Τι ισχύει για τις οφειλές ΦΠΑ

Τελευταία ημέρα σήμερα για την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς την Εφορία και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και φορολογούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού δεν γνωρίζουν εάν δικαιούνται 4μηνη αναστολή για την τακτοποίηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων ή αν δικαιούνται την έκπτωση 25% στις οφειλές τους εάν τις πληρώσουν σήμερα.

Στο παραπέντε της εκπνοής της προθεσμίας εξόφλησης φόρων και δόσεων ρυθμίσεων το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο δίνοντας σήμερα αναλυτικές οδηγίες για τις φορολογικές οφειλές μαζί με τους νέους ΚΑΔ που εντάσσονται στην τεράστια λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματικών κλάδων.

Με βάση τα τρία πρώτα πακέτα στήριξης της οικονομίας και τις χθεσινές ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο προκύπτουν τα εξής για τις φορολογικές υποχρεώσεις:

Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή: Δίνεται η δυνατότητα αναστολής των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.  Επίσης παρέχεται έκπτωση 25% στις φορολογικές (πλην ΦΠΑ) υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, καθώς και για εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.
Εργαζόμενοι σε κλειστές επιχειρήσεις: Έκπτωση 25% στις φορολογικές (εκτός ΦΠΑ) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία, για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων.  Αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες για εργαζόμενους που αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους: Αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες.
Επαγγέλματα που μπαίνουν στις λίστες ΚΑΔ τον Απρίλιο: Σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που οφείλεται για τον Απρίλιο, θα έχουν έκπτωση 25% η οποία θα συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές. Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.
Ειδικά για κλάδους της βιομηχανίας, το χονδρεμπόριο, την ασφάλιση και κάποιες άλλες εταιρείες υπηρεσιών που μπαίνουν στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ προβλέπεται:

Αναστολή ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες. Οι δόσεις έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης 25%, αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ του Απριλίου, κερδίζουν έκπτωση του φόρου 25%. Η έκπτωση χορηγείται με την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, που είναι πληρωτέες τον μήνα Μάρτιο.


Από τον Απρίλιο και μετά, μπαίνουν και άλλοι κλάδοι όπως εμπορία και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, εμπορία και διανομή αερίων καυσίμων μέσω αγωγών, πρατήρια. Προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για 45 μέρες, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν την αναστολή πληρωμής οφειλών προς την Εφορία για 4 μήνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »