«Ύποπτη» η γαλαντομία της κυβέρνησης στις επιδοτήσεις.
Το θέμα των υποκλοπών θα είναι το κύκνειο άσμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αφού στην Βουλή αλλά και στο δημόσιο διάλογο ξεκινάει μία μεγάλη συζήτηση στην οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι εκτεθειμένος και μεγάλη φθορά ήδη, πριν ακόμα ανοίξουν τα στόματα στην Επιτροπή Θεσμών και στην Εξεταστική Επιτροπή.
Το παραπάνω δεν είναι μία απλή άποψη.
Είναι η άποψη των περισσότερων στελεχών στη ΝΔ, τα οποία αποφεύγουν να εκτεθούν δημοσίως εξαιτίας των υποκλοπών, μετά και τον διωγμό του πιο στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη που ισούται με παραδοχή πολιτικής ευθύνης.
Είναι βέβαιο, ότι εάν δεν υπήρχε ούτε υπόνοια για συμμετοχή ή γνώση των υποκλοπών, ο κ. Δημητριάδης θα παρέμενε στη θέση του.

Το θέμα των υποκλοπών είναι θεσμικό ζήτημα και δεν ελέγχεται

Το ίδιο, ωστόσο, πιστεύουν και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού που βλέπουν ότι το θέμα των υποκλοπών δεν είναι ένα απλό πολιτικό ζήτημα.
Είναι θεσμικό και ουσιαστικό που συζητείται σε όλους τους πολιτικούς χώρους.
Δεν είναι τυχαίο που μεγαλοστελέχη της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου, του χώρου που μέχρι τώρα ήταν κυρίαρχος ο Κ. Μητσοτάκης, αρχίζουν και άρουν την εμπιστοσύνη τους προς τον Πρωθυπουργό. Βενιζέλος, Αλιβιζάτος, Διαμαντοπούλου είχαν προταθεί για θέσεις κλειδιά στην κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση αντίστοιχα.
Τώρα, θεωρούν ότι το θέμα των υποκλοπών είναι μεγάλο και δεν μπορούν να προσκολληθούν στον Κ.Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα αγοράζει το πιο ακριβό ρεύμα στη χονδρική αγορά
 

Εκτός, όμως, από το μεγάλο μέτωπο των υποκλοπών η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μπροστά της και έναν ενεργειακό αρμαγεδώνα.
Η Ελλάδα, όπως δείχνει και ο πίνακας, αγοράζει της χονδρικής πολύ ακριβά της μεγαβατώρα του ηλεκτρικού ρεύματος, ασχέτως αν η λιανική τιμή της είναι χαμηλή, διότι παρεμβαίνει το κράτος και επιδοτεί την διαφορά.
Αυτό έχει ως αποτελέσμα η κυβέρνηση να ανοίγει τον προυπολογισμό και να επιδοτεί με δις ευρώ τους λογαριασμούς.
Τον Σεπτέμβριο μόνο το κράτος μαζί με την στήριξη του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα βάλει 2 δις ευρώ για την κάλυψη των αυξήσεων. Γίνεται κατανοητό ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας είναι θέμα μηνών.
ασδ_1.JPG

Περίεργη η γαλαντομία της κυβέρνησης στα ενεργειακά

Γιατί, όμως, η κυβέρνηση προχωρά με γαλαντομία μέσα στο Σεπτέμβριο και καλύπτει το 95% όλων των αυξήσεων όλων των κατοικιών (όχι μόνο των κύριων) ενώ στην αρχή ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική;
Μάλιστα, αν θυμάστε έλεγε απέναντι στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί εμπροσθοβαρώς για την ενεργειακή κρίση, ότι πρέπει να κρατάει εφεδρείες.
Τι έγινε τώρα; Και μάλιστα, όπως ακούγεται θέλει να προχωρήσει και ένα μεγάλο πακέτο στήριξης στην ΔΕΘ που θα ανοίξει ακόμα περισσότερο τον λογαριασμό όπως αυξήσεις σε συντάξεις-μισθούς, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και επιτηδεύματος, αναδρομικά κ.α. που σημαίνει πολλά ένα καλάθι πολλών δις ευρώ.
Όλα αυτά θυμίζουν ΠΑΣΟΚ του 1981…

Επανέρχεται το σενάριο εκλογών το Νοέμβριο

Η λογική της μη λελογισμένης παροχολογίας, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, σημαίνει ότι το κυβερνητικό επιτελείο σκέφτεται πολύ σοβαρά το ζήτημα των εκλογών.
Μπορεί το σενάριο για εκλογές τον Σεπτέμβριο να έχει απορριφθεί εδώ και καιρό, αλλά αυτό ήταν πριν σκάσει το θέμα των υποκλοπών και πριν πάρει αυτή τη κρίσιμη πορεία το ζήτημα.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή στο Μαξίμου δεν το σκέφτονται ως άμεση λύση, δηλαδή εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο διότι αυτό θα σήμαινε απόδραση από τις ευθύνες.

Μετά το πόρισμα της Εξεταστικής, προσφυγή στην κάλπη

Ο σχεδιασμός, όπως φαίνεται θα είναι ο εξής:
Θα διενεργηθεί η Εξεταστική Επιτροπή.
Εκεί η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία και θα βγάλει ένα πόρισμα συμψηφιστικό.
Τεχνικά θα την έχει γλιτώσει, αλλά σε επίπεδο δημοσίου λόγου είναι σίγουρο ότι η εικόνα του Πρωθυπουργού έχει αμαυρωθεί.
Αυτό που προβλέπουν πολλοί είναι ότι ενώ θα συνεδριάζει η Εξεταστική Επιτροπή και ενώ θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα, το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα θα φτάσει σε απίστευτα επίπεδα τοξικότητας.
Έτσι, μετά το πόρισμα, ο Πρωθυπουργός θα μπορεί να προκηρύξει εκλογές καθώς είναι προφανές καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί υπό αυτές τις συνθήκες αμφισβήτησης.
Αυτό που εξετάζεται είναι εάν θα είναι Οκτώβριο ή Νοέμβριο, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν το δεύτερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »