Η κυβέρνηση λέει ότι όλα… πάνε καλά, αλλά το Politico έχει άλλη άποψη

Στα μανταλάκια «κρεμά» την κυβέρνηση το Politico, καθώς έχει για πρώτο θέμα τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που ταλανίζουν τη χώρα. 

Με τίτλο «Η Ελλάδα εξέρχεται από την εποπτεία, αλλά η οδύνη της λιτότητας παραμένει», η έγκυρη ιστοσελίδα τονίζει ότι παρά τους πανηγυρισμούς της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης, δια στόματος Σταϊκούρα, η χώρα μας «εξακολουθεί να παλεύει με πολλές από τις αδυναμίες που έχουν επιβαρύνει την ανάπτυξη εδώ και δεκαετίες», αδυναμίες που «καθιστούν την οικονομία ιδιαίτερα ευάλωτη στους νέους κραδασμούς από τον πόλεμο της Ουκρανίας, την ενεργειακή κρίση και τον κίνδυνο στασιμότητας που επικρατούν στην ευρωζώνη».

Χαρακτηριστικά το Politico αναφέρει ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 29 ετών, στο 11,5%, «καθιστώντας το κόστος ζωής σχεδόν δυσβάσταχτο για πολλούς Έλληνες». Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει, οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «υστερεί επίσης σε σχέση με τις περισσότερες προηγμένες οικονομίες σε ό,τι αφορά την προσφορά καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ».

«Επιπλέον, παρά τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να προχωρήσει η Αθήνα στο πλαίσιο των συμφωνιών διάσωσης, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει μερικές από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές προκλήσεις. Τέτοιες είναι μεταξύ άλλων η τεράστια γραφειοκρατία, ειδικά στη Δικαιοσύνη, και η χρόνια φοροδιαφυγή» συνεχίζει. Παρατηρεί ακόμη ότι η Ελλάδα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τον τουρισμό, καθώς και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων — συνήθως μικρές επιχειρήσεις — θεωρούνται ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους.

To Politico σημειώνει ακόμη ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το μόνο μέλος της ευρωζώνης του οποίου το δημόσιο χρέος έχει βαθμολογία «Σκουπίδια»«παρόλο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι η χώρα θα μπορούσε να επιτύχει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας το πρώτο εξάμηνο του 2023».

Όπως επισημαίνει, στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει ένα από τα πιο ακριβά στην ευρωζώνη, αναφέροντας ενδεικτικά ότι την Τρίτη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας ήταν 3,26%, σε σύγκριση με 3,07% της Ιταλίας, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή. Απόδοση πολύ πάνω από το εκείνη του εξαιρετικά ασφαλούς γερμανικού ομολόγου που έχει 0,94%.

Το ρεπορτάζ περιλαμβάνει και δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, για τον οποίο υπενθυμίζει ότι διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το 2011-2015.

«Η ΕΕ έμαθε πολλά στο “εργαστήρι” της ελληνικής κρίσης και αυτό της επέτρεψε να αντιδράσει ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά στις μελλοντικές προκλήσεις», είπε στο Politico. «Οι δανειστές έχουν δείξει αλληλεγγύη αλλά και τιμωρητική στάση» πρόσθεσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Τέλος, το Politico αναφέρει ότι το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε από 355,9 δισ. δολάρια το 2008 σε 188,7 δισ. δολάρια το 2020 και τώρα αρχίζει να αυξάνεται ξανά στα 216,4 δισ. δολάρια το 2021. «Η οικονομική ύφεση άφησε τους Έλληνες εξουθενωμένους, οργισμένους και απογοητευμένους. Σχεδόν μισό εκατομμύριο έφυγαν για τον πιο εύπορο βορρά της Ευρώπης και ελάχιστοι έχουν επιστρέψει» παρατηρεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »