Πλήρης επιβεβαίωση του άρθρου μας για την εσπευσμένη αποχώρηση των τουρκικών αεροσκαφών F-16 που είχαν πορεία για την Λιβύη, αλλά αναγκάστηκαν να γυρίσω πίσω.   

Τέσσερα ρωσικά συστήματα πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας Pantsir-S ήταν αρκετά για να ”αναγκάσουν” 16 τουρκικά μαχητικά να υποχωρήσουν, ανα

φέρει ρωσικό δημοσίευμα, (κάτι που αναφέραμε και εμείς με άλλα λόγια .)Στις 18 Απριλίου 2020, τουλάχιστον 16 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πλησίασαν και παραβίασαν εν μέρει τον εναέριο χώρο της Λιβύης, σκοπεύοντας να χτυπήσουν τις προελαύνοντες δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης. 

Οι Ρώσοι ”κάρφωσαν” τις θέσεις των Τούρκων στην Α. Μεσόγειο: ”Τους σταμάτησαν τα ελληνικά μαχητικά την Μ. Παρασκευή” – Χάρτες

”Την ίδια στιγμή τέσσερα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S που ανήκαν στον LNA, τέθηκαν αμέσως σε επιφυλακή και ανάγκασαν  τους Τούρκους πιλότους να υποχωρήσουν αμέσως, καθώς οι τελευταίοι προειδοποιήθηκαν με άμεση κατάρριψη”, τονίζουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Προς το παρόν, η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν σχολιάζει την παραβίαση του εναέριου χώρου της Λιβύης, ωστόσο, δεδομένης της ενεργούς υποστήριξης των δυνάμεων της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας, οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες είναι πεπεισμένοι ότι η Τουρκία σκόπευε να πραγματοποιήσει αεροπορική επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ.

Παρά όμως τη σημαντική υπεροχή των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών που βρίσκονταν εντός της επικράτειας της Λιβύης, το σύστημα πυραύλων αεροπορικής άμυνας Pantsir-S κατάφερε να αποτρέψει δραστικά τις δυνατότητες των τουρκικών F-16, ακόμη και χωρίς να ανοίξει πυρ.


«Η Τουρκία δεν έχει πυραύλους για να καταστρέψει επίγειους στόχους από μεγάλες αποστάσεις, και σχεδόν σίγουρα μπορεί να υποστηριχθεί ότι τα περισσότερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα καταστρέφονταν στον αέρα. Η κίνηση τους ήταν μια επική απόδραση», σημειώνει Ρώσος αναλυτής.

Έτσι οι Τούρκοι “βάφτισαν” την όλη επιχείρηση ως άσκηση εκ των υστέρων.

Το περιστατικό αυτό αναφέρεται σε ρωσικά ΜΜΕ και αντανακλά τις σχέσεις Ρώσων και Τούρκων στην Λιβύη μετά το συριακό έδαφος.

Επίσης είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε μια τόσο μεγάλη σε έκταση τουρκική αεροπορική δραστηριότητα πάνω από την Κεντρική Μεσόγειο.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα έχουμε κάποια στιγμή μετακίνηση τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην Α.Μεσόγειο εντός της ελληνικής ΑΟΖ για έρευνες.

Σε αυτή την φάση πιθανότατα να έχουμε  παράλληλα και τουρκικές εναέριες αεροπορικές “ασκήσεις”.   ν

Η Άγκυρα στέλνει F-16 στη Λιβύη – Τούρκοι κομάντος προωθούνται στην Tarhuna

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι ίσχυσε τελικά στην Λιβύη, αλλά το ρωσικό σενάριο είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα, μιας και όπως όλα έδειχναν η Άγκυρα είχε αποφασίσει να εμπλακεί ενεργά στον λιβυκό πόλεμο.

Εκτός από τα ρωσικά πάντως ΜΜΕ, πολλά αμερικανικά, ισραηλινά και αιγυπτιακά ΜΜΕ εδώ και μεγάλο διάστημα έχουν στοχοποιήσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, στην προσπάθεια τους να κυριαρχήσουν στην Α.Μεσόγειο και αυτό είναι φυσικό λόγω των τεραστίων και διαφορετικών συμφερόντων.

Καλό είναι πάντως οι διάφοροι Τούρκοι δημοσιογράφοι και ειδικοί της ΜΙΤ να ασχολούνται με το γιατί αποτελούν πρώτη “είδηση” συνεχώς στον διεθνή τύπο.

Ο πόλεμος στην Λιβύη θα καθορίσει το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου και ήδη ΗΠΑ και Ρωσία κονταροκτυπιώνται για αυτόν. Μιλάμε για δύο υπερδυνάμεις με τρομακτικό οπλοστάσιο, οι οποίες δεν πρόκειται να αφήσουν τον πρώτο ρόλο σε κανέναν Τούρκο, Αιγύπτιο, Ισραηλινό πρόεδρο στην περιοχή της Α.Μεσογείου και αυτό είναι σίγουρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »