Ποια τα σχέδια για το Πάσχα
Σε εποχές προ κορονοϊού, τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα θα είχαν ήδη κλείσει το 30% της σεζόν. Σήμερα, όπως λέει στο Sputnik, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, οι κρατήσεις είναι μηδέν!

Καμία ελπίδα δεν τρέφουν οι ξενοδόχοι για το πώς θα κινηθεί η φετινή τουριστική θερινή περίοδος καθώς μέχρι στιγμής -εξαιτίας της πανδημίας και των lockdown- δεν υπάρχει καμία κράτηση από τους tour operators.

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα δήλωσε, μιλώντας στο Sputnik, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

«Καμία απολύτως κίνηση δεν υπάρχει για booking (σ.σ. κρατήσεις) από τους tour operators» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος προσθέτοντας ότι τις άλλες χρονιές, προ κορονοϊού, αυτή την περίοδο οι κρατήσεις άγγιζαν το 30%.

«Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κλεινόταν το 30% της σεζόν και εξελισσόταν στο 50% μέχρι το τέλος Μαρτίου. Άρα μπαίνουμε στον Φεβρουάριο με μηδέν όχι με 30% και δυστυχώς λόγω των lockdown που υπάρχουν παντού, θα πάει και μέχρι τον Μάρτιο χωρίς κρατήσεις» εκτιμά ο κ. Τάσιος.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων τόνισε ότι όπως είναι τα δεδομένα «δεν υπάρχει ελπίδα» καθώς «χάνεται το πρώτο εξάμηνο» του 2021.

Όλα θα κριθούν από εμβόλια και επιδημιολογικά δεδομένα
«Πάμε για μετά τον Ιούνιο -εννοώ για τουρίστες- και όλα θα κριθούν στον εμβολιασμό και στα επιδημιολογικά δεδομένα. Μέχρι τότε σκεφτόμαστε την επιβίωση η οποία βέβαια χρειάζεται γερές ενισχύσεις είτε στην ρευστότητα ως ένα σημείο, είτε αντίστοιχα στο θέμα της καθημερινότητας, για παράδειγμα επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, τι θα γίνει με τις τράπεζες κ.ά. Σας αναφέρω, για παράδειγμα, μέχρι σήμερα αν κάποιος έχει δόσεις σε τραπεζικό δάνειο, θα πρέπει να τις πληρώνει» ανέφερε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο δίχτυ προστασίας για τους ξενοδόχους.

Οι ξενοδόχοι, με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορούν να κάνουν καμία εκτίμηση για τυχόν άνοιγμα στον τουρισμό μετά τον Ιούνιο χαρακτηρίζοντας την όλη κατάσταση ως «αχαρτογράφητα νερά» και συνδέοντας την όποια εξέλιξη με τους εμβολιασμούς και τα στοιχεία της πανδημίας.

Ωστόσο, η Ομοσπονδία στις 25 Ιανουαρίου, όπως ανέφερε ο κ. Τάσιος, υπέγραψε «κλαδική σύμβαση για δύο χρόνια με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, με μηδέν αυξήσεις μεν, αλλά σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο».

«Στην περίοδο που είμαστε στο μηδέν και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και δείχνουμε τον δρόμο της συνέργειας για το επόμενο διάστημα» υποστήριξε.

«Οι ξενοδόχοι θέλουν να ανοίξουν για το Πάσχα»
Όσον αφορά την εκτίμηση του για το εάν θα μπουν «λουκέτα» σε ξενοδοχεία, απάντησε ότι «οι συνάδελφοι θέλουν να ανοίξουν την περίοδο του Πάσχα που είναι φέτος στις 2 Μαΐου».

«Αυτή είναι η λογική για τα 10.000 ξενοδοχεία και να μπορέσουν έτσι δειλά δειλά να ξεκινήσουν τη σεζόν. Από εκεί και πέρα, οι όποιες δυσκολίες στα ξενοδοχεία θα φανούν μετά τον Οκτώβριο του 2021, δεν θα φανούν άμεσα» είπε και πρόσθεσε ότι αναμένουν ενίσχυση από την Πολιτεία.

«Υπάρχει κινητικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά και αναμένουμε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο που θα επιδοτήσει τη ζημιά του 2020 -σε σύγκριση με το 2019- δηλαδή δαπάνες που έγιναν και θα πρέπει να πληρωθούν και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Από εκεί και πέρα, αυτό που βλέπουμε είναι ότι πάμε μήνα μήνα. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή, περίπου τον Μάιο που θα είναι καλύτερα τα πράγματα -θεωρητικά μιλάω βέβαια- τότε εκεί θα πρέπει να γίνει και η παρέμβαση όσον αφορά την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για να μπορέσουν να γίνουν προσλήψεις γιατί οπωσδήποτε δεν μπορούμε να πηγαίνουμε συνέχεια με αναστολές» κατέληξε ο κ. Τάσιος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »