Στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ μίλησε ο γενικός γραμματέας των ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, ο οποίος αποκάλυψε ότι ορισμένοι σκαρφίζονται διάφορες… πατέντες για να μπορέσουν να μεταβούν στο χωριό τους για το Πάσχα, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
«Κάποιοι, λίγοι, μέσω των λογιστών τους ή μέσω taxisnet αλλάζουν τις μόνιμες κατοικίες τους και τις βάζουν στην επαρχία, νομίζοντας ότι θα βάλουν τη σούβλα (στο αμάξι) και θα ξεκινήσουν για Πάσχα» ανέφερε ο κ. Μαυροειδάκος.
Και πρόσθεσε ότι «είναι λίγοι, αλλά το κάνουν. Η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι στα διόδια. Δεν θα πάει κανείς στην επαρχία, έχουμε πόλεμο», συμπληρώνοντας ότι οι αστυνομικοί ευγενικά θα αποτρέπουν τους εποχούμενους να ταξιδέψουν.
Ο γενικός γραμματέας των ειδικών φρουρών ευχαρίστησε επίσης «τους Έλληνες που ακούνε τους αστυνομικούς. Εμείς είμαστε έξω για εσάς. Εμείς δεν μένουμε σπίτι, είμαστε έξω. Να το σεβαστούν αυτό».
«Διαβατήριο» για τα διόδια μόνο το Ε1 – Διπλάσιο το πρόστιμο σε εθνικές
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σπυρόπουλουπαρου σιάζονται οι εξαιρέσεις αλλά και οι τρόποι που πρέπει να ακολουθεί ο πολίτης για να μετακινηθεί από νομό σε νομό την περίοδο του Πάσχα.
Η μοναδική ίσως δικαιολογημένη μετακίνηση από νομό σε νομό θα είναι η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς κάτω από προϋποθέσεις, στην περίπτωση δηλαδή που αυτό δεν μπορεί να γίνει από τις επίσημες δομές Yγείας και τη «Bοήθεια στο Σπίτι». Όσοι θα έχουν αυτή την αιτιολογία για τη μετακίνησή τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να πιστοποιήσουν την ανάγκη διέλευσής τους από τα διόδια με προορισμό άλλο νομό από αυτόν της διαμονής τους.
Η δεύτερη αιτιολογία μετακίνησης σε άλλο νομό θα πιστοποιείται μόνο με την επίδειξη του Ε1 της φορολογικής δήλωσης, που δηλώνεται η μόνιμη κατοικία στο νομό προορισμού του ταξιδιώτη. Βέβαια, αυτός ο αριθμός, σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές πηγές, είναι σχετικά μικρός, καθώς είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκονται σε άλλο νομό από αυτόν που διαμένουν μόνιμα και κυρίως αφορά εργαζομένους σε διάφορα είδη επιχειρήσεων που είχε απαιτηθεί η μετακίνησή τους πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ισχυρότερα ενδεχόμενα «εξαιρέσεων» μετακίνησης που μπορεί να εφαρμοστούν το Πάσχα, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη το δυνατόν ανάσχεση μετακίνησης πολιτών, ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα για την εξέλιξη τ ου κορωνοϊού στην Ελλά δα. Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν πως η μετακίνηση πολιτών από νομό σε νομό, ακόμη και με αυτά τα «δικαιολογητικά», θα είναι δύσκολη, με αρκετή ταλαιπωρία. Τα αστυνομικά μέτρα στα εθνικά οδικά δίκτυα και σε παράπλευρες οδούς θα είναι ιδιαίτερα ισχυρά με σαρωτικούς ελέγχους σε όλο το μήκος τους.
Την ώρα που βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων, εξετάζεται το ενδεχόμενο στην περίπτωση που διαπιστώνεται ή υπάρχει πρόβλεψη απόπειρας μαζικής εξόδου πολιτών να αυξηθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ ακόμη και στο διπλάσιο για όσους εντοπιστούν να κινούνται στα εθνικά και περιφερειακά οδικά δίκτυα χωρίς σαφή αιτία και προορισμό.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ανάφερε πως εξετάζεται η απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων κατοίκων των νησιών από το ένα νησί στο άλλο, που είχαν παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τις οποίες θα εξαιρούνται αυτές για θέματα υγείας και εργασίας.
Στην Πανεπιστημιούπολη
Οι εικόνες της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή της μεγάλης συγκέντρωσης πολιτών σε κοντινή απόσταση, που προκάλεσε την απαγόρευση κίνησης, φαίνεται ότι καταγράφονται σε μικρότερο βαθμό σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς «βομβαρδίζονται» καθημερινά από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες βουλευτών, περιφερειαρχών, δημάρχων, οι οποίοι αναφέρουν τα δικά τους τοπικά χαρακτηριστικά σημεία συνωστισμού πολιτών σε άλση, πάρκα, πλακόστρωτα και παραλίες. Όλες αυτές οι αναφορές εξετάζονται και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες απαγορεύσεις κίνησης πολιτών σε διάφορα σημεία περιφερειών της χώρας.
Εντύπωση προκάλεσαν οι επικοινωνίες δημοτικών και πρυτανικών αρχών για το συνωστισμό πολιτών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και σε γήπεδο που βρίσκεται εσωτερικά της. Οι σχετικές αναφορές έκαναν λόγο για μία ιδιότυπη εκμετάλλευση του λεγόμενου… άβατου στην Πανεπιστημιούπολη, για άσκοπες και μαζικές μετακινήσεις πολιτών με αφορμή τη σωματική άσκηση και βόλτα κατοικίδιου. Στις 29 Μαρτίου καταγράφηκε αστυνομική παρέμβαση εσωτερικά της Πανεπιστημιούπολης, με τους αστυνομικούς να απομακρύνουν πολίτες που θεωρούσαν ότι βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Πολίτες στους οποίους έγιναν συστάσεις αναφέρουν από τη μεριά τους πως πρόκειται για έναν τεράστιο ανοιχτό χώρο, που όσο και μεγάλος να είναι ο αριθμός των ατόμων, τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επεσήμανε πως «μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη φάση του πολέμου κατά του κορωνοϊού. Π άμε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».
Επαίνεσε τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών και επεσήμανε τις ενέργειες των ελάχιστων που κάνουν κατάχρηση των δυνατοτήτων που δίδονται. Επίσης, ο κ. Πέτσας είπε χαρακτηριστικά: «Φέτος ας σουβλίσουμε τον κορωνοϊό μένοντας σπίτι, προστατεύοντας έτσι τη ζωή όλων ημών και των αγαπημένων μας προσώπων», ενώ χαρακτήρισε «υπεύθυνη και μετρημένη» την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Έφτασαν τις 15.741 οι παραβάσεις
Οι έλεγχοι των αστυνομικών για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Την Τετάρτη 1η Απριλίου βεβαιώθηκαν 1.916 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, των 150 ευρώ. Τις πρώτες «τρεις θέσεις» κατέλαβαν η Αττική με 824, τα Ιόνια Νησιά με 140 και η Κρήτη με 139. Για λειτουργία καταστημάτων παρά τη σχετική απαγόρευση συνελήφθησαν δύο άτομα, ανεβάζοντας τον αριθμό των παραβάσεων από την έναρξη του μέτρου σε 320 παραβάσεις και 328 συλλήψεις.
Την Πέμπτη, από τις 06:00 έως 15:00 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 630 παραβάσεις, εκ των οποίων 245 στην Αττική, 62 στα Ιόνια Νησιά και 52 στην Κρήτη, που βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις.
Από την έναρξη του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας έχουν βεβαιωθεί συνολικά 15.741 παραβάσεις. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, την περασμένη Τρίτη καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός παραβάσεων, με 2.561.