Οι νέες ρυθμιστικές καταθέσεις δείχνουν, ότι η Pfizer είχε στοιχεία, νωρίς στην εκστρατεία εμβολιασμού, ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για τον COVID-19 μειώθηκε, αλλά η φαρμακευτική εταιρεία περίμενε μήνες πριν ειδοποιήσει το κοινό.

Στα τέλη του 2020, οι αεραγωγοί κορέστηκαν με θριαμβευτικές αναφορές για τα «95% αποτελεσματικά» εμβόλια COVID-19 της  Pfizer και της Moderna . Εκατομμύρια σήκωσαν τα μανίκια, με την πεποίθηση ότι η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης θα τερμάτιζε την πανδημία.

Αλλά μέχρι τον Ιούνιο του 2021, η πανδημική ιστορία του τέλους παιχνιδιού είχε ξεφύγει από το σενάριο. Οι υψηλά εμβολιασμένες χώρες, όπως το Ισραήλ, βίωναν ένα νέο κύμα μολύνσεων από τον COVID-19 , τα ποσοστά εμβολιασμού άρχισαν να επιβραδύνονται και ο σκεπτικισμός του κοινού ήταν χιονοστιβάδα.

Οι αρχές προσπάθησαν να κατευνάσουν τους φόβους, λέγοντας ότι, οι νέες μολύνσεις ήταν « σπάνιες ανακαλύψεις », αλλά τα δεδομένα ήταν πολύ δύσκολο να αγνοηθούν.

Στις αρχές Ιουλίου, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μόλυνσης και της συμπτωματικής νόσου είχε μειωθεί στο 64% . Τρεις εβδομάδες αργότερα, αναθεωρημένες εκτιμήσεις έθεσαν το εμβόλιο της Pfizer σε μόλις 39% αποτελεσματικό.

Καθυστερημένη αποκάλυψη

Οι κανονιστικές καταθέσεις , με ημερομηνία σφραγίδας από τον Απρίλιο του 2021, δείχνουν ότι η Pfizer είχε ισχυρές ενδείξεις ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της μειώθηκε — αποτελέσματα που η εταιρεία δεν δημοσίευσε δημόσια μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

   Ο Peter Doshi, αναπληρωτής καθηγητής στο University of Maryland School of Pharmacy, είχε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα από την καναδική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, Health Canada.

«Είναι σαφές από τα έγγραφα ότι αυτές οι αναλύσεις υπήρχαν σχεδόν τέσσαρες μηνες, μέχρι να δημοσιοποιηθούν», είπε ο Doshi.

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι ούτε η Pfizer ούτε οι ρυθμιστικές αρχές αποκάλυψαν αυτά τα δεδομένα έως ότου ήταν πολύ προφανές για να αγνοηθούν νέα κρούσματα στο Ισραήλ και τη Μασαχουσέτη, γεγονός που κατέστησε σαφές ότι η απόδοση των εμβολίων δεν άντεχε».

Όταν τα εμβόλια mRNA εγκρίθηκαν για πρώτη φορά το 2020, οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είχαν καταγράψει κρίσιμα «κενά» στη γνωσιακή βάση. Δύο από αυτά είναι, η αποτελεσματικότητα κατά της μετάδοσης του ιού και η διάρκεια προστασίας.

Όμως, την 1η Απριλίου 2021, όταν η Pfizer ανακοίνωσε τα 6μηνα δεδομένα της από τη δοκιμή της φάσης ΙΙΙ , δεν αναφέρθηκε η φθίνουσα ασυλία (waning immunity) από την Pfizer ή τις ρυθμιστικές αρχές. Αντίθετα, οι αξιωματούχοι επανέλαβαν τυπικά σημεία συζήτησης.

Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση, ο Δρ Άντονι Φάουτσι είπε στο αμερικανικό κοινό ότι «όταν εμβολιάζεσαι, όχι μόνο προστατεύεις την υγεία σου αλλά γίνεσαι αδιέξοδο στον ιό». Στη συνέχεια, σε μια διαδρομή εμβολιασμού από πόρτα σε πόρτα , ο Φάουτσι είπε σε έναν μη εμβολιασμένο κάτοικο :

«Στην πολύ, πολύ, πολύ σπάνια πιθανότητα να το πάθεις (δηλαδή να νοσήσεις) ακόμα κι αν είσαι εμβολιασμένος… δεν αισθάνεσαι καν άρρωστος, είναι σαν να μην ξέρεις καν ότι μολύνθηκες».

   Ο Μάρτιν Κούλντορφ, βιοστατολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Χάρβαρντ (σε άδεια) λέει ότι είναι απογοητευμένος από την έλλειψη διαφάνειας.

«Στη δημόσια υγεία, είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με το κοινό. Η Pfizer θα έπρεπε να είχε αναφέρει τη φθίνουσα αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο δελτίο τύπου της 1ης Απριλίου 2021 , για το οποίο γνώριζαν ξεκάθαρα τότε», δήλωσε ο Kulldorff.

Η Pfizer δεν έδωσε καμία εξήγηση για το γιατί καθυστέρησε τη δημοσίευση των δεδομένων της. Η FDA δεν επιβεβαίωσε πότε έμαθε για πρώτη φορά για τη μείωση της αποτελεσματικότητας και η Health Canada δεν απάντησε εντός της προθεσμίας.

Αποτέλεσμα απόκρυψης δεδομένων;

Σε αυτή την τετράμηνη καθυστέρησηπερίπου 90 εκατομμύρια Αμερικανοί έκαναν ουρά για να εμβολιαστούν (βλ. παρακάτω γράφημα), αγνοώντας ότι τα δεδομένα ήταν ήδη διαθέσιμα, υπονοώντας ότι δύο δόσεις μπορεί να μην είναι η τελευταία ερώτηση.

   Ο Peter Doshi, υπέθεσε ότι εάν ειδοποιούνταν το κοινό για μείωση της αποτελεσματικότητας τον Απρίλιο του 2021, μπορεί να παρεμπόδιζε μια εκστρατεία εμβολιασμού που είχε τεράστια δυναμική.

«Η δημόσια αποκάλυψη, ότι η αποτελεσματικότητα μειώθηκε τόσο σύντομα, μετά την έγκρισημπορεί να υπονόμευε την αξιοπιστία των αρχών, οι οποίες έδειχναν μεγάλη εμπιστοσύνη για την ικανότητα των εμβολίων να τερματίσουν την πανδημία», είπε ο Doshi.

«Επίσης, η αξιολόγηση ασφάλειας, βασίστηκε σε μια σειρά από δύο δόσεις, επομένως η δημοσίευση δεδομένων που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια συζήτηση για άτομα που χρειάζονται επιπλέον δόσεις, θα μπορούσε σίγουρα να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων», πρόσθεσε ο Doshi.

Εντός εβδομάδων, από τη δημοσίευση των δεδομένων της Pfizer, σχετικά με τη μείωση της αποτελεσματικότητας, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή σε όλους τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους (και τους υπαλλήλους των εργολάβων) να εμβολιαστούν εντός 75 ημερών, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν τιμωρία ή θα τερματιστεί η εργασία τους.

Αρχικά δημοσιεύτηκε στη σελίδα Substack της Maryanne Demasi .

Οι απόψεις και οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι των συγγραφέων και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις της Προστασίας της Υγείας των Παιδιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »