Τι θα αποφασιστεί
Στον εξοπλιστικό “μαραθώνιο” για την απόκτηση νέων φρεγατών, υπάρχουν πολυεθνικά κονταροχτυπήματα όπως φαίνεται. Το Υπουργείο Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό, αναμένει και τις προτάσεις Ιταλών και Ισπανών για να κλείσει τη λίστα των υποψηφίων “μνηστήρων” των νέων πολεμικών πλοίων του Στόλου.

Ο φάκελος των Άγγλων τον οποίο παρέδωσε χθες στον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο η πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου Katie Smith, βρίσκεται ήδη στα χέρια των επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού και μελετάται μαζί με τις υπόλοιπες προτάσεις, όπως σας αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ 01.04.2021 – 22:35693
Ξεκινάει η σύγκρουση – Κίεβο: ”Οι ΗΠΑ θα μας στηρίξουν στη σύγκρουση με την Ρωσία
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής πρεσβείας και της Kate Smith ”Η πρόταση της Μ. Βρετανίας και της Babcock International για τις φρεγάτες νέας γενιάς του Ελληνικού ΠΝ καθώς και η ενδιάμεση λύση βρίσκεται πλέον στα χέρια των ειδικών και παραδόθηκε στον ΥΕΘΑ.”

Περιέχει σύμφωνα με πληροφορίες προσφορά της φρεγάτας Arrowhead 140 όπως είχε αποκαλύψει και σε πρόσφατη συνέντευξή του ανώτατο στέλεχος της κατασκευάστριας εταιρίας Babcock, όπως και την ενδιάμεση λύση που προσφέρει η Βρετανική κυβέρνηση με τις φρεγάτες Type 23. Επιπλέον οι Άγγλοι εμφανίζονται θετικοί όπως και όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι για κατασκευή αριθμού φρεγατών σε Ελληνικά ναυπηγεία.

Το γεγονός μάλιστα ότι την πρόταση παρέδωσε η πρεσβευτής και όχι κάποιο στέλεχος της εταιρείας δείχνει ότι οι Άγγλοι όχι απλά είχαν προετοιμάσει προσεκτικά τον δικό τους φάκελο αλλά και ότι βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση της χώρας τους για το ζήτημα παραχώρησης μεταχειρισμένων πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα όπως επιθυμεί η Αθήνα προκειμένου να κλείσει συμφωνία για τα καινούργια πλοία του Στόλου, αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς στο newpost.gr.
Σύνθετο ζήτημα η “ενδιάμεση λύση”
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν ο Έλληνας υπουργός τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ότι η Αθήνα περιμένει την απάντηση από τις ΗΠΑ στην LOR που ζητούσαν οι Αμερικανοί και τελικά έλαβαν η οποία θα περιέχει και την «ενδιάμεση λύση» για την οποία ενδιαφέρεται το Πολεμικό Ναυτικό. Ουσιαστικά το μήνυμα της Αθήνας προς τις ΗΠΑ είναι ότι περιμένει μια πρόταση που θα ξεπερνά κάθε Ευρωπαϊκή.

Πέρα από την προσεκτική μελέτη κάθε πρότασης από το Πολεμικό Ναυτικό για το καινούργιο πλοίο το οποίο προτείνει η κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία-χώρα τα στελέχη του ΓΕΝ έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» και τις προτάσεις για τα μεταχειρισμένα πλοία που παραχωρούνται.

Ωστόσο όπως επισημαίνεται με έμφαση το ζήτημα της «ενδιάμεσης λύσης» είναι ίσως ακόμη πιο σύνθετο από αυτό των νεότευκτων πλοίων. Η κατάσταση των μεταχειρισμένων πλοίων, ο οπλισμός τους, η επιχειρησιακή τους δυνατότητα μπορεί να έχουν χαοτική διαφορά ανάμεσα ακόμα και σε ίδιου τύπου πλοία.

 

Και μπορεί μια πρόταση όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά έμπειροι επιτελείς αρχικά να δείχνει δελεαστική όμως μόνο όταν εξεταστεί εξονυχιστικά το υπό παραχώρηση πλοίο από τα εξειδικευμένα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορεί κάποιος να πει με σιγουριά ότι η πρόταση καλύπτει τις ανάγκες του Στόλου. «Ενδιάμεση λύση και όχι ενδιάμεσο πρόβλημα αναζητά το Πολεμικό Ναυτικό» είναι η φράση η οποία συνεχώς επαναλαμβάνεται στο επιτελείο.

Τις επόμενες ημέρες «φεύγουν» από το υπουργείο Άμυνας και οι επιστολές προς Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τις οποίες η Αθήνα θα ζητήσει τις τελικές προτάσεις για τα μεταχειρισμένα πλοία που προσφέρουν στο Πολεμικό Ναυτικό. Ήδη πάντως οι προτάσεις που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Άμυνας για τα καινούργια πλοία βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» και όταν συμπληρωθεί ο κατάλογος των υποψήφιων πλοίων θα αξιολογηθούν αναλυτικά ώστε να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία σε ανώτατο επίπεδο η οποία θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »