Πολιτική «θύελλα» ξέσπασε στον Έβρο για τη δημιουργία νέας δομής αλλοδαπών πέριξ του ΚΥΤ Φυλακίου
Οργή και έντονη ανησυχία επικρατεί στον Έβρο καθώς ορδές αλλοδαπών έχουν προχωρήσει σε κατάληψη και καταστροφές σε ακατοίκητα σπίτια χωριών του ορεινού όγκου, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στο Μεγάλο Δέρειο Σουφλίου.

Το σοβαρό πρόβλημα με την παρουσία μεταναστών σε χωριά κυρίως του ορεινού όγκου Σουφλίου, έρχεται άλλη μια φορά στο προσκήνιο από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα σύμφωνα με το Evros-news.gr.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, αφορούν το χωριό Μεγάλο Δέρειο Σουφλίου και το συγκεκριμένο σπίτι βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από αυτό. Είναι ακατοίκητο τον περισσότερο χρόνο, αφού ανήκει σε οικογένεια η οποία μένει μόνιμα στην Κομοτηνή και το χρησιμοποιεί κυρίως ως… εξοχικό, για επισκέψεις κάποιες στιγμές. Οι μετανάστες λοιπόν, που περνούν από την παρέβρια περιοχή μεταξύ Διδυμοτείχου-Σουφλίου (Μάνβδρα, Λάβαρα, Αμόριο), όπου είναι γνωστό πως υπάρχει πρόβλημα και “τρύπα” στην φύλαξη της περιοχής, με αποτέλεσμα διακινητές και μετανάστες να το εκμεταλλεύονται, εντόπισαν το συγκεκριμένο σπίτι και συχνά κάνουν… κατάληψη.

Μένουν εκεί για να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες, ξεκουράζονται πριν συνεχίσουν την διαδρομή τους είτε με τα πόδια είτε περιμένουν να έρθουν με αυτοκίνητα να τους παραλάβουν οι διακινητές και όπως βλέπετε μέχρι και το ρολόι της ΔΕΗ έχουν παραβιάσει, προκειμένου να εξασφαλίσουν και να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι.

Επίσης, έφεραν και ειδική σόμπα την οποία ανάβουν και μαγειρεύουν όσα αγοράζουν από τα καταστήματα των χωριών. Δεν είναι δηλαδή ένας ή δύο, αλλά δεκάδες άτομα που περνούν από το Μεγάλο Δέρειο και σταματούν στο συγκεκριμένο σπίτι.

Το θέμα είναι ότι ταυτόχρονα προκάλεσαν και καταστροφές στο σπίτι, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι κάτοικοι, όταν εντόπισαν την κατάληψη και την παρουσία των μεταναστών.

Κάποια από τα πράγματα είτε του σπιτιού είτε δικά τους, τα… ξεφορτώνονται όπως βλέπετε μέσα στον διπλανό χώρο που βρίσκεται στο δάσος το οποίο περιβάλλει το σπίτι και γενικότερα το χωριό. Οι κάτοικοι και των άλλων ορεινών χωριών έχουν πολλές φορές καταγγείλει την ανεξέλεγκτη… δράση όλων αυτών στην αστυνομία, η οποία έρχεται όμως περιστασιακά στην περιοχή και αφού συμβούν κάποια γεγονότα. Όπως η κλοπή δύο κυνηγετικών όπλων και οι πυροβολισμοί στον αέρα, στο χωριό Σιδηρώ.

Μόνιμη παρουσία αστυνομικών δεν υπάρχει, τα ειδικά κλιμάκια από στρατιωτικούς της 5οης Ταξιαρχίας Σουφλίου έχουν καταργηθεί όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Πασχάλη Συριτούδη. Σε αυτόν καταλογίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι τη συγκεκριμένη αρνητική εξέλιξη και παράλληλα έλλειψη αντίδρασης από τον Ταξίαρχο της περιοχής, σε μια απόφαση που δεν έπρεπε να είχε ληφθεί.

Δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών

Επίθεση στον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη και την Κυβέρνηση για την ανακοίνωση μέσω της δημοσίευσης στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, εξαπολύει με Πρωτοχρονιάτικη ανακοίνωση η δημοτική παράταξη “Δημοτική Επαναφορά” και ο επικεφαλής της Χρήστος Καζαλτζής.

Μάλιστα υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση ότι ο κ.Καζαλτζής είχε προειδοποιήσει για τις συγκεκριμένες ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις, με τις προσπάθειες για αγορά ή ενοικίαση αγροτεμαχίων, πέριξ του ΚΥΤ Φυλακίου σε δημοτικό συμβούλιο και πήρε διαβεβαιώσεις από τον δήμαρχο κ.Μαυρίδη ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα αντιδράσει. Αποδείχθηκε ότι παρέμεινε απλός θεατής των εξελίξεων και περίμενε ουσιαστικά την τελική κυβερνητική απόφαση. Ας θυμηθούμε όσα είχε θέσει στο Δ.Σ της ο Χρήστος Καζαλτζής και την απάντηση του δημάρχου Ορεστιάδας:

Η ανακοίνωση της παράταξης “Δημοτική Επαναφορά” επισημαίνει:
“Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων από τον λαό. Δυστυχώς τις τελευταίες ώρες διαπιστώνουμε την μη λειτουργική αποσαφήνιση της παραπάνω έννοιας.

Η δημοτική επαναφορά σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχε προειδοποιήσει για την αναζήτηση προς αγορά – ενοικίαση αγροτεμαχίων, πέριξ του ΚΥΤ Φυλακίου και καταθέσαμε την αρνητική στάση μας επί του θέματος, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητά του. Η διαβεβαίωση που πήραμε από τον κ. Δήμαρχο ήταν ότι το θέμα θα παρακολουθηθεί στενά και ότι έχει επαφές με στελέχη της κυβέρνησης. Σήμερα ακούγοντας την συνέντευξή του και διαπιστώσαμε ότι τελικά απλά περίμενε την τελική απόφαση της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Κ. Μηταράκη δίχως να μπορεί να την επηρεάσει και να δώσει άλλη τροπή στις εξελίξεις.

Το συγκεκριμένο θέμα εγείρει ορισμένες σκέψεις – ερωτήσεις:
Πως είναι δυνατόν εν έτει 2020 μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, να μην ενημερώνει τους βουλευτές της και τους άμεσα ενδιαφερόμενους τοπικούς άρχοντες, ειδικά όταν αυτοί ανήκουν στον ιδεολογικό της χώρο;

Μήπως δεν έχουν γνώση ή δεν έχουν λάβει σοβαρά υπ` όψιν τους τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα σύνορα του Βορείου μέρους του Δήμου Ορεστιάδας και συγκεκριμένα στις Καστανιές, τον Μάρτιο του 2020;

Πως είναι δυνατόν η αντιπολίτευση να περιμένει μια τέτοια εξέλιξη, ενώ οι παριστάμενοι στην ίδια συζήτηση στη βουλή – βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης – να ξαφνιάζονται από την ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ;

Μήπως δεν σέβονται την τοπική αυτοδιοίκηση;
Μήπως δεν σέβονται την άποψη των εκλεγμένων βουλευτών του Νομού μας που εκπροσωπούν τους πολίτες της περιοχής μας;

Μήπως πίσω από όλα αυτά κρύβονται επικοινωνιακά πολιτικά παιχνίδια εις βάρος της περιοχής μας;
Μήπως ως πράξη διαμαρτυρίας – εφ‘ όσων δεν αποσυρθεί η δημοσίευση – να παραιτηθούν σύσσωμοι οι βουλευτές του Ν. Έβρου;

Γιατί το θέμα αυτό ήρθε τώρα εν μέσο πανδημίας;
Γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας ( ανεργία, πληθυσμιακή συρρίκνωση, γήρανση του πληθυσμού , απειλητικές επεκτατικές παραδοχές γειτόνων ) ;

Μήπως μετά από λάθος αποφάσεις ενάντια στις απόψεις των τοπικών κοινωνιών, επέλθει σε βάθος χρόνου η αλλοίωση της πληθυσμιακής συνοχής, η βιαίως επισπευδόμενη ομογενοποίηση ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές και κουλτούρες με ότι επακόλουθα θα υπάρξουν;

Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια είμαστε παθητικοί θεατές στο ίδιο έργο, ο κάθε απλός πολίτης είναι απαραίτητος και χρήσιμος μόνο στην εκλογική διαδικασία, μετά, η φωνή και άποψή του δεν έχουν καμία αξία, δεν λαμβάνονται υπόψη έστω και ως ανατροφοδότηση. Εν κατακλείδι σε προγενέστερο χρονικό διάστημα καταθέσαμε στην διακομματική επιτροπή τις θέσεις μας για την λειτουργική ανάπτυξη της περιοχής μας, θέσεις που έχουν σχέση με την προσπάθεια για ανάκαμψη και ευημερία, και όχι με την επέκταση του ΚΥΤ και τον εγκλωβισμό περισσότερων ψυχών σε μία δομή. Όλοι μαζί, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με την περιοχής μας, δεν συναινούμε σε καμία επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, σεβόμαστε τα θεσμικά εκλεγμένα όργανα με την προϋπόθεση να σεβαστούν και αυτοί την άποψη και τα θέλω των τοπικών κοινωνιών.

Εμείς θα συνεχίσουμε να ζούμε, να δραστηριοποιούμαστε και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας στην περιοχής μας, δεν είμαστε περαστικοί.

Είμαστε Δημότες του Δήμου Ορεστιάδας!

Για τη “Δημοτική Επαναφορά”

Ο επικεφαλής

Καζαλτζής Χρήστος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »