Η δεύτερη ημέρα της τραγωδίας στην Εύβοια
Στους επτά ανέρχονται οι νεκροί από την θεομηνία στην Εύβοια, μετά την ανεύρεση μιας 38χρονης γυναίκας και ενός άνδρα στην Αμφιθέα. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή από πυροσβέστες έξω από το σπίτι της, ενώ λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκε και ένας άντρας ο οποίος πιθανότατα είναι ο σύζυγος της, 42 ετών, με τον οποίο παραθέριζαν στην περιοχή.

Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, οι έρευνες από τα σωστικά συνεργεία επικεντρώνονται στο Μπούρτζι όπου αγνοείται ένας άνδρας.

Στην Εύβοια σημειώθηκε σήμερα «βιβλική καταστροφή». Τόνοι λάσπης και φερτών υλικών πλημμύρισαν ρέματα και ποτάμια και παρέσυραν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους -σπίτια, ζώα, καλλιέργειες, περιουσίες ολόκληρες, αλλά πρωτίστως, επτά ανθρώπινες ζωές, μεταξύ των οποίων και ενός βρέφους, μόλις οκτώ μηνών.

Η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν τα Πολιτικά, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε Λήλαντα, Βασιλικό, Ψαχνά.

Περισσότερα από 2.500 σπίτια καταστράφηκαν

Περισσότερα από 2.500 σπίτια είναι κατεστραμμένα, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή από κλιμάκια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ιδιαίτερα στα Ψαχνά και στα Πολιτικά, το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών έχουν πλημμυρίσει και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού συνεχίζονται, μέσα από νερά και λάσπες.

Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο.

Από χθες χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.
97 δραματικές διασώσεις με οχήματα και ελικόπτερα

Ενενήντα επτά διασώσεις με επίγεια μέσα και ελικόπτερα πραγματοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό στις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 9 Αυγούστου 2020 στην Κεντρική Εύβοια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 658 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Από τις 97 παροχές βοηθείας που έχουν πραγματοποιηθεί, για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και σπίτια, το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82, εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 ελικόπτερο SAR.

Αργότερα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, οι νεκροί ανέρχονταν στους 6, καθώς εντοπίστηκε μια γυναίκα που αγνοούνταν και η οποία δυστυχώς δεν τα κατάφερε, για να έρθει τελικά η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής που μιλά πια για επτά νεκρούς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε δηλώσει πως εκτός από τους πέντε – εκείνη την ώρα – νεκρούς, υπήρχαν και δύο αγνοούμενοι. Επρόκειτο για δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία εντοπίστηκε και διεσώθη με ελικόπτερο. Η δεύτερη δυστυχώς δεν τα κατάφερε και πλέον υπάρχει ακόμη ένας αγνοούμενος.

Στην Εύβοια σήμερα ο πρωθυπουργός
Στις πληγείσες περιοχές μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να επιβλέψει τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και να συντονίσει τις διαδικασίες για την επαναφορά της Εύβοιας στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν.

Η μεγάλη νεροποντή, με επίκεντρο τους δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων -Μεσσαπίων κινητοποίησε, άλλωστε, από τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσής της τον κυβερνητικό μηχανισμό, καθώς αμφότεροι ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος πέρασαν την προχθεσινή νύχτα στο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, ενώ παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν συνεχώς για την εξέλιξη των απεγκλωβισμών και των ενεργειών που εξελισσόταν από τις αρμόδιες αρχές.

Μόλις το φως της χθεσινής ημέρας επέτρεψε έναν πρώτο απολογισμό των απωλειών, κυρίως των ανθρώπινων, που άφησε πίσω της η φονική πλημμύρα, «εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή» ανέφερε σε παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει σήμερα σύσκεψη με τις αυτοδιοικητικές και τις υπόλοιπες αρχές στη Χαλκίδα, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, αλλά και για να δρομολογηθούν έργα υποδομής και αποκατάστασης στην περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »