Η άγνωστη κρίση εν μέσω των ελληνοαμερικανικών ασκήσεων
Ηελληνοτουρκική κρίση κρύβει έντονο παρασκήνιο, καθώς τις ημέρες των εντάσεων τα ακριβή γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Μία ελληνική και μία τουρκική φρεγάτα παραλίγο να συγκρουστούν καθώς η φρεγάτα «Αιγαίο» και ένα υποβρύχιο του ΠΝ κατευθυνόταν προς τη συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου για να ενταχθεί στη δύναμή του και να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες ασκήσεις.

Ελλάδα και Τουρκία κινούνται σε τεντωμένο σκοινί, καθώς εν μέσω της πρόσφατης κοινής άσκησης ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων, μια ελληνική και μια τουρκική φρεγάτα βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής. Σύμφωνα με το “Βήμα”, το σκηνικό συνέβη στο κεντρικό Αιγαίο, το πρωί της 24ης Ιουλίου.

Τουρκικό δημοσίευμα: “Διάλογος για αναθεώρηση της Συνθήκη της Λωζάννης!”
Η φρεγάτα «Αιγαίο» και ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού έλαβαν διαταγή από το ΓΕΕΘΑ να κινηθούν νοτίως της Κρήτης προς το Σουέζ ώστε να ενταχθούν στη δύναμη συνοδείας του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» (CVN-69), που εκείνη την ώρα περνούσε τα στενά του Σουέζ και έβγαινε στη Μεσόγειο.

Η αλήθεια ήταν ότι το ΓΕΕΘΑ περίμενε το αεροπλανοφόρο, με τα 90 μαχητικά F/A-18 και τους πυραύλους Τόμαχωκ, λίγες ημέρες αργότερα, εκεί γύρω στις 30 Ιουλίου, αλλά οι διαβουλεύσεις που έγιναν στο παρασκήνιο το έφεραν στη Μεσόγειο και νοτίως της Κρήτης πολύ νωρίτερα και μάλιστα όταν κορυφωνόταν η κρίση με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έτοιμο να αποπλεύσει από την Αττάλεια και τα πολεμικά πλοία της Ελλάδας και της Τουρκίας βρίσκονταν σε ετοιμότητα στο Αιγαίο.

Η ελληνική φρεγάτα όταν έλαβε τη διαταγή άρχισε να κινείται προς το Σουέζ (το ίδιο έκανε και το υποβρύχιο). Μια τουρκική φρεγάτα που βρισκόταν σχεδόν απέναντι από την ελληνική και παρακολουθούσε τις κινήσεις της, μόλις αντιλήφθηκε ότι η φρεγάτα «Αιγαίον» αλλάζει ρότα και πλέει νοτίως, έκανε κι αυτή ακριβώς το ίδιο. Μπροστά η ελληνική φρεγάτα, πίσω η τουρκική, αναφέρει ο “ΒΗΜΑτοδότης” και τον in.gr.

Είναι σίγουρο πως το υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούσε την τεταμένη κατάσταση και την επιθετική ανάπτυξη του τουρκικού πλοίου, τη στιγμή που όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις, οι Τούρκοι αδυνατούν να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια.

Αλλά όταν ο Τούρκος κυβερνήτης είδε το αεροπλανοφόρο και αντελήφθη τι ακριβώς συνέβαινε, ποια δηλαδή ήταν η αποστολή της ελληνικής φρεγάτας, ανέκρουσε πρύμναν.

Τα αμερικανικά αεροπλάνα του αεροπλανοφόρου πραγματοποίησαν ασκήσεις με ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από τη Σούδα. Κυρίως ασκήσεις αναχαιτίσεως με τους Έλληνες χειριστές να τρελαίνουν τους Αμερικανούς με την ακρίβεια που είχαν στις μανούβρες και στις εικονικές αερομαχίες.

Παράλληλα και τα δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού συνεργαζόμενα άψογα με το «Αϊζενχάουερ» και τα πλοία συνοδείας τους πραγματοποίησαν και αυτά ασκήσεις.

Η φρεγάτα «Αιγαίο» συνόδευσε, το αεροπλανοφόρο όταν ολοκληρώθηκαν οι ασκήσεις έως τη Μάλτα. Και ξαφνικά θέλησαν και οι Τούρκοι να κάνουν ασκήσεις με τους Αμερικανούς. Είναι αυτή η πολιτική, βλέπετε, των «ίσων αποστάσεων». Μόνον που οι αμερικανοτουρκικές ασκήσεις ήταν κυρίως ασκήσεις επικοινωνίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »