Σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις

«Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα εκταμιευθεί το 1 δισεκ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής» σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο OPEN πρόσθεσε ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρόγραμμα θα επαναληφθεί και τον Ιούνιο. Πρόκειται για ενίσχυση της ρευστότητας μέσω κρατικών δανείων, με περίοδο χάριτος το 2020 και το 2021 και επιτόκιο σήμερα κάτω του 1%. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως η Ελλάδα «δεν πρόκειται να αποπληρώσει νέο τμήμα του δανείου του ΔΝΤ», καθώς οι πόροι από την έξοδο στις αγορές θα χρησιμοποιούνται για τα ταμειακά διαθέσιμα και επ’ ωφελεία της κοινωνίας. Ανέφερε παράλληλα, ότι η χώρα θα μπορούσε να βγει στις αγορές ακόμη δύο φορές έως το τέλος του έτους, αλλά «όχι με πρεμούρα και πίεση».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως στόχος της κυβέρνησης είναι να λυθεί η γραφειοκρατία και να δώσουν οι τράπεζες ρευστότητα στην οικονομία, μέσω της αξιοποίησης εθνικών και κοινοτικών πόρων, καθώς και να υπάρξει πρωτοβουλία για τις απώλειες των ιδιοκτητών ακινήτων μετά τη μείωση στην καταβολή ενοικίων από όσους επλήγησαν. Ακόμη, όσον αφορά το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν για την ενίσχυση της απασχόλησης, σημείωσε πως η κυβέρνηση προσδοκά ένα ποσό άνω του 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο «θα το επεκτείνουμε και στην εστίαση και στον τουρισμό»

«Δεν ανησυχώ να βρεθούμε μπροστά σε καθεστώς μνημονίου. Έως σήμερα τρέχει το βασικό σενάριο και τρέχει σωστά. Έχουμε απώλειες εσόδων, αλλά δεν είναι δραματικές, καθώς πολλοί φορολογούμενοι κατέβαλαν τις υποχρεώσεις τους επωφελούμενοι από την έκπτωση 25%. Δεν θέλουμε να πειράξουμε το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ, διότι αφ’ ενός είναι δεσμευμένα στον ESM και, αφ’ ετέρου, θέλουμε να τα έχουμε για την επόμενη ημέρα στην οικονομία», είπε επίσης ο κ. Σταϊκούρας που ανακοίνωσε πως το φετινό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθει σε περίπου 8 δισ. ευρώ.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »