Τούρκοι και Ιρανοί είναι οι μεγαλύτεροι σπόνσορες της ισλαμικής τρομοκρατίας στο κόσμο
Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον παγκόσμιο ρόλο τους στην περιοχή της Μεσογείου, έχουμε το Ιράν και την Τουρκία να καταβάλλουν προσπάθειες για να επεκτείνουν την επιρροή τους στην Αφρική. Αυτό συμβαίνει καθώς η Ρωσία και η Κίνα επεκτείνουν επίσης τα δίκτυα τους στην ήπειρο, δηλώνει ο Ισραηλινός ειδικός SETH J. FRANTZMAN.

Η αυξανόμενη επιρροή Ιράν και Τουρκίας σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη προκάλεσε ανησυχία και σε άλλα κράτη της περιοχής (Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτο) που θεωρούν τον ρόλο Τούρκων και Ιρανών ως άκρως επεκτατικό και λίαν επικίνδυνο.

Υπάρχει επίσης όμως ταυτοχρονα και ένας τρομερός ανταγωνισμός Τούρκων-Γάλλων για τον έλεγχο της επιρροής στη Βόρεια Αφρική, ειδικά στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και στην Τυνησία.

Οι χώρες τόσο στην Βόρεια Αφρική όσο και στην Ανατολική Αφρική είναι βασικά μέρος του Αραβικού Συνδέσμου. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες αυτές έχουν άμεσες διασυνδέσεις με το πλαίσιο ασφαλείας Ριάντ και Καίρου.

Γι ‘αυτό, τα ΗΑΕ, για παράδειγμα, έχουν συμφέροντα στη Σομαλιλάνδη, μια αυτόνομη περιοχή που ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη από τη Σομαλία.

Πέρα από αυτήν την περιοχή υπάρχει μια περιοχή από ολόκληρο το Σαχέλ που επηρεάζεται από εξτρεμιστικές ομάδες.

Σε αυτή την τεράστια περιοχή δρουν οι οργανώσεις Al-Shabab, Boko Haram και ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το ISIS, και όλες τους έχουν διασυνδέσεις με την ΜΙΤ και την Τουρκία του Ερντογάν.

Σύμφωνα τώρα με μέσα ενημέρωσης του Κόλπου υπάρχει μια έτερη διάχυτη ανησυχία, ότι η Τουρκία, η οποία διαθέτει μια μεγάλη βάση στη Σομαλία,αναζητά περισσότερες βάσεις στη Λιβύη, στο Σουδάν και την Τυνησία.

Θα μπορούσε κανείς να το δει αυτό ως ένα άτυπο διαγωνισμό για την Ανατολική Αφρική, τα στενά Bab al-Mandeb στην Ερυθρά Θάλασσα και την αραβική χερσόνησο.

Σύμφωνα με το The National, το Ιράν έχει αρχίσει και διαδραματίζει και αυτό ρόλο με μισθοφορικές εταιρείες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR), σε συνεργασία με τους Τούρκους βέβαια.

Αμερικανικές πηγές ανακάλυψαν ότι η Ιρανική Επαναστατική Φρουρά έχει παίξει ρόλο στην ανάπτυξη τρομοκρατικών οργανώσεων στην Αφρική.

Η Τεχεράνη έχει χρηματοδοτήσει, εκπαιδεύσει και διευθύνει εκατοντάδες ομάδες ισλαμιστών ανταρτών, ενώ ο ρόλος και η επιρροή των Ιρανών στην Αφρική δεν είναι ακόμη χαρτογραφημένος και γνωστός, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Οι Ιρανοί δραστηριοποιούνται επίσης στη Νιγηρία και στη Νότια Αφρική, ενώ η Χεζμπολάχ δραστηριοποιείται στη Δυτική Αφρική.

Η αραβική ιστοσελίδα Al-Ain ισχυρίζεται ότι η Τουρκία και το Κατάρ εργάζονται αυτήν την περίοδο για να ασκήσουν επιρροή στην Αφρική.

Πηγές της εφημερίδας υποστηρίζουν ότι το Κατάρ ασκεί επιρροή στην Τυνησία, Τούρκοι και Καταριανοί θα ιδρύσουν ένα «κοινό κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης».

«Η Ντόχα πρόσφερε στην Τυνησία ολόκληρη την χρηματοδότηση και τα αναπτυξιακά έργα», σημειώνει η αραβική ιστοσελίδα.

Επισημαίνουμε ότι το Κατάρ είναι σύμμαχος του ισλαμικού δεξιού κόμματος Ennahda στην Τυνησία.

Το Κατάρ επίσης επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή του στη Σενεγάλη, σε απόλυτη όμως αρμονία με την Τουρκία και εδώ.

Την ίδια περίοδο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου έχει επισκεφθεί το Μάλι, τη Γουινέα-Μπισσάου, τη Σενεγάλη, τον Νίγηρα, την Αλγερία και το Τόγκο το τελευταίο διάστημα, ενδεικτικό των προθέσεων της χώρας του.

Τουρκία και Ιράν θα περικυκλώσουν με τρομοκράτες την Ευρώπη από όλες τις πλευρές απειλώντας στην συνέχεια την ίδια την ΕΕ, για να γίνει η ίδια υποχείριο των σκοτεινών σχεδίων Άγκυρας και Τεχεράνης.

Αν η ΕΕ, ο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν λάβουν τα μέτρα τώρα , το κακό στην συνέχεια δεν θα δύναται να εξουδετερωθεί σε καμία περίπτωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »