Με καθυστέρηση σχεδόν 48 ωρών η αντίδραση του ΥΠΕΘΑ
Με καθυστέρηση δύο ημερών διαψεύδει με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί αγοράς τουρκικών drones από την Ελλάδα, ένα ζήτη  μα το οποίο θα έπρεπε να έχει επιλυθεί πολύ πιο άμεσα.

Στην ίδια ανακοίνωση απειλεί με νέες διώξεις κατά δημοσιογράφων για παραβίαση της δεοντολογίας, λόγω της εκτεταμένης αναπαραγωγής των δημοσιευμάτων στον ελληνικό τύπο.

Νέο ”χτύπημα” από τους Γερμανούς: Αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των Ελληνικών νησιών
Δεν έχει γίνει γνωστό κατά ποιων ιστοσελίδων στρέφεταιτο ΥΠΕΘΑ, ωστόσο επισημαίενται πως αρχική πηγή των τουρκικών δημοσιευμάτων είναι οι εφημερίδες Daily Sabah και Hurriyet, γνωστά φερέφωνα του νεο-“σουλτάνου” Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το ΥΠΕΘΑ ήταν υποχρεωμένο να διαψεύσει άμεσα τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, προτού το ζήτημα πάρει έκταση και μετατραπεί σε εγχώρια διαμάχη μεταξύ του υπουργείου και κάποιων μέσων ενημέρωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ:

“Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διαψεύδονται κατηγορηματικά διαρροές φημών και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που προέρχονται από ξένα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας προβάλλοντας δήθεν ότι ο Ελληνικός Στρατός προτίθεται να προμηθευτεί τηλεκατευθυνόμενα ή μη επανδρωμένα εναέρια μέσα τουρκικής κατασκευής. Από τα τέλη Μαΐου γίνονται στοχευμένες διαρροές σε ξένα και σε ελληνικά ΜΜΕ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται ή να τεκμηριώνονται με στοιχεία.

Πληροφορίες που διακινούνται μέσω του διαδικτύου, ειδικά από τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, θα πρέπει να επιβεβαιώνονται πολύ προσεκτικά πριν αναπαραχθούν στο εσωτερικό. Αυτό επιτάσσουν οι στοιχειώδεις Κανόνες Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ιδίως όταν πρόκειται για ευαίσθητα θέματα που ανάγονται στο πεδίο της Εθνικής Αμύνης και Ασφαλείας.

Εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του για την αντιμετώπιση φαινομένων διασποράς ψευδών ειδήσεων και επηρεασμού της κοινής γνώμης, συμφώνως προς το Άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικος και του Ν. 4619/19”.

Τι ανέφεραν τα τουρκικά δημοσιεύματα
“Ο Remuva Başbuğ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της αμυντικής βιομηχανίας Assuva, δήλωσε ότι ετοιμάζεται να πουλήσει drone υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Ερντογάν: ”Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο”
Πριν λίγο καιρό υπογράψαμε συμφωνία με το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας. Η Αθήνα θα παραλάβει 50 drone. Tα δύο πρώτα drone που στείλαμε δοκιμάστηκαν με επιτυχία από τις Ελληνικές ΕΔ.

Τα συγκεκριμένα drone έχουν ως κύρια αποστολή τους, τους τομείς της έρευνας και διάσωσης αεροσκαφών, την ανίχνευση υπόγειων αποθηκών, την αναζήτηση ζωντανών ή άψυχων σωμάτων που βρίσκονται στο δάσος”.

Με μία μικρή έρευνα που έκαναμε όπως αναφέραμε προ ημερών, πράγματι, αυτή η εταιρεία και υφίσταται και διατηρεί φυσικά δικό της site και σελίδα στο facebook. Μάλιστα στο facebook διαφημίζουν και το εν λόγω δημοσίευμα όπως μπορείτε να δείτε και εδώ.

Με καθυστέρηση σχεδόν 48 ωρών λοιπόν, το ΥΠΕΘΑ διαψεύδει τόσο τα τουρκικά δημοσιεύματα, όσο και την ίδια την εταιρεία, ωστόσο συνοδεύει αυτή τη διάψευση με μια άμεση επίθεση στον ελληνικό Τύπο, ο οποίος επί δύο ημέρες ανέμενε την τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργείου για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »