Το ρωσικό υπουργείο άμυνας σε μια παρέμβαση που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει πρόσθετες δυνάμεις στις ελεγχόμενες από τη Συρία περιοχές στα Υψώματα του Γκολάν, όπου το Ισραήλ φέρεται να είχε χτυπήσει με αυξανόμενο ρυθμό τους τελευταίους μήνες βάζοντας έτσι φρένο στις όποιες σκέψεις του Τελ Αβίβ για ¨ξεκαθάρισμα” εκμεταλλευόμενο την επιστράτευση που έχει προκαλέσει η επέμβαση στη Γάζα.

Οι ρωσικές δυνάμεις – τυπικά- επιφορτίζονται με την αποκλιμάκωση της έντασης στις συριακές επαρχίες Quneitra και Daraa καθώς και την παρακολούθηση της μακροχρόνιας εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του Συριακού Εμφυλίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, στρατιωτικές θέσεις που ανήκουν στον συριακό στρατό θα βρίσκονται πλέον κάτω από ρωσικά παρατηρητήρια, που έχουν δημιουργηθεί για την παρακολούθηση «πιθανών προκλήσεων».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι τέτοιες επιθέσεις παραβιάζουν όλα τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου.

Η απόφαση αυτή της Ρωσίας να στείλει στρατό στα Υψώματα του Γκολάν έχει θορυβήσει το Ισραήλ με τη Jerusalem Post να κάνει λόγο για κυνική χρήση της εν λόγω περιοχής από τη Μόσχα.

Η απόφαση της Ρωσίας να κάνει αισθητή την παρουσία της στα Υψώματα του Γκολάν συνδέεται χρονικά με την καταδίκη εκ μέρους της Μόσχας του ισραηλινού χτυπήματος στο ιρανικό προξενείο στη Συρία.

Η Ρωσία κάλεσε το εβραϊκό κράτος να σταματήσει τέτοιες «εντελώς απαράδεκτες» ενέργειες και έχει ζητήσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το χτύπημα στο ιρανικό προξενείο.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται την στιγμή που ο ισραηλινός Στρατός αναφέρει σε ανακοίνωση του, ότι ανέστειλε τις άδειες για όλες τις μονάδες μάχης καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κλιμάκωση της βίας μετά την επίθεση κατά Ιρανών στρατηγών στη Δαμασκό που οδήγησε σε επτά θανάτους και σε απειλές της Τεχεράνης για αντίποινα.

«Οι IDF βρίσκονται σε πόλεμο και η ανάπτυξη των δυνάμεων είναι υπό διαρκή αξιολόγηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις», δήλωσε ο στρατός με φωνές μέσα στο Ισραήλ να θέλουν επέκταση των χτυπημάτων ακόμα και σε Λίβανο αλλά και στη Συρία.

Χθες, Τετάρτη (3/4), ο στρατός ανακοίνωσε ότι επιστράτευσε εφέδρους για να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα.

Αυτόπτες μάρτυρες του Reuters και κάτοικοι του Τελ Αβίβ δήλωσαν σήμερα ότι υπήρχαν προβλήματα με τις υπηρεσίες GPS, σε ένα μέτρο με προφανή στόχο την απόκρουση κατευθυνόμενων πυραύλων.

Μάλιστα αυτές οι ανακοινώσεις έχουν οδηγήσει τους Ισραηλινούς πολίτες να “αδειάζουν” τα ράφια των σουπερ μάρκετ και τις αρχές να μιλούν για ψυχραιμία.

 

Το Ιράν έχει ορκιστεί εκδίκηση για τον θάνατο δύο στρατηγών του καθώς και πέντε στρατιωτικών συμβούλων σε αεροπορικό πλήγμα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό τη Δευτέρα.

Η επίθεση θεωρείται από πολλούς ότι ήταν ισραηλινή, μια από τις πιο σημαντικές έως τώρα κατά των ιρανικών συμφερόντων στη Συρία, την οποία το Ισραήλ ούτε έχει επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί. Θεωρείται ευρέως ότι η επίθεση δημιουργεί τον κίνδυνο περαιτέρω ανάφλεξης στην περιοχή.

 

Ο Άμος Γιάντλιν, πρώην επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, δήλωσε ότι το Ιράν ίσως επιλέξει αυτή την Παρασκευή για να απαντήσει στο πλήγμα στη Δαμασκό, είτε απευθείας είτε δι’ αντιπροσώπου.

Είναι η τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, η οποία είναι για το Ιράν η ‘Ημέρα αλ Κουντς’ (Ημέρα της Ιερουσαλήμ).

«Δεν θα μου κάνει εντύπωση εάν το Ιράν δράσει αύριο. Μην πανικοβληθείτε. Μην σπεύσετε στα καταφύγια», δήλωσε ο Γιάντλιν, που συνεργάζεται με το Belfer Center της Σχολής Κένεντι στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επικαλούμενος τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ.

«Συντονιστείτε για αύριο και τότε, ανάλογα με τις συνέπειες της επίθεσης, ίσως κλιμακωθεί», δήλωσε ο Γιάντλιν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »