Η ελληνική πλευρά ανησυχεί ότι ενδεχομένως οι Τούρκοι να θελήσουν να προχωρήσουν σε μία κίνηση εντυπωσιασμού, λίγο πριν εκπνεύσει η υφιστάμενη navtex που έχουν εκδώσει για έρευνες σε μία τεράστια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου το βορειοανατολικό όριο της οποίας απέχει 6,5 μίλια από το ελληνικό νησί.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενες ημέρες και μέχρι τις 22 Οκτωβρίου που ολοκληρώνεται η εν λόγο navtex, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τη δημιουργία γεγονότων που θα μπορούσαν να αυξήσουν το βαθμό της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στην περιοχή.

Έρχονται δύσκολες μέρες
Σε κάθε περίπτωση πάντως το κλίμα που υπάρχει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την επιθετικότητα της Τουρκίας μετά και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αποτυπώνεται στη φράση διπλωματικής πηγής στην ΕΕ ότι «έρχονται δύσκολες μέρες».

Οι τελευταίες άλλωστε κινήσεις της Τουρκίας δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν περιορίζεται μόνο στο να προβάλλει τις αξιώσεις της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο αλλά επιχειρεί να τις κατοχυρώσει και μέσω της «χρησικτησίας» με την απειλή πολέμου.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μετά τη Navtex για το Oruc Reis στο Καστελόριζο όπου καθίσταται σαφής η τουρκική αμφισβήτηση στο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο, η Άγκυρα με την προχωράει ακόμα πιο μπροστά και δυναμιτίζει και άλλο το κλίμα κάνοντας λόγο για αποστολή γεωτρύπανου στην περιοχή, ενώ έχει προηγηθεί η απόφαση για την επέκταση του χώρου έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο που ανοίγουν ένα ακόμα δεύτερο μέτωπο ικανό να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.

Γεωτρύπανο
Μετά από όλα αυτά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προχώρησε σε μια εμπρηστική δήλωση λέγοντας πως εάν κατά τις έρευνες εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου, η Άγκυρα θα στείλει γεωτρύπανο για να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις.

«Αν βρούμε κάτι θα στείλουμε γεωτρύπανο απέναντι από το Κας», διεμήνυσε προκλητικά ο Ντονμέζ.

Σε συνέντευξή του στο NTV, μίλησε για τις γεωτρητικές ενέργειες της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ευθαρσώς ότι θα «συνεχίσουμε να βάζουμε την υπογραφή μας, στέλνοντας τα πλοία μας σε κάθε ίντσα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σημειώνεται δε ότι κατά γενική εκτίμηση το αμέσως επόμενο διάστημα από τις αμερικανικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου θεωρείται ως το πιο επικίνδυνο για την πρόκληση θερμού επεισοδίου καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θα μπορεί να κινείται περισσότερο «απελευθερωμένος», καθώς είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου κάποιο θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »