Ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ Kaymakcı σε αποκλειστική του συνέντευξη στη Daily Sabah, ανέλυσε εκτενώς την εξωτερική πολιτική της χώρας του για το 2021, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, την ΕΕ και τις ΗΠΑ
ΗΤουρκία βλέπει εξομάλυνση με την ΕΕ και δίκαιη επίλυση της κρίσης της Ανατολικής Μεσογείου το 2021, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και Διευθυντής υποθέσεων της ΕΕ, κ. Kaymakcı.

Με την Άγκυρα και τις Βρυξέλλες να έχουν περάσει έναν από τους πιο ταραχώδης χρόνους στις πρόσφατες διεθνείς σχέσεις, η Τουρκία το 2021 στοχεύει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, στην επίλυση των πολυεπίπεδων θαλάσσιων διαφορών και στην ενίσχυση της μελλοντικής συνεργασίας.

Η χώρα στοχεύει στην προώθηση σχέσεων win-win, στην εξεύρεση δίκαιης λύσης στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου, στην επικαιροποίηση της δήλωσης της 18ης Μαρτίου με όλες τις διαστάσεις της, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, της πραγματοποίησης μεταρρυθμίσεων και της προσέγγισης της Άγκυρας στην ΕΕ, είπε ο Kaymakcı.

«Το 2021 μπορεί να είναι έτος εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, ένα έτος μεταρρύθμισης και να επιτευχθεί το win-win. Από το 2021 και μετά, αυτό που περιμένουμε από την ΕΕ είναι ο διάλογος και η δέσμευση χωρίς όρους», δήλωσε ο Kaymakcı στην Daily Sabah, σε αποκλειστική συνέντευξη

“Ελπίζω να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και ευχόμαστε το προτεινόμενο συνέδριο της Ανατολικής Μεσογείου να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να φέρει μια θετική ατζέντα στην Ανατολική Μεσόγειο με την ένωση παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων” δήλωσε ο διπλωμάτης, αναφερόμενος στις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης για δραστηριότητες γεώτρησης και θαλάσσια σύνορα.

Τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα έχει διεξάγει αρκετές ασκήσεις για να διερευνήσει ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας τα δικαιώματά της στην περιοχή καθώς και εκείνα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ).

Προκειμένου να λύσει τον ιστό των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο καθώς και το Κυπριακό, η Τουρκία δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να πραγματοποιήσει διερευνητικές συνομιλίες με τον γείτονά της, προτείνοντας ένα συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των μεσογειακών χωρών.

«Για εμάς, η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε αυτό το συνέδριο είναι απαραίτητη. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το άλυτο Κυπριακό. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους όσον αφορά τους φυσικούς πόρους», υπογράμμισε ο Kaymakcı.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο για να δημιουργήσουμε μια ενεργειακή συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς που θα μπορούσε να διαδραματίσει το ρόλο που έπαιξε ο άνθρακας και ο χάλυβας για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα το 1951», δήλωσε.

«Ελπίζουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορούν να δημιουργήσουν ένα είδος οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος προς ικανοποίηση και των δύο πλευρών, κάτι που θα μπορούσε επίσης να συμβάλει θετικά στις τουρκοελληνικές σχέσεις καθώς και στην εξομάλυνση της Τουρκίας – Σχέσεις ΕΕ.”

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με πολλά θέματα.

Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε αξιώσεις θαλάσσιων συνόρων από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση και τόνισε ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα πως αντί να επιλέξει την επίλυση προβλημάτων με την Τουρκία μέσω διαλόγου, η Ελλάδα αρνήθηκε πολλές φορές να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και επέλεξε να συσπειρώσει την ΕΕ για να πάρει μια αυστηρότερη στάση για την Άγκυρα.

«Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι μπορούν να εξευρωπαϊστούν όλα τα διμερή τους ζητήματα με την Τουρκία χάρη στην αλληλεγγύη της ΕΕ και το δικαίωμα αρνησικυρίας τους», υπογράμμισε ο Kaymakcı, λέγοντας ότι παρόλο που η ένωση δεν μπορεί να λύσει προβλήματα, μπορεί να μεσολαβήσει, να διευκολύνει και να ενθαρρύνει τις συνομιλίες.

Αλλά είδαμε ότι όταν πρόκειται για δύο μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους, η ΕΕ δεν θα μπορούσε να είναι έντιμος μεσίτης, καθώς υπάρχει η προσέγγιση αλληλεγγύης για ένταξη στην ΕΕ και η ρήτρα ομοφωνίας », επεσήμανε, λέγοντας ότι« θα ήταν σοφό για την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους να μιλούν και να επικοινωνούν απευθείας με τους Τούρκους και τους Τουρκοκύπριους ομολόγους τους. ”

«Στο τέλος, είμαστε γείτονες και πιο κοντά ο ένας στον άλλο από κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ανήκουμε στην ίδια γεωγραφία και πολιτισμό», πρόσθεσε.

Οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες στις 10 Δεκεμβρίου αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν κατάλογο των τουρκικών στόχων για την επιβολή κυρώσεων για όσα χαρακτήρισαν ως «μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις» της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Ελλάδα ζήτησε πρόσθετες κυρώσεις, εμπάργκο όπλων της ΕΕ στην Τουρκία και αναστολή της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ, αλλά κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, η πλειονότητα των ευρωπαίων ηγετών αντιτάχθηκαν σε αυστηρές οικονομικές κυρώσεις, επιλέγοντας μια πιο ήπια προσέγγιση, δημιουργώντας χώρο για μια θετική ατζέντα.

«Η ΕΕ άρχισε να υιοθετεί μια γλώσσα κυρώσεων σε άδικη βάση για τη διαδικασία ένταξής μας από την αρχή», επεσήμανε ο Kaymakcı. «Αυτή η νοοτροπία κυρώσεων έφερε τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο χαμηλότερο επίπεδο σήμερα και δεν έλυσε κανένα από τα σχετικά ζητήματα».

Εκφράζοντας την άποψη ότι η Τουρκία είναι μέλος της οικογένειας της Ευρώπης και ότι συνήθως δεν επιβάλλονται κυρώσεις σε ένα μέλος της οικογένειας, ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε ότι η ΕΕ δεν υπερασπίζεται την επιβολή κυρώσεων, αλλά μάλλον εξυπηρετεί τις «στενές σκέψεις, παράλογες και μαξιμαλιστικές φιλοδοξίες κάποιου μέλους . ”

“Τουρκία και ΕΕ είναι αλληλένδετες”
Όσον αφορά την ταραχώδη χρονιά που η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες έβαλαν πίσω τους, ο Kaymakcı επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επικοινωνήσει, προσθέτοντας ότι δεν ήταν η τουρκική πλευρά που έκοψε τα κανάλια διαλόγου.

Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι ενώ η Τουρκία ήλπιζε για θετικές σχέσεις το 2020, οι εξελίξεις στη Συρία είχαν αρνητικό αντίκτυπο.

Η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει την Τουρκία να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να αντιμετωπίσει εκατομμύρια πρόσφυγες οδήγησε την ειρηνευτική επιχείρηση της χώρας στη βόρεια Συρία στα τέλη του 2019, ξεκίνησε να δημιουργήσει μια ζώνη χωρίς τρομοκρατία και να διευκολύνει την επιστροφή των σύρων προσφύγων, αποτρέποντας παράλληλα ένα άλλο κύμα μετανάστευσης.

Επισημαίνοντας την άδικη κριτική της ΕΕ για την τουρκική επιχείρηση, ο Kaymakcı επεσήμανε ότι η δήλωση της 18ης Μαρτίου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σκιαγραφούσε μια κοινή προσπάθεια συνεργασίας στη βόρεια Συρία προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες για τον λαό.

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε οποιαδήποτε κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών εντός της Συρίας, ιδίως σε ορισμένες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα που θα επιτρέψουν στον τοπικό πληθυσμό και τους πρόσφυγες να ζουν σε περιοχές που θα είναι ασφαλέστερες», διαβάστε τη δήλωση της 18ης Μαρτίου.

«Σύμφωνα με το άρθρο 9 της δήλωσης της 18ης Μαρτίου, η Τουρκία περίμενε υποστήριξη από την ΕΕ, αλλά αυτή η υποστήριξη δεν ήρθε», είπε, λέγοντας ότι, ενόψει της αρνητικής αυτής στάσης, η Άγκυρα υπενθύμισε στην ΕΕ ότι δεν πληροί τις υποχρεώσεις της.

Σε απάντηση, η Τουρκία επέλεξε να μην εμποδίσει πλέον τους πρόσφυγες να μεταναστεύσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη από τον Φεβρουάριο του 2020 και μετά.

Αφού η Τουρκία άνοιξε τις πόρτες για μετανάστες και πρόσφυγες, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτες της ΕΕ πραγματοποίησαν συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 19 Μαρτίου και συμφώνησαν για την ανανέωση της δήλωσης της 18ης Μαρτίου, ανέφερε ο Kaymakcı.

Η δήλωση δεν θα καλύπτει μόνο την παράνομη μετανάστευση, αλλά και την αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τη βελτίωση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη βελτίωση της διαδικασίας θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες, καθώς και τη διεξαγωγή τακτικών συναντήσεων και συνόδων κορυφής υψηλού επιπέδου Τουρκίας-ΕΕ.

«Η Τουρκία ουδέποτε υιοθέτησε στάση εναντίον της ΕΕ, της οποία επιθυμεί να γίνει σεβαστό μέλος», δήλωσε η Kaymakcı, επισημαίνοντας ότι το έθνος και το μπλοκ είναι αλληλένδετα.

«Ολοκληρώσαμε το έργο μας και κάναμε πρόταση προς την πλευρά της ΕΕ για την ανανέωση της δήλωσης της 18ης Μαρτίου ήδη τον Απρίλιο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι αποφάσισαν να μπλοκάρουν το έργο για την ενημέρωση της δήλωσης.

Ο Kaymakcı τόνισε ότι το ζήτημα της ομοφωνίας εντός της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν δεσμεύσει τα χέρια του μπλοκ, εμποδίζοντας τη διεύρυνση και την εφαρμογή μιας πιο αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ιστορία με την ένωση και τη μεγαλύτερη διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Η χώρα υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με την προηγούμενη Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) της ΕΕ το 1964, η οποία θεωρείται συνήθως ως πρώτο βήμα για να γίνει τελικά υποψήφιος.

Αίτηση για επίσημη υποψηφιότητα το 1987, η Τουρκία έπρεπε να περιμένει έως το 1999 για να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

Ωστόσο, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία έπρεπε να περιμένει άλλα έξι χρόνια, μέχρι το 2005, μια μοναδικά μακρά διαδικασία σε σύγκριση με άλλους υποψηφίους.

Εκτός από τις αργές διαπραγματεύσεις, μια άλλη πρόκληση απειλούσε την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, όταν το 2016 η Ομάδα Τρομοκρατίας Γκουλενιστών (FETÖ) επιχείρησε πραξικόπημα, αναγκάζοντας τη χώρα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δυσαρεστημένο με την κίνηση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24 Νοεμβρίου 2016, δήλωσε ότι θα “παγώσει” προσωρινά τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν σταματήσει τη διαδικασία από τότε.
Το σχέδιο δράσης ένταξης στην ΕΕ είναι έτοιμο
Όσον αφορά τις προσπάθειες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η Διεύθυνση Υποθέσεων της ΕΕ έχει υιοθετήσει μια πολύπλευρη προσέγγιση, ενθαρρύνοντας τη διαδικασία μεταρρύθμισης, εργαζόμενη στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων και συνεργαζόμενη οικονομικά, ενώ συμμετέχει σε σημαντικά προγράμματα της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» και «Erasmus +».

Σύμφωνα με τη διεύθυνση, 550.000 Τούρκοι πολίτες συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus, ενώ η Τουρκία δέχτηκε επίσης περίπου 150.000 πολίτες της ΕΕ από το 2004.

«Ετοιμάσαμε ένα σχέδιο δράσης για την ένταξη στην ΕΕ που καλύπτει την περίοδο 2021-2023», υπογράμμισε ο Kaymakcı, προσθέτοντας ότι μέσω της στρατηγικής επικοινωνίας Τουρκίας-ΕΕ, η διεύθυνση προσπαθεί να εξηγήσει στο μπλοκ τα πλεονεκτήματα της Τουρκίας να γίνει μέλος. Η στρατηγική καλύπτει επίσης την εξήγηση της ένταξης στην ΕΕ σε Τούρκους πολίτες και τομείς.

«Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, βλέπουμε ότι παρά τις πολυπλοκότητες και τις προκαταλήψεις κατά της ένταξης της Τουρκίας στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο τουρκικός λαός υποστηρίζει συντριπτικά την ένταξη της Τουρκίας, ενώ 80% από αυτούς πιστεύουν ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι χρήσιμη για αυτούς και υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης», δήλωσε.

«Μέσω της ένταξης στην ΕΕ, η τουρκική κοινωνία πιστεύει ότι το δημοκρατικό μας σύστημα θα είναι ισχυρότερο, το κράτος δικαίου θα ενισχυθεί, η οικονομία θα μεγαλώνει και η Τουρκία θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στην εξωτερική πολιτική, έχοντας καλύτερα συστήματα ασφάλειας και άμυνας», δήλωσε ο Kaymakcı.

Μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ευθυγράμμισης ΕΕ και Τουρκίας
Προκειμένου να ανοίξει νέα κεφάλαια και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε διάφορους τομείς, η Τουρκία τους τελευταίους μήνες του 2020 ανακοίνωσε ότι θα εισέλθει σε μια περίοδο μεταρρύθμισης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην οικονομία, τη δικαιοσύνη, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

“Η Τουρκία αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία μεταρρύθμισής της”, δήλωσε ο Kaymakcı, τονίζοντας ότι η Άγκυρα έπρεπε να εφαρμόσει πολιτικές εστιασμένες στην ασφάλεια τα τελευταία χρόνια λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος FETÖ του 2016.

Σημείωσε ότι η Τουρκία σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο στην καταπολέμηση διαβόητων τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του PKK, των θυγατρικών του, της FETÖ και του Daesh.

«Τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη προόδου στην ικανοποίηση των εναπομείναντων σημείων αναφοράς για ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν », είπε, υποδεικνύοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εξυπηρετούν Τούρκους πολίτες και έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το επίπεδο ευθυγράμμισης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Η Τουρκία έχει επίσης σηματοδοτήσει βελτίωση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και όλα τα ευρωπαϊκά έθνη, ελπίζοντας να ξεκινήσει το νέο έτος σε μια καθαρή βάση.

«Προσπαθούμε επίσης να εξομαλύνουμε τις σχέσεις με τη Γαλλία: το 2021 είναι η 100ή επέτειος της Συμφωνίας της Άγκυρας με την οποία η Γαλλία, ως η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης, αναγνώρισε τη νεοσύστατη κυβέρνηση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας», δήλωσε ο Kaymakcı.
Μετανάστευση και πιέσεις προς την ΕΕ
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ είναι το ζήτημα της μετανάστευσης.

Η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες το 2016 συνήψαν μια συμφωνία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η οποία «ίσως δεν ήταν η καλύτερη ή η πιο ιδανική συμφωνία αλλά ήταν ρεαλιστική», σύμφωνα με τον Kaymakcı.

Ο Kaymakcı υπογράμμισε ότι και οι δύο πλευρές είχαν δεσμεύσεις, ιδίως αναφερόμενος σε μια πτυχή της συμφωνίας μετανάστευσης που δηλώνει ότι για κάθε Σύριο που επιστρέφει στην Τουρκία από ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύριος θα επανεγκατασταθεί από την Τουρκία στην ΕΕ. «Αυτή η υπόσχεση τηρήθηκε», είπε.

Η Άγκυρα έχει δαπανήσει μέχρι τώρα 40 δισεκατομμύρια δολάρια (274 δισεκατομμύρια TL) για τους Σύρους στην Τουρκία, ενώ η ΕΕ έχει μέχρι τώρα δαπανήσει μόνο 3,34 δισεκατομμύρια ευρώ από τα υποσχόμενα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν συνάψει πλήρως ως συμφωνηθέν ποσόν.

Εκφράζοντας την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα και ότι μαζί με την Τουρκία το μπλοκ πρέπει να κάνει βήματα προς το μέλλον, ο Kaymakcı δήλωσε: «Αναμένουμε ότι το 2021 θα ανανεώσουμε τις δεσμεύσεις μας βάσει μιας νέας συμφωνίας με μια πολύ καλύτερα λειτουργική συμφωνία μετανάστευσης, διότι δεν μπορούμε απλά αντιμετωπίστε αυτό το πρόβλημα κρατώντας τους ανθρώπους στην Τουρκία και παρέχοντας περιορισμένη οικονομική βοήθεια σε αυτούς.”

«Ειδικά η Τουρκία, η Ελλάδα, η Γερμανία, αλλά και η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης, θα πρέπει να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας νέας στρατηγικής μετανάστευσης», συνέχισε.

Οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση των σχέσεων
Σε άλλη σημείωση, ο Kaymakcı πρόσθεσε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον εκλεγμένο Πρόεδρο Joe Biden θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των διατλαντικών σχέσεων, επειδή η Ουάσινγκτον είχε υποστηρίξει έντονα την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στο παρελθόν.

«Για την Τουρκία, η Δύση αποτελείται κυρίως από τρεις πυλώνες: το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για εμάς, η ένταξη στην ΕΕ σημαίνει ότι είμαστε πλήρως μέρος της Δύσης, έχοντας μια ισχυρότερη οικονομία, μια πιο προηγμένη δημοκρατία και ότι είμαστε ένας σημαντικός παγκόσμιος παράγοντας εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »