Ετοιμάζεται για την τελευταία μάχη της Ιντλίμπ ο στρατός του Άσαντ
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια επίθεση εναντίον μαχητών στο Ιντλίμπ, αφού η Τουρκία απέτυχε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Ρωσία.

Ρωσικό “τείχος” στη Λιβύη: Μισθοφόροι της Wagner διασφαλίζουν τη Σύρτη
Μια ανώτερη πηγή της Συρίας είπε στην αραβική έκδοση του Sputnik ότι ο Συριακός Στρατός έχει στείλει μεγάλες στρατιωτικές ενισχύσεις σε γραμμές επαφής με ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες στην ύπαιθρο του Ιντλίμπ, αφού οι θέσεις του δέχονται συχνά επιθέσεις από τις ομάδες των τουρκόφιλων τζιχαντιστών.

Η πηγή δήλωσε ότι οι κινήσεις και οι τακτικές των τζιχαντιστών έχουν «εκτεθεί πλήρως στις μονάδες παρακολούθησης του Συριακού Στρατού».

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, ανέφερε η πηγή, κατέστρεψαν τα θωρακισμένα οχήματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό των μαχητών και αντεπιτέθηκαν επιτυχώς και με καταστρεπτική ισχύ σε επιχειρήσεις κατά θέσεών τους την περασμένη εβδομάδα.

Η πηγή αναφέρθηκε στην παρατεταμένη προθεσμία που δόθηκε στην Τουρκία από τη Ρωσία για να ανοίξει ο στρατηγικός αυτοκινητόδρομος Μ4 στο Ιντλίμπ με ειρηνικό τρόπο.

«Φαίνεται ότι οι Τούρκοι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά αυτό το ζήτημα και δεν μπορούσαν τουλάχιστον να ελέγξουν τις ένοπλες ομάδες», ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι η βοήθεια του τουρκικού στρατού στους μαχητές συνεχίζεται.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, σύμφωνα με την πηγή, «επί του παρόντος« βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο για την τελική προώθηση στην Ιντλίμπ», σε συντονισμό με τους συμμάχους τους (Ιράν-Ρωσία).

Ο επόμενος στόχος του Συριακού Στρατού είναι να ανακτήσει τον έλεγχο ορισμένων στρατηγικών περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Jabal al-Zawiya στο Ιντλίμπ και της υπόλοιπης πεδιάδας al-Ghaab στη Χάμα.

Η πηγή αρνήθηκε να αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία για την έναρξη της επιχείρησης, αλλά σημείωσε ότι «η επίθεση στην Ιντλίμπ είναι πολύ κοντά».

Το Ιντλίμπ φιλοξενεί πολλές αντικυβερνητικές ένοπλες οργανώσεις που λαμβάνουν τουρκική υποστήριξη. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Συρία ξεκίνησε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση εναντίον των μαχητών που χρηματοδοτούνται από την Άγκυρα, αφού απέτυχαν να τηρήσουν μια συμφωνία αποκλιμάκωσης μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας.

Οι εντάσεις στο Ιντλίμπ αυξήθηκαν εκ νέου στα τέλη Φεβρουαρίου μετά από αεροπορική επίθεση από συριακές δυνάμεις που σκότωσε δεκάδες Τούρκους στρατιώτες, τους οποίους η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ήταν «στις μάχες των τρομοκρατικών ομάδων».

Συρία: Δολοφονήθηκε ηγέτης τουρκόφιλων τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ
Λίγο αργότερα, η Άγκυρα πραγματοποίησε την τέταρτη εισβολή της στη Συρία, με την ονομασία Spring Shield, η οποία κλιμάκωσε τις εντάσεις στο Ιντλίμπ.

Η Τουρκία διευθύνει μια σειρά από παρατηρητήρια στο Ιντλίμπ από το 2018, όταν κατέληξε σε συμφωνία με τη Ρωσία.

Στις αρχές Μαρτίου, η Ρωσία και η Τουρκία, που υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση της Συρίας, κατέληξαν σε συμφωνία για καθεστώς κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ, όπου η τουρκική επιθετικότητα κατά της συριακής κυβέρνησης διακινδύνευε να πυροδοτήσει ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των χωρών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες θα εξασφαλίσουν διάδρομο πλάτους έξι χιλιομέτρων κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μ4 που θα συνδέει τις δύο κυβερνητικές επαρχίες Λαττάκεια και Χαλέπι.

Η εκεχειρία εδραιώνει επίσης τον έλεγχο της Συρίας στον αυτοκινητόδρομο Μ5 που συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με τις μεγάλες πόλεις Χαμά, Χομς και Χαλέπι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »