Η Κύπρος γίνεται νέα πύλη για τους μετανάστες στην Ευρώπη, ενώ ο πρόεδρος της κ .Νίκος Αναστασιάδης έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για την κατάσταση, για αυτό και ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ηεισροή μεταναστών στο νησί της Κύπρου συνεχίζεται, με τις τοπικές αρχές ασφαλείας να έχουν κατασχέσει ένα πλοίο με 55 μετανάστες στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, σύμφωνα με το National Post.

Δεν είναι ακόμη σαφές από πού προέρχονται οι μετανάστες, αλλά οι κυπριακές αρχές πιστεύουν ότι αυτοί απέπλευσαν από τον Λίβανο με τον τουρκικό δάκτυλο όμως να εκτείνεται μέχρι εκεί .

Οι μετανάστες αφού πέρασαν τα τεστ για τον κορονοϊό, μεταφέρθηκαν σε ένα ήδη γεμάτο από κόσμο κέντρο υποδοχής. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των μεταναστών που έρχονται στο νησί έχει αυξηθεί δραματικά.

Το 2019, 10.000 μετανάστες έφτασαν στην Κύπρο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν 7.761 μετανάστες, ενώ το 2017 και το 2016, η κυπριακή αστυνομία κατέγραψε 4.582 και 2.936 άτομα, αντίστοιχα.

Τα δεδομένα για το 2020 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά πρόσφατα η Κύπρος αντιμετώπισε μια αυξανόμενη εισροή μεταναστών.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για την κατάσταση και ζήτησε έμπρακτη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά τον πληθυσμό, η Κύπρος έχει τον υψηλότερο αριθμό μεταναστών από όλες τις χώρες της ΕΕ, με περισσότερο από 3,5 τοις εκατό του πληθυσμού να αποτελείται από μετανάστες.

Αν και το νησί έχει γίνει πύλη προς την Ευρώπη για πολλούς μετανάστες, οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα μετάβασης σε άλλη χώρα, επειδή η Κύπρος δεν βρίσκεται στην περιοχή Σένγκεν.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω στο νησί που χωρίζεται σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά.
Πολλοί πρόσφυγες φτάνουν στην Κύπρο από την Τουρκία, η οποία βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από την Κύπρο ή από τον Λίβανο, που βρίσκεται 170 χιλιόμετρα μακριά.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου ζήτησε πρόσφατα επίσης από την αστυνομία να ξεκινήσει ποινική έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι ανήλικα κορίτσια, στο κέντρο υποδοχής μεταναστών παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από άλλους ενήλικες που έμεναν εκεί.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι η Τουρκία, πιθανότατα αδυνατεί να διαχειριστεί τα κρούσματα κορονοϊού στα στρατόπεδα προσφύγων που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, και φαίνεται πως για ακόμα μια φορά η Κύπρος είναι ο “εύκολος” στόχος.

Η Τουρκία κινεί κυνικά τους μετανάστες προς την Ευρώπη που πλήττεται από τον κορονοϊό, με ένα βρώμικο και ύπουλο σχέδιο.

Η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε την κρίση του κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες για να προσπαθήσει να ωθήσει και άλλους μετανάστες και πρόσφυγες στην Ευρώπη, ενώ σίγουρα στα σχέδια της είναι και η εθνολογική αλλοίωση του πληθυσμού της Κύπρου, την οποία ως γνωστόν εποφθαλμιά να καταλάβει ολόκληρη την έκταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »