την αυστηρή αποστολή της καταγραφής όλων των κινήσεων Ελλήνων και Τούρκων.
Όσον αφορά τις εξελίξεις αυτές, ο κ. Edelman εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι αυτό που συμβαίνει τώρα, επηρεάζεται από το ότι ο Ερντογάν δημιουργεί την πιθανότητα πρόκλησης βίας που θα εξελιχθεί σε μια ευρύτερη και πιο διαδεδομένη στρατιωτική σύγκρουση σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Έρικ Έντελμαν αποκάλυψε επίσης λεπτομέρειες για τη σοβαρότητα της τουρκικής επέμβασης στη Λιβύη, καθώς και την τρέχουσα και μελλοντική θέση των ΗΠΑ.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εκπομπή “US-L” στο “NEWS 218”, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απουσιάζουν για σχεδόν μια δεκαετία μενοντας χωρίς ηγετικό ή διπλωματικό ρόλο στην περιοχή.

Τώρα υπάρχει μια σημαντική επανεκτίμηση σχετικά με τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον κόσμο και υπάρχει μια ευκαιρία υπό τον Joe Biden, εάν εκλεγεί, να προωθήσει πιο πολλές προσπάθειες στο παγκόσμιο διπλωματικό μέτωπο.

Όσον αφορά τον αμερικανικό ρόλο στη Λιβύη, ο Edelman είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι η μόνη που μπορεί να συνομιλήσει με όλα τα μέρη της κρίσης και με όσους εμπλέκονται σε αυτήν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν μεγάλη επιρροή αυτή τη στιγμή λόγω των εκλογών και της πανδημίας, και επίσης είναι πολύ δύσκολο να επιβληθεί μια διπλωματική λύση, όταν άλλοι (Τουρκία) στρατιωτικοποιούν τη σύγκρουση, τονίζοντας την ανάγκη για την Αμερική να συμμετάσχει πιο δυναμικά στην ευρύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Έντελμαν τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη, αλλά θα ήταν καλό να υπάρχει στρατιωτική παρουσία στην περιοχή γενικά, καθώς το ζήτημα της Λιβύης χρειάζεται περισσότερη προσοχή από τον ίδιο τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ο Τραμπ, στις τηλεφωνικές του κλήσεις με πολλούς ηγέτες του κόσμου, δήλωνε στον καθέναν από αυτούς ότι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι πρέπει στη Λιβύη, ενώ ο ίδιος θαυμάζει τους λεγόμενους “ισχυρούς άντρες” όπως ο Πούτιν, ο Ερντογάν και ο Σίσι.

Ο Έντελμαν συνεχίζοντας τόνισε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έκανε ένα τεράστιο λάθος, όταν άφησε από τα χέρια της την κατάσταση στην Λιβύη μετά την ανατροπή του Μ. Καντάφι, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην χρησιμοποιούν την πολιτική ή στρατιωτική τους δύναμη για να πιέσουν για μια διεθνή λύση στη Λιβύη, υποδεικνύοντας ότι η απουσία αυτή επέτρεψε σε άλλες δυνάμεις( Τουρκία) να κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα επειδή στρατιωτικοποίησαν τη σύγκρουση. Τα παρεμβαίνοντα μέρη έφεραν μισθοφόρους που έβλαψαν τον λαό της Λιβύης και τις προοπτικές ειρήνης και ανάπτυξης, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε ότι η τουρκική παρέμβαση είναι απειλή για το λαό της Λιβύης, ενώ στο τέλος αντιπροσωπεύει απειλή και για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, επειδή αποτελεί απειλή που προσελκύει και άλλους ισχυρούς παίκτες που βλέπουν διαφορετικά την περιφερειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ο Edelman επεσήμανε ότι η σύγκρουση στη Λιβύη έχει αποσταθεροποιήσει την ιταλική πολιτική σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι η Λιβύη έχει γίνει εστία μετανάστευσης στη νότια Ευρώπη, ενώ Ρωσία και Τουρκία έχουν αποσταθεροποιήσει σοβαρά την περιοχή στο σύνολό της, καθώς η σύγκρουση στη Λιβύη έχει ήδη μετακινηθεί και σε γειτονικές χώρες.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ταυτόχρονα ότι ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε πολύ επικίνδυνο δρόμο δημιουργώντας μια πιο αυταρχική κυβέρνηση. Η εξουσία στην Τουρκία περιστρέφεται τώρα γύρω από το πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η επιδείνωση της οικονομίας θα συνεχίσει να «φρενάρει» τον ίδιο τους επόμενους μήνες, οδηγώντας τον όμως σε πιο βάναυσα αυταρχικά μέτρα.

«Η τιμωρία του Ερντογάν θα ήταν χρήσιμη αυτήν την στιγμή και για αυτό έχουμε έναν συγκεκριμένο νόμο που δεν καταλαβαίνω γιατί δεν εφαρμόζεται για την τουρκική τράπεζα Halkbank», τονίζει ο ίδιος.

Ο Αμερικανός πρώην υφυπουργός τονίζει ότι «ο Ερντογάν έχει φιλοδοξίες να αναστήσει το οθωμανικό χαλιφάτο, αλλά το χαλιφάτο δεν είναι κατάλληλο για τον 21ο αιώνα και αποτελεί απειλή για την Αμερική ως πολιτικό εργαλείο, αλλά η ομάδα Μπάιντεν γνωρίζει καλά τα μέσα του Ερντογάν, και δεν θα επηρεαστεί από τον τρόπο που επηρεάζονταν μέχρι τώρα οΤραμπ».

Ο Έντελμαν πρόσθεσε ότι εάν κερδίσει ο Μπάιντεν, θα υπάρξει αλλαγή όσον αφορά την πολιτική έναντι της Τουρκίας και δεν θα δούμε μεγάλη ευελιξία με τον Ερντογάν, όπως είδαμε στην εποχή του Τραμπ, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις είναι ένα από τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Τουρκίας.
Όσον αφορά τα αρνητικά της Τουρκίας, ο Έντελμαν ανέφερε ότι η Άγκυρα παρενέβη στη Συρία, χρηματοδοτεί ισλαμικές ομάδες εκεί, ενώ χρησιμοποιεί πολλούς από τους ισλαμιστές ως πράκτορες της για παρέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, τονίζοντας ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη αποσταθεροποιεί την περιοχή και έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες γι ‘αυτήν.

Μεγαλύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα από αυτήν την συγκυρία δεν έχει υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια και αφορά την άποψη των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ κά κατά της Τουρκίας. Η Αθήνα οφείλει να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις το ταχύτερο δυνατό με πολιτική ομοψυχία ολόκληρου του πολιτικού κόσμου της χώρας, αφήνοντας κατά μέρος τα φτηνά πολιτικά τρικ από όλα τα κόμματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »