑΟΖ το 1973, κατά την οποία μια χούφτα κορβετών νίκησε ολόκληρο το δανικό Βασιλικό Ναυτικό με την πυροδότηση μιας μόνο (μη θανατηφόρου) βολής, τονίζει το ίδιο.

Μία από τις βασικές φιλοδοξίες της Τουρκίας είναι να αποτρέψει οποιοδήποτε θέλει να ανακαλύψει νέα αποθέματα στις περιοχές που έχει μαρκάρει.

Η κύρια επιδίωξη για την τουρκική πλευρά είναι να κερδίσει με έναν διακανονισμό όλα τα ενεργειακά αποθέματα στο τραπέζι, κάνοντας μόνο επίδειξη δύναμης.

“Η εύλογη ανησυχία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι το όλο σκηνικό που βλέπουμε εδώ και μεγάλο διάστημα στην Α.Μεσόγειο, να μετατραπεί σε μια στρατιωτική σύγκρουση, είτε τυχαία είτε από σχεδιασμό.

Στους υπολογισμούς των Τούρκων συμπεριλαμβάνονται βέβαια και τα ατυχήματα που δύνανται να συμβούν.

Οι δύο χώρες όμως είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Η Συνθήκη για την Βόρειο Ατλαντική συμμαχία δεν αναφέρει πουθενά τι θα συμβεί αν ένα μέλος επιτεθεί σε άλλο, μια ακατανόητη ιδέα το 1949. Ωστόσο, αυτό που λέει ξεκάθαρα είναι ότι εάν κάποιο μέλος δεχθεί επίθεση από τρίτο μέρος (που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ) τα άλλα μέλη θα το υπερασπιστούν.

Η Άγκυρα γνωρίζει απόλυτα ότι το να γίνει αυτή ο «επιτιθέμενος» μπορεί να στρέψει όλο το ΝΑΤΟ επάνω της. Αυτή η σκέψη πιθανότατα θα αποτρέψει την τουρκική πλευρά από τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, συνεχίζει το ίδιο.

Η Γαλλία είναι ήδη παρούσα στην περιοχή για την υποστήριξη της Ελλάδας.

Η Άγκυρα όπως και να έχει, θα πρέπει να υλοποιήσει έναν λεπτό χειρισμό ώστε να δημιουργήσει οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα για να προκαλέσει ένα συνέδριο «ειρήνης» με την Ελλάδα.

Είναι πολύ αμφίβολο επίσης, ότι και η Γαλλία ή οποιοδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ που θα της ζητηθεί βοήθεια, να είναι πρόθυμη να δεχθεί τον κίνδυνο οποιωνδήποτε απωλειών στο Τρίγωνο του Καστελορίζου ή την Κύπρο σε πιθανό σενάριο σύγκρουσης με την Ελλάδα, οπότε πρέπει να αναμένουμε ότι τα γαλλικά πλοία θα παραμείνουν εκτός των όποιων γεγονότων.

Γι ‘αυτό και η Επιτροπή στην ΕΕ μιλά για κυρώσεις. Δεν είναι σαφές ποιες κυρώσεις όμως μπορεί να επιβάλει ένωση στην Τουρκία το επόμενο έτος. Όποια και αν είναι αυτά όμως, δεν θα είναι σημαντικά, αλλιώς η Τουρκία θα αρχίσει να στέλνει χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες στην Ελλάδα ως απάντηση.

Η απελευθέρωση ακόμη και 10.000 ατόμων ανά μήνα θα ασκούσε έντονη πίεση στην ΕΕ αλλά και την Ελλάδα.

“Όποιες κι αν είναι οι κυρώσεις που θα …επιβληθούν, η Άγκυρα θα συνεχίσει να ασκεί μια ουσιαστική μια πίεση γύρω από την Κύπρο και το Καστελόριζο και θα συνεχίσει να εμποδίζει την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, καθώς και την παραγωγή και μεταφορά αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, έως ότου τα δύο μέρη αποφασίσουν ότι μια συμφωνία θα είναι λιγότερο οδυνηρή από μια στρατιωτική διαμάχη”, καταλήγει το άρθρο μεταξύ άλλων.

Επειδή όλα αυτά τα σενάρια είναι σε γνώση της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας, υπάρχει και το σχετικό “αντίδοτο” από μεριάς μας δια πάσαν τουρκική …ασθένεια, όπως έδειξε και όλο το προηγούμενο διάστημα με την δράση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και αυτό περιπλέκει ακόμα πιο πολύ τα τουρκικά σχέδια που δεν βγαίνουν πλέον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »