Στηρίζουν με την σιωπή τους τον Ερντογάν
Καμία καταδίκη δεν είχαμε κατά της τουρκικής προκλητικότητας ούτε από το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Όπως φαίνεται κάποιοι στη Δύση θέλουν την Άγκυρα κυρίαρχο παίχτη σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο!

Στην επικοινωνία που είχαν χθες Έσπερ-Παναγιωτόπουλος, σε κανένα σημείο δεν υπήρχε καταδίκη της Τουρκίας, αλλά μισόλογα!

Τι ειπώθηκε – Η ανακοίνωση του Αμερικανικού Πενταγώνου

Την ανάγκη να τηρούνται οι διεθνείς κανόνες και να ενεργούν όλα τα μέρη με αυτοσυγκράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, «όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι όλα τα μέρη πρέπει να τηρούν τους διεθνείς κανόνες και να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας επιβεβαιώθηκε η ισχυρή αμυντική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτόπουλο για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στον κόλπο της Σούδας και για την ισχυρή διμερή συνεργασία.

Παναγιωτόπουλος σε ΗΠΑ: “Θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”
«Αυτό σηματοδοτείται, πιο πρόσφατα, από την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας τον προηγούμενο Οκτώβριο, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για περαιτέρω εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας και για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίας ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σε ολόκληρη τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της κακόβουλης επιρροής της Ρωσίας και των αυξανόμενων ανησυχιών που δημιουργεί η συμπεριφορά της Κίνας.

Τέλος, ο Μαρκ Έσπερ επαίνεσε την Ελλάδα για το γεγονός ότι υπερβαίνει τους στόχους του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες, κάτι που, όπως υπογραμμίζει το αμερικανικό Πεντάγωνο, αποτελεί μια ζωτική επένδυση για την ενίσχυση της συμμαχίας.

Πλωτό «τείχος» στο Αιγαίο
«Τείχος» πλοίων από το βόρειο μέχρι το νότιο Αιγαίο σχηματίζει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής μετά την έκδοση τουρκικής Navtex στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στα δεκαπέντε πλοία του ελληνικού Στόλου, που βρίσκονταν ήδη στο Αιγαίο, προστέθηκαν από χθες το μεσημέρι κι άλλα, σχηματίζοντας αυτό το πλωτό «τείχος» από τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο.

“Γκριζάρουν” το Αιγαίο οι ΗΠΑ: Όχι σε έρευνες σε αμφισβητούμενα ύδατα
Το υπουργείο Άμυνας δεν αιφνιδιάστηκε καθώς βρισκόταν σε ετοιμότητα για αποτροπή οποιασδήποτε προκλητικής ενέργειας από την πλευρά της Τουρκίας. Έτσι, βρίσκεται σε επαγρύπνηση, παρακολουθώντας κάθε κίνηση της τουρκικής πλευράς.

Μεταξύ των 15 αρχικών πλοίων συγκαταλέγονται μια φρεγάτα, τρεις κανονιοφόροι, πυραυλάκατοι και περιπολικά σκάφη, ενώ τμήμα του στόλου έχει αποπλεύσει από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και έχει μεταβεί στον ναύσταθμο της Σούδας, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στο σημείο που έχει πρόθεση να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες η Τουρκία. Η Navtex περιλαμβάνει την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου και για χρονικό διάστημα έως και τις 2 Αυγούστου.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης ετοιμότητας στην οποία έχει τεθεί το Πολεμικό Ναυτικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα, είναι η ανάκληση αδειών του στρατιωτικού προσωπικού, καθώς ζητήθηκε σε αξιωματικούς και οπλίτες να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »