Ενοχλήθηκαν οι “φίλοι” της Τουρκίας

Ηθέση και ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου στη γεωπολιτική στρατηγική της Ανατολικής Μεσογείου έχει θέσει ως στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με το συριακό καθεστώς, τη Ρωσία για χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και επιρροή στην ανοικοδόμηση της χώρας αναφέρουν αραβικά ΜΜΕ.

“Aπόψυξη” στις “παγωμένες”σχέσεις Ελλάδας-Συρίας: Πού αποσκοπεί η Αθήνα

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης κατά τη διάρκεια της τωρινή οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας, η οποία πυροδοτήθηκε από τις επιθέσεις του τουρκικού καθεστώτος στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που εξακολουθούν να ζουν στην Ελλάδα, ιδίως το νησί της Λέσβου, προκαλεί προβλήματα στη χώρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το ζήτημα με την ομαλοποίηση των σχέσεων της Ελλάδος με το συριακό καθεστώς, ίσως είναι πιο διαδεδομένο στην χώρα μας από ό, τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω αυτών των προβλημάτων.

‘‘Οι εχθρικές σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία παρακίνησαν την Αθήνα να ενδιαφερθεί περισσότερο για τον πόλεμο της Λιβύης, όπου η Άγκυρα ενισχύει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη.

Η Ελλάδα θέλει να αντιταχθεί στις τουρκικές φιλοδοξίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οπότε πρέπει να κοιτάξουμε Συρία και Λιβύη για να συνδέσουμε τα σημεία”, αναφέρει ο ειδικός επί αυτών θεμάτων Ruslan Trad.

“Η Ελλάδα είναι υπέρ του Χαφτάρ, ακριβώς επειδή ο Λίβυος στρατηγός είναι κατά της Τουρκίας ενώ το GNA απειλεί τα οικονομικά συμφέροντα της Αθήνας στη Μεσόγειο.
Από την άλλη πλευρά η Συρία είναι μια καλή ευκαιρία για να αποκατασταθούν ορισμένοι εμπορικοί δεσμοί από τους οποίους θα ωφεληθούν τόσο η Ελλάδας όσο και η Συρία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διορίζει Ειδικό Απεσταλμένο για τη Συρία, κάτι που θεωρείται ως ένα μεγάλο βήμα προς την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Δαμασκό.

Η τοποθέτηση της κ. Αθανασίου, η οποία λέγεται ότι είναι πολύ εξοικειωμένη με τη συριακή πολιτική λόγω της προηγούμενης παρουσίας της στη Δαμασκό ως πρέσβης, δείχνει ότι η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει έναν νέο διπλωματικό ρόλο στην εξάλειψη της σύγκρουσης. Η ειρήνη, φυσικά, θα ήταν αποδεκτή από το συριακό καθεστώς μόνο εάν διατηρηθεί ο Άσαντ στην εξουσία.

Η συριακή αντιπολίτευση φοβάται ότι η απόφαση της Αθήνας να ανανεώσει τους επίσημους δεσμούς με τη Δαμασκό μπορεί επίσης να βοηθήσει το καθεστώς να χτίσει γέφυρες με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Η αναφορά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι η Ελλάδα θα εργαστεί για “ανοικοδόμηση” στη Συρία, είναι κάτι απίθανο χωρίς βοήθεια από την ΕΕ. Υπάρχει προς το παρόν μια γενική συναίνεση μεταξύ των εθνών της ΕΕ σχετικά με τη διατήρηση του συριακού καθεστώτος στην μαύρη λίστα αλλά υπήρξαν εξαιρέσεις.

Η δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, υπό τον Βίκτορ Ορμπάν, ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι σχεδίαζε να διορίσει αξιωματούχους στη Δαμασκό, κάτι που αποτελεί ένα βήμα προς την πλήρη διπλωματική εξομάλυνση.

Τον Ιανουάριο του 2019, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αποκαταστήσει πλήρως τους δεσμούς της με τη Συρία. Η ακροδεξιά κυβέρνηση που ήταν υπεύθυνη εκείνη τη στιγμή έπεσε χωρίς τα σχέδια της να γίνουν πραγματικότητα.

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κινήματα που πιέζουν για εξομάλυνση των σχέσεων με το καθεστώς Άσαντ παραμένουν στα όρια της κυρίαρχης πολιτικής στην ΕΕ.

Η ΕΕ μέσω αξιωματούχων της έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι παραμένει σταθερή και δεν προχωρά στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Δαμασκό, εκτός εάν το καθεστώς Άσαντ κάνει σημαντικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις και παραχωρήσεις στην αντιπολίτευση.

Η Ελλάδα όμως διαφοροποιήθηκε στο ζήτημα της Συρίας, με τη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση να προωθεί την πολιτική εξομάλυνση με τον Άσαντ”, τόνισε ο Ruslan Trad, συνιδρυτής του De Re Militari.

Τώρα ξεκινούν όλα: Iνστιτούτο ”βλέπει” στρατιωτική σύγκρουση Ισραήλ-Ρωσίας-Ιράν στη Συρία!

“Η Ελλάδα είναι ένας εμπορικός κόμβος στην ανατολική Μεσόγειο, σημαντικός τόσο για τον Λίβανο όσο και για τη Συρία, ενώ η Κύπρος [στενά ευθυγραμμισμένη με την Αθήνα] είναι επίσης κοντά και χρησιμοποιείται ως υλικοτεχνικός κόμβος”, δήλωσε ο Trad στο The New Arab.

“Αυτό δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια του πολέμου, αντίθετα, το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε την Κύπρο και την Ελλάδα ως σήραγγες στην Ευρώπη. Οι δραστηριότητες Σύριων επιχειρηματιών στην Ελλάδα δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου”.

Τα φωσφορούχα άλατα που χρησιμοποιούνται για λιπάσματα ήταν ένα βασικό εμπόρευμα που χρησιμοποίησε το συριακό καθεστώς για να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του και η Ελλάδα έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο σε αυτό το εμπόριο, σύμφωνα με έκθεση των Financial Times πέρυσι‘, καταλήγει ο ίδιος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »