Προς νέα κλιμάκωση στο βόρειο Ιράκ
Ιρακινοί συνοριοφύλακες κινητοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν βάσεις σε «στρατηγικές» θέσεις προκειμένου να αποκλιμακώσουν τις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), καθώς και να αποτρέψουν τις απώλειες αμάχων, δήλωσε σήμερα ο διοικητής των ιρακινών δυνάμεων.

Η Τουρκία ξεκίνησε αεροπορικές και επίγειες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Κουρδιστάν στα μέσα Ιουνίου, με σκοπό “να απομακρύνει τους ύποπτους στόχους του ΡΚΚ από την περιοχή”. Η επίθεση συνεχίζεται παρά τις εκκλήσεις της κουρδικής και της ιρακινής κυβέρνησης στην Άγκυρα να τερματίσει τις παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής, πέντε πολίτες έχουν σκοτωθεί από τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις.

Ξαφνική ανάφλεξη στη Β. Συρία: Τούρκοι επιτέθηκαν σε δυνάμεις του Άσαντ
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ φέρονται να στρέφονται ανοικτά κατά του PKK, καλώντας Τουρκίας, Ιράκ και KRG να συμμαχήσουν κατά των Κούρδων ανταρτών. Η Ουάσινγκτον δηλαδή πιέζει για έναν άτυπο εμφύλιο στο βόρειο Ιράκ, καθώς PKK και KRG στελεχώνονται αποκλειστικά από Κούρδους.

Σύμφωνα με το Rudaw, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε συντονισμό της Τουρκίας, του Ιράκ και της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) για να νικήσουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), εν μέσω της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Οι ΗΠΑ «εκφράζουν τη λύπη τους για οποιαδήποτε απώλεια άμαχου πληθυσμού» στην πρόσφατη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στο Ιράκ, λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις «πρέπει να σέβονται την ιρακινή κυριαρχία», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Rudaw την Τετάρτη.

Ο Μπαμπακίρ Φακ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιφερειακής Κυβέρνησης Κουρδιστάν (KRG), χαρακτήρισε τη χερσαία και εναέρια επιχείρηση της Τουρκίας ως «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας του Ιράκ – ιδιαίτερα της περιφέρειας του Κουρδιστάν.

“Αναγνωρίζουμε τη νόμιμη απειλή ασφάλειας που θέτει το PKK στην Τουρκία και καλούμε την Τουρκία να συνεχίσει την κοινή αντιτρομοκρατική συνεργασία με το Ιράκ με τρόπο που να υποστηρίζει την ιρακινή κυριαρχία”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την Τουρκία και το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου του KRG, να συνεργαστούν για να νικήσουν το ΡΚΚ”, δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος επίσης είπε “περιοχές όπως το Σιντζάρ πρέπει να τεθούν υπό τον πλήρη έλεγχο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας, σε συντονισμό με το KRG”.

Αν και η Επιχείρηση Claw-Eagle ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είχε ακόμη εκδώσει σχόλιο για τη στρατιωτική επίθεση του συμμάχου του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κουρδιστάν μέχρι σήμερα, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον παρουσιάζεται ως ο πιο θερμός υποστηρικτής των Κούρδων.

Οι τρέχουσες επιχειρήσεις της Τουρκίας έχουν ήδη αντιμετωπίσει σφοδρή κριτική από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »