Το θέμα του εμβολιασμού και της επάρκειας των εμβολίων αναδεικνύεται σε κορυφαίο ζήτημα και σημείο σύγκρουσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, καθώς στην Κουμουνδούρου έχουν επιλέξει να επικεντρώσουν εκεί την ρητορική τους εν όψει και των επερχόμενων εκλογών.

Άλλωστε κατά τη διάρκεια της πανδημίας η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε απόλυτα τις απαγορεύσεις με αποτέλεσμα να μην έχουν και πολλά ζητήματα όπου να μπορούν να κάνουν οξεία αντιπολιτευτική κριτική.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η χώρα θα πρέπει να «κυνηγήσει» διμερείς συμφωνίες για τα εμβόλια καθώς δεν επαρκούν οι δόσεις από την ΕΕ, ενώ στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν πως οι ευρωπαϊκές δόσεις φτάνουν.

Η πρώτη πράξη της σύγκρουσης παίχτηκε σήμερα, καθώς σχεδόν ταυτόχρονα Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τα εμβόλια και την πολιτική που θα πρέπει να χαράξει η χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε σήμερα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά τη διάρκεια της εξόδου του από το Προεδρικό Μέγαρο προχώρησε σε δηλώσεις όπου επικεντρώθηκε στο θέμα του εμβολιασμού τονίζοντας πως «ο εμβολιασμός κινείται με πάρα πολύ αργό ρυθμό, οι εξασφαλισμένες από την ΕΕ δόσεις δεν επαρκούν».

«Με αυτούς τους ρυθμούς ούτε του χρόνου δεν θα έχει επιτευχθεί η αναγκαία ανοσία στον πληθυσμό», είπε.

Στη συνέχεια έκανε δύο προτάσεις για τα εμβόλια:

1) Να αναλάβει πρωτοβουλία η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξασφαλίσει η Ε.Ε. τις πατέντες από τα εμβόλια και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος – μέλος να τις διαχειριστεί αναλόγως με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανίας ώστε να παρασκευαστούν άμεσα οι δόσεις.

2) Εάν ΔΕΝ ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, να αναζητήσει η χώρα λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο με εταιρίες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο.

Λίγο πριν τις δηλώσεις Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψή στο Μαξίμου για τους εμβολιασμούς δήλωσε πως αυτοί προχωρούν με «ικανοποιητικό ρυθμό» και πως σύντομα θα αυξηθούν από «5.000 σε 8.000 την ημέρα».

Το σημείο όμως που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής είναι όταν ο Κ.Μητσοτάκης υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να «να βιαστεί» για τα εμβόλια λέγοντας «Όπως, άλλωστε, λέει και ο σοφός ελληνικός λαός μας, όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Δεν έχει νόημα να επιταχύνουμε περαιτέρω, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι μόλις δύο…»,

Αυτή ήταν μία ξεκάθαρη μομφή για τις επερχόμενες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από το Προεδρικό Μέγαρο για τις οποίες στη Νέα Δημοκρατία είχαν εσωτερική πληροφόρηση όπως φάνηκε κι από τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου.

Στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν πως η ΕΕ απαγορεύει στις χώρες να διαπραγματευτούν διμερώς το εμβόλια, κάτι που υποστήριξε και σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν, παρόλα αυτά η Ουγγαρία έχει προχωρήσει σε παραγγελίες εμβολίων από τη Ρωσία, τα οποία όμως δεν θα χρησιμοποιηθούν ευρέως.

Στην σκληρή στάση αυτή της «γερμανοκρατούμενης» ΕΕ ίσως να συμβάλει και ότι σχεδόν όλα τα 600 εκατομμύρια εμβόλια των Pfizer/ΒιοΝTech θα κατασκευαστούν σε εργοστάσια στην Γερμανία. Μάλιστα για τις νέες 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις που παρήγγειλε η ΕΕ, η BioNTech αγόρασε νέο εργοστάσιο στο Μαρβούργο της Γερμανίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »