Η παροιμία “όσα δεν φτάνει η Αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια” ταιριάζει γάντι στην δράση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου
Σε τραγική διπλωματική θέση ευρίσκεται η Άγκυρα πλέον, αφού ο Τούρκος υπουργός Μ.Τσαβούσογλου ονειρεύεται κοινή στάση με την Αίγυπτο στο λιβυκό ζήτημα χωρίς καμία συνεννόηση με κανέναν στο Κάιρο, σε μια προσπάθεια παρουσίασης διπλωματικής εκστρατείας στην περιοχή αυτή.

 

Μετά το χθεσινό κάζο με τις ΗΠΑ και την αρνητική στάση του Ισραήλ σε προτάσεις επαναπροσέγγισης, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος επιδιώκουν να καθορίσουν έναν οδικό χάρτη για τις διμερείς τους σχέσεις, με φανταστική αφορμή την ακυρωθείσα επίσκεψη του Λίβυου ειδικού απεσταλμένου Αγκίλα Σάλεχ στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών σε απάντησή του σε ερωτήσεις Τύπου, αφού αξιολόγησε την απόδοση του υπουργείου του κατά το έτος 2020, κατέστησε σαφές ότι η επικοινωνία με την Αίγυπτο στο επίπεδο των πληροφοριών συνεχίζεται.

Είπε επίσης ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που αφορά την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και τον διάλογο, σύμφωνα με την αρχή της μη σύγκρουσης στα διεθνή φόρουμ.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε επίσης ότι ήταν σε επαφή με το Aguila Saleh, εκπρόσωπο του λιβυκού κοινοβουλίου, το οποίο ζητά την άμεση αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και των μισθοφόρων από την Λιβύη εδώ και τώρα.

“Η Τουρκία επικοινωνεί με την ανατολική πλευρά στη Λιβύη. Ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου του Κοινοβουλίου του Τομπρούκ θα επισκέπτονταν την Τουρκία, και πριν από αυτόν, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Aguila Saleh, σκόπευε να στείλει τον αναπληρωτή του στην Άγκυρα, αλλά αυτή η επίσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε”, αναφέρει λιβυκό ΜΜΕ.

Που εστιάζονται οι ανησυχίες της Άγκυρας στη Λιβύη
Ο ισχυρός και δυνητικά νέος πρωθυπουργός του GNA Fathi Bashagha επισκέφθηκε το Κάιρο στις 5 Νοεμβρίου 2020, σπάζοντας τον πάγο με τους Αιγύπτιους.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας τόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της GNA επισκέφθηκε το Κάιρο. Η υποστήριξη του Καΐρου είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε πολιτική προσωπικότητα στη Λιβύη.

 

Το Κάιρο φαίνεται έτοιμο να επανεξετάσει την πολιτική του έναντι της GNA, παρά όλα όσα συνέβησαν, ενώ η κυβέρνηση της Τρίπολης καλωσόρισε την όλη προσπάθεια ως ένα καλό σημάδι ότι η Αίγυπτος μπορεί να ενώσει τις δύο πλευρές.

Το Κάιρο έχει επεκτείνει εδώ και μεγάλο διάστημα το πεδίο της προσέγγισής του στις δυνάμεις όλων των περιοχών της Λιβύης, συμπεριλαμβάνοντας τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Aguila Saleh, τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, διοικητή του LNA, τον Fayez al-Sarraj, επικεφαλής της κυβερνήσεως εθνικής συμφωνίας της Λιβύης (GNA), αλλά και τον υπουργό εσωτερικών του GNA Fathi Bashagha από τον περασμένο Οκτώβριο.

Αυτές τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα χωρίς την τουρκική παρουσία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί ο Τσαβούσογλου μιλώντας για φανταστικές προσεγγίσεις και οδικούς χάρτες, στους οποίους δεν έχουν λόγο οι Τούρκοι.

Πρόκειται σαφώς για ένα ακόμη προπαγανδιστικό παιχνίδι της Άγκυρας κατά της Αιγύπτου και κυρίως κατά της ίδιας της Λιβύης, που παλεύει με τα θηρία για να επιβιώσει ως κράτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »