“Κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές”
Οτούρκος υπουεργός εξωτερικών, σε δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

«Πρέπει πρώτα να δούμε τον χάρτη αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να μην ξεκινάει την υφαλοκρηπίδα της από την Κρήτη και τα άλλα νησιά στη Μεσόγειο. Φαίνεται ότι έκαναν παραχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας των νησιών».

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε για την τουρκική άποψη σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, «έτσι όπως φαίνεται έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία ( σ.σ. Ελλάδας -Αιγύπτου) μας συμφέρει ,διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. Κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία έκανε σαφές στη Γερμανία και σε άλλες χώρες ότι είναι είναι έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι με την Ελλάδα για συνομιλίες. «Αλλά η Ελλάδα», είπε «με αυτή την κίνηση έδειξε ότι δεν θέλει να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία. Η χρονική συγκυρία της συμφωνίας δείχνει ότι δεν λαμβάνει υπόψη της αυτές τις χώρες [που θέλουν να μεσολαβήσουν]»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »