Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές κατέγραψαν υπέρπτηση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Κανδελιούσσα. Μια νησίδα κοντά στη Ρόδο και τη Νίσυρο

Δεκατρείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ) από δύο τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), καθώς και πέντε από μαχητικά, F-16, κατεγράφησαν σήμερα στο Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Μια από τις παραβιάσεις, είναι υπέρπτηση από UAV, στις 17:51, στα 19.000, στην Κανδελιούσσα. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες που «πιάνεται» τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από τη βραχονησίδα. Κι’ αυτό, λίγο πριν τη θλιβερή επέτειο των Ιμίων, στις 31 Ιανουαρίου 1996.

Στις 3 Ιανουαρίου 2022 είχε καταγραφεί μια ακόμα υπέρπτηση τουρκικού UAV στην Κανδελιούσσα.

Τώρα και πτήσεις τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά

Συνολικά, σήμερα κατεγράφησαν κινήσεις δύο F-16 και δύο F-4, τεσσάρων ελικοπτέρων , δύο αεροσκαφών ανθυποβρυχιακού πολέμου, ATR-72, δύο κατασκοπευτικών, CN-235 και δύο UAV.

Όπως ανέφερε το Antinews, η Κανδελιούσσα είναι μια βραχονησίδα ανάμεσα στην Κω και τη Ρόδο, πιο κοντά στα νησιά Νίσυρος και Τήλος, στην οποία ουδέποτε έχει αναφερθεί ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Τουρκίας.

Το ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, ότι, δια των διαρροών σε καθεστωτικά Μέσα Ενημέρωσης, έχουν γίνει αναφορές στη νήσο Αλιμιά, δίπλα και βόρεια της Ρόδου. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, «Sözcü», μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2021, έκανε λόγο για «ελληνική κατοχή ενός ακόμα νησιού».

Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι τον Αύγουστο του 2020, κοντά στη νήσο Χάλκη, βορείως της Ρόδου, και ενώ συνεχίζονταν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να εμβολίσει, σύμφωνα με την Αθήνα, σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, το οποίο, μέσα στη νύκτα μάλιστα, έπαιρνε μέρος στην επιχείρηση έρευνας-διάσωσης μεταναστών-προσφύγων από ναυάγιο ταχύπλοου.

Στην περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και την Κω, όπου βρίσκονται και οι Νίσυρος, Τήλος, Χάλκη, Αλιμιά και Κανδελιούσσα, σχεδόν καθημερινώς πετούν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αν και δεν είναι σύνηθες να φτάνουν στο ύψος της Κανδελιούσσας. Κάτι, ωστόσο, που δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις τουρκικών UAV τα οποία υπερίπτανται ακόμα και πολλών μεγάλων ελληνικών νησιών.

Πολλές πτήσεις τουρκικών UAV καταγράφονται στο Βόρειο Αιγαίο και στον Έβρο, κοντά στη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σάμο, όπως επίσης και στην Κω και Ρόδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »