Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, είπε ότι για να νικθεί ο ISIS πρέπει να υπάρξει συνεργασία με “τοπικές, αυτόχθονες δυνάμεις”
Οεκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στον αγώνα τους ενάντια στο ISIS, μετά από ερώτηση ανταποκριτή του κρατικού πρακτορείου Anadolu της Τουρκίας.

Ο Τούρκος ανταποκριτής ρώτησε εάν το Πεντάγωνο δεν ενδιαφέρεται για τους δεσμούς του SDF, το οποίο είπε ο ανταποκριτής “υποστηρίζεται από τα χρήματα των φορολογουμένων των ΗΠΑ”, προς το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Ο ανταποκριτής ανέφερε επίσης τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ και είπε ότι το SDF εξέφρασε αλληλεγγύη προς το PKK, που χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, την Ουάσιγκτον και την ΕΕ, εναντίον της Τουρκίας.

Ο Κίρμπι, σε απάντηση, επανέλαβε την υποστήριξη του Πενταγώνου για το SDF, του οποίου ηγούνται οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

“Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αντιμετώπιση της παρατεταμένης απειλής που θέτει το ISIS στον ιρακινό και συριακό λαό. Όπως έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ήττα του ISIS είναι να το πράξει. μέσω τοπικών, αυτόχθονων δυνάμεων “, δήλωσε ο Kirby στις 17 Φεβρουαρίου.

“Εργαζόμαστε στη Συρία με το SDF και συνεργαζόμαστε με τους Ιρακινούς στο Ιράκ. Ο στόχος είναι, όπως ήταν, να εξαλείψουμε το ISIS. Αυτό είναι το επίκεντρο των προσπαθειών μας”, σημείωσε ο Kirby.

Ο ανταποκριτής της Υπηρεσίας Anadolu ρώτησε τότε εάν αυτό δικαιολογεί το γεγονός ότι το SDF εκφράζει αλληλεγγύη προς το PKK.

“Δεν πρόκειται να μπω σε μεμονωμένες ομάδες εδώ. Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στη Συρία για να ακολουθήσουμε το ISIS και αυτό δεν έχει αλλάξει. Εάν με ρωτάτε, νομίζω ότι οι φορολογούμενοι είναι ικανοποιημένοι από τις προσπάθειες του συνασπισμού να νικήσει το ISIS, θα έλεγα απολύτως ότι είναι “, δήλωσε ο Kirby.

“Αυτή είναι μια ομάδα έχει μειωθεί σημαντικά από αυτό που ήταν” είπε, προσθέτοντας ότι ο λόγος είναι ότι ένας διεθνής συνασπισμός με τοπικούς εταίρους στο έδαφος έχει αποδειχθεί ικανός.

“Εάν με ρωτάτε αν τα χρήματα και οι πόροι έχουν ξοδευτεί καλά, και το κόστος στο αίμα, το οποίο είναι σίγουρα ένα υψηλό κόστος, όταν κοιτάζετε τι έχει γίνει σήμερα το ISIS, είναι δύσκολο να υποθέσετε ότι αυτό δεν άξιζε την προσπάθεια », σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ διαφωνούν για την υποστήριξη των τελευταίων στο SDF.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ επειδή δεν καταδίκασαν το ΡΚΚ μετά το θάνατο 13 Τούρκων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, αστυνομικών και αξιωματικών πληροφοριών, στο βόρειο Ιράκστην αρχική τους δήλωση. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν το PKK αργότερα στις 15 Φεβρουαρίου.
Εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία θα επιστρατεύσει οποιοδήποτε μέσο προκειμένου οι ΗΠΑ να πάψουν να στηρίζουν τους Κούρδους του YPG. Oι πρόσφατες επιχειρήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) κατά του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ δεν είχαν ως μοναδικό σκοπό την απελευθέρωση των 13 Τούρκων αιχμαλώτων. Είχαν ως σκοπό την απομείωση της ισχύος του ΡΚΚ και την επίτευξη του χερσαίου διαχωρισμού των Κούρδων της Συρίας , από εκείνων των Κούρδων του Β. Ιράκ.

Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται ότι στην μεταπολεμική Συρία είναι πάρα πολύ πιθανό για να μην πώ βέβαιο, χάρη στις ΗΠΑ, στούς Κούρδους της Συρίας να δοθεί διευρυμένη αυτονομία, κάτι ανάλογο με τους Κούρδους του Β. Ιράκ.

Αυτό θα αποτελέσει προάγγελο αρνητικών εξελίξεων για την Τουρκία, αφού εκείνο που βλέπουν να ακολουθεί θα είναι η αίτηση για αυτοδιάθεση και αυτονομία από τις 7 επαρχίες της ΝΑ Τουρκίας, στις οποίες διαβιούν στη συντριπτική πλειοψηφία Κουρδικοί πληθυσμοί

Ο Ερντογάν προσωπικά υποδαυλίζει με κάθε τρόπο και μέσο τον αντιαμερικανισμό στη χώρα του, αφού μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 για το οποίο θεωρεί και κατονομάζει ως υπεύθυνες τις ΗΠΑ, τώρα καταφέρεται εκ νέου εναντίον τους θεωρώντας ότι υποστηρίζουν το YPG το οποίο κατονομάζει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »