Ως κόρη οφθαλμού προστατεύονται αυτές τις δύσκολες ώρες οι Ένοπλες Δυνάμεις έναντι της πανδημίας του κορονοϊού. Οι λόγοι είναι προφανείς.

Κανένα κράτος δεν θα ήθελε να ασθενήσουν αξιωματικοί και κληρωτοί από το νέο στέλεχος της γρίπης, πολλώ δε μάλλον όταν στα ανατολικά σου σύνορα έχεις μια χώρα με πληθυσμό οκταπλάσιο από τον δικό σου που με κάθε ευκαιρία επιβουλεύεται την οριογραμμή.

Σε ετοιμότητα οι ΕΔ για τον Covid-19 – Συσκέψεις στο Πεντάγωνο – Δεν θέλει τον στρατό στους δρόμους ο ΣΥΡΙΖΑ

Τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο, μονάδες του πεζικού και του πολεμικού ναυτικού αντίστοιχα βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία. Το τελευταίο που θα ήθελαν είναι να παρουσιαστούν και  κρούσματα κορονοϊού στο προσωπικό, που θυμίζουμε ότι έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού από τις 29 Φεβρουαρίου μέρα κατά την οποία οι γείτονές μας μετέφεραν στα σύνορα χιλιάδες μετανάστες με σκοπό να τους στείλουν προς τη χώρα μας την οποία βλέπουν ως την ευκολότερη πύλη για την δυτική Ευρώπη

Νεκρός 46χρονος ανθυπασπιστής από την ασθένεια


Δυστυχώς, όμως, μόλις τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης 25 του μηνός έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό ένας ανθυπαστπιστής του Ελληνικού Στρατού ηλικίας μόλις 46 ετών, ο οποίος υπηρετούσε στην Ξάνθη, απ’ όπου και καταγόταν. Είχε μεταφερθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ώστε να του παρασχεθεί βοήθεια αλλά η μάχη ήταν άνιση. Τα άσχημα νέα μετέφερε στο στράτευμα ο διοικητής της μονάδας, κατά την πρωινή αναφορά

Λίγες οι περιπτώσεις ατόμων που τέθηκαν σε καραντίνα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού, αμέσως τέθηκαν σε καραντίνα ενώ απομονώθηκαν προληπτικά και όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Για παράδειγμα υπήρξε αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος υπηρετεί στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και μόλις εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας πήγε σπίτι του, όπως επίσης και όσοι συναναστράφηκαν μαζί του. Ήδη μάλιστα έχει περάσει το επίμαχο δεκαπενθήμερο χωρίς επιπλοκές. Το ζήτημα είναι πως αν και λαμβάνονται συνεχώς νέα μέτρα προκειμένου να μην πολλαπλασιαστούν νέα μέτρα, εν τούτοις αυτό δεν είναι πάντα εύκολο καθώς σε κάποιες μονάδες ή πολεμικά πλοία ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.

Ορκωμοσίες χωρίς συγγενείς

Μόλις την περασμένη Τρίτη οι ορκωμοσίες της ΕΣΣΟ του Μαρτίου στον Στρατό Ξηράς πραγματοποιήθηκαν χωρίς την παρουσία συγγενών και φίλων των φαντάρων. Οι κληρωτοί έδωσαν τον νενομισμένο όρκο κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας ο ένας από τον άλλο, περίπου δύο μέτρα, κάτι που συνέβαινε όσο το δυνατόν περισσότερο και στις μονάδες. Παρόντες εκτός από τους ενδιαφερόμενους ήταν μονάχα ο διοικητής, ο ιερέας και ο σημαιοφόρος.

Θα απολυθούν μισό μήνα νωρίτερα

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε επίσης να μην δώσει στους νέους την δεκαπενθήμερη άδεια ορκωμοσίας, γιατί ελλόχευε ο κίνδυνος να πάνε στα σπίτια τους, να κολλήσει κάποιος ή κάποιοι εξ αυτών τον κορονοϊό και να τον μεταφέρει μετά στο στρατόπεδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους υπόλοιπους. Έτσι την άδεια των 15 ημερών αναμένεται να την λάβουν λίγο πριν απολυθούν. Επί της ουσίας δηλαδή θα απολυθούν μισό μήνα νωρίτερα.

Θετικό ότι είναι νέοι σε ηλικία

Το καλό βέβαια είναι πως οι κληρωτοί είναι ούτως ή άλλως νέοι σε ηλικία, οι περισσότεροι 18 ετών που μόλις έχουν τελειώσει το Λύκειο, που στατιστικά και με βάση όλες τις μελέτες ακόμη και εάν προσβληθούν από τον κορονοϊό περνάνε την ασθένεια πολύ πιο ελαφρά από τους μεγαλύτερους, σαν ένα απλό κρυολόγημα -χωρίς να αποκλείονται πάντα και οι εξαιρέσεις. Πάντως, ούτως ή άλλως μέλη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης μαζί με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν στο σχεδιασμό των αποφάσεων της επιστημονικής επιτροπής που έχει συστήσει το Υπουργείο Υγείας υπό τον καθηγητή Σωτήριο Τσιόδρα.

Άδειες Πάσχα μάλλον… γιοκ φέτος

Σχεδόν ειλημμένη θα πρέπει επίσης να θεωρείται η απόφαση περί μη παροχής φέτος πασχαλινών αδειών σε στρατεύσιμους και αξιωματικούς που ήταν λογικό να θέλουν να περάσουν τις ημέρες αυτές μαζί με την οικογένειά τους. Τη σχετική άδεια μάλλον θα την λάβουν σε ανύποπτο χρόνο κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν θα έχει περάσει ο κίνδυνος της πανδημίας. Η σχετική απόφαση θα «κλειδώσει» τις επόμενες ημέρες.

Ματαιώνονται ασκήσεις

Συν τοις άλλοις. ματαιώνονται ασκήσεις όπου και όποτε κρίνεται σκόπιμο. Την περασμένη Τρίτη 24 Μαρτίου, παραμονές της εθνικής επετείου, ματαιώθηκε κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, και των επιτελαρχών, η πολυεθνική αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2020», που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί το χρονικό διάστημα από 11 έως και 22 Μαΐου «λόγω της πανδημίας του Covid-19 και των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει η χώρα μας», όπως τονίζεται και σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. Εάν κριθεί σκόπιμο θα υπάρξουν κι άλλες αντίστοιχες ματαιώσεις που δεν θα έχουν άμεση επιρροή στο αξιόμαχο του στρατεύματος.

Σε γκρουπ το συσσίτιο

Μια ακόμη αλλαγή που υπάρχει αφορά τον τρόπο που γίνεται η σίτιση. Δεν υπάρχουν πλέον αυτές οι ατελείωτες ουρές των στρατεύσιμων που περιμένουν με τον δίσκο στο χέρι να πάρουν το πρωινό, το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο από το μαγειρείο. Τώρα πλέον εισέρχονται σε γκρουπ των 10 με 15 ατόμων τη φορά που κρατούν απόσταση ασφαλείας ο ένας από τον άλλον και τρώνε στα τραπέζια χωρίς να είναι «κολλητά», όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Απολυμάνσεις παντού

Αυτονόητο θεωρείται πως όλα τα στρατόπεδα, οι μονάδες και τα γραφεία προσωπικού απολυμαίνονται τακτικά αυτή την περίοδο τόσο στην νησιωτική χώρα όσο και στην ηπειρωτική. Ιδίως οι υπηρεσίες που βρίσκονται στα σύνορα δέχονται τις επισκέψεις των συνεργείων απολύμανσης συχνότατα ούτως ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.

Προσβάσιμα σε όλους τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Τα δε στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή και έχουν ανασταλεί οι άδειες του νοσηλευτικού προσωπικού στα περισσότερα εξ αυτών. Άλλωστε, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, πρόσβαση σε αυτά που βρίσκονται τόσο στην Αθήνα όσο και τη Θεσσαλονίκη (401 ΓΣΝΑ, 251 ΓΝΑ, ΝΝΑ, 417 ΝΙΜΙΤΣ και 424 ΓΣΝΕ) αποκτούν και οι απλοί πολίτες. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που θα εισάγεται σε καθένα απ’ αυτά θα εξαρτάται από την πληρότητα των κλινών και αφού ληφθεί υπόψη η ανάγκη ύπαρξης ικανού αριθμού κενών κλινών για την εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών του στρατιωτικού προσωπικού και των λοιπών δικαιούχων περίθαλψης σε αυτά.

Φτιάχνονται αντισηπτικά και μάσκες

Σήμερα επίσης συμπληρώνεται μια εβδομάδα από την ημέρα που ξεκίνησε στην 441 ΑΒΥΥ (Αποθήκη Βάσης Υγειονομικού Υλικού) που βρίσκεται εγκατεστημένη στην οδό Πειραιώς, στην περιοχή του Ταύρου, η παραγωγή αντισηπτικών ειδών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας. Επί τούτου, παραχωρήθηκε μέρος από τους περίπου 120 τόνους κατασχεμένης αιθυλικής αλκοόλης που έχει στις Ένοπλες Δυνάμεις η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ στη «μάχη» έχει ριχτεί και το 700 Σ.Ε. (Στρατιωτικό Εργοστάσιο που θα παράγει προστατευτικές μάσκες προσώπου.

Το στρες των στρατεύσιμων λόγω κορονοϊού

Ένας ακόμη παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αφορά το στρες που μπορεί να δημιουργηθεί σε κάποιους στρατεύσιμος ο υποχρεωτικός εγκλεισμός και η διακοπή παροχής αδειών εξόδου. Στη Βουλή κατατέθηκε την Πέμπτη επίκαιρη ερώτηση 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, με την οποία ζητούν να μάθουν ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να βελτιωθεί από τους ειδικούς επιστήμονες η ψυχική υγεία των στρατευσίμων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων «από τον αναγκαστικό περιορισμό και ουσιαστικά «εγκλεισμό» χωρίς δυνατότητες εξόδων, ψυχαγωγίας κλπ.», δεδομένου και του γεγονότος ότι «στις αρχές του μήνα παρουσιάστηκαν στα στρατόπεδα κατάταξης χιλιάδες νέοι πολίτες ώστε να υπηρετήσουν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία».

Περαιτέρω εμπλοκή του Στρατού;

Τέλος, δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να εμπλακεί ο Στρατός ακόμη πιο ενεργά, στην περίπτωση που απαιτηθούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Όπως είπε με νόημα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, «εύχομαι να μην προκύψει ανάγκη, Διότι ξέρετε οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι εκεί έξω να φυλάττουν τα σύνορα της πατρίδας. Αυτή είναι η βασική αποστολή τους, Από ‘κει και πέρα όμως, θα δούμε τι άλλο θα χρειαστεί να γίνει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »