”Tο Great Reset είναι καταδικασμένο σε αποτυχία”
Το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης, αυτό που ονομάστηκε Virtual Davos, και στην φετινή εκδήλωση, φυσικά, το βασικό θέμα της υπογραφής ήταν αυτό που ονομάζεται “Great Reset” (Μεγάλη Επαναφορά).
Αλλά αν το WEF ήταν τόσο πρόθυμο να παρουσιάσει το καλύτερό του πρόσωπο για τη Μεγάλη Επαναφορά στον κόσμο, δεν θα καλούσε ούτε τον Κινέζο πρωθυπουργό Xi Jinping ή, ακόμη περισσότερο, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Και ήταν η ομιλία του Πούτιν που κατέστρεψε την ατζέντα του WEF.
Την τελευταία φορά που κάποιος εισήλθε σε ένα μεγάλο διεθνές φόρουμ και εξέφρασε μια τόσο σοβαρή κριτική του τρέχοντος γεωπολιτικού τοπίου ήταν η ομιλία πάλι του Πούτιν στα Ηνωμένα Έθνη στις 29 Σεπτεμβρίου 2015, δύο ημέρες προτού στείλει μια μικρή έκτακτη ρωσική αεροπορική υποστήριξη στη Συρία.
Εξίσου σημαντικό με αυτή την ομιλία ήταν οι ενέργειες του Πούτιν μετά, που καθόρισαν τη σημερινή εποχή της γεωπολιτικής σκακιέρας σε ολόκληρη την Ευρασιατική ήπειρο. Η Συρία έγινε το πλέγμα γύρω από το οποίο ξετυλίχθηκε η αντίσταση στο ISIS.
Τώρα έχει φτάσει στα όριά του, ειδικά με την Ευρώπη, και έχει καθορίσει μια σταθερά ανεξάρτητη πορεία για τη Ρωσία, ανεξάρτητα από το βραχυπρόθεσμο κόστος. Γι ‘αυτό και η ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ήταν τόσο σημαντική.
Ο Πούτιν δεν είχε μιλήσει εκεί για σχεδόν μια δεκαετία. Σε μια εποχή που οι μαριονέτες που ελέγχονται από το WEF κυριαρχούν σε θέσεις εξουσίας στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τώρα τις ΗΠΑ, ο Πούτιν μπήκε στο Virtual Davos και… τα έκανε λαμπόγυαλο!
Με σκληρούς όρους Πούτιν είπε στον Klaus Schwab και στο WEF ότι ολόκληρη η ιδέα τους για το Great Reset δεν είναι μόνο καταδικασμένο σε αποτυχία, αλλά έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα πρέπει να ακολουθεί η σύγχρονη ηγεσία.
Ο Πούτιν γέλασε κυριολεκτικά με την ιδέα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης – την ιδέα του Schwab για μια προγραμματισμένη κοινωνία μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, των ρομπότ και της συγχώνευσης ανθρώπου και μηχανής.
Τους είπε ότι οι πολιτικές τους που οδηγούν τη μεσαία τάξη στο χείλος της εξαφάνισης λόγω της πανδημίας COVID-19 θα αυξήσουν περαιτέρω την κοινωνική και πολιτική αναταραχή, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίσουν την επιδείνωση της ανισότητας του πλούτου.
Ο Πούτιν δεν είναι φιλελεύθερος ή οτιδήποτε άλλο, αλλά η κριτική του για την υπερ-χρηματοοικονομική μετα-σοβιετική εποχή είναι ακριβής.
Η εποχή που κυριαρχείται από τις κεντρικές τράπεζες και η συνεχιζόμενη συγχώνευση κρατικών και εταιρικών δυνάμεων έχει αυξήσει την ανισότητα του πλούτου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με κέρδη δισεκατομμυρίων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το νεοφιλελεύθερο ιδανικό της «πρόσκλησης του κόσμου / της εισβολής στον κόσμο» έχει καταστρέψει τους πολιτιστικούς δεσμούς εντός των χωρών, ενώ παράλληλα αποκρύπτει τις οικονομικές προοπτικές τους. Ο Πούτιν επέκρινε τα μηδενικά επιτόκια, τα τιμολόγια και τις κυρώσεις ως πολιτικά όπλα.
Η Ρωσία είναι μια χώρα σε άνοδο, όπως και η Κίνα. Μόλις οι δεσμοί τους ενσωματωθούν αρκετά βαθιά για να σταθεροποιήσουν την οικονομία του, το ίδιο θα ανέβει και το Ιράν.
Η ομιλία του Πούτιν κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία έχει δεσμευτεί στη διαδικασία εξεύρεσης λύσεων για όλους τους ανθρώπους που θα επωφεληθούν από το μέλλον, όχι μόνο για μερικές που είναι κοντά στους ολιγάρχες στην Ευρώπη.
Στο τέλος των προγραμματισμένων παρατηρήσεών του, ο Klaus Schwab ρώτησε τον Πούτιν για την προβληματική σχέση της Ρωσίας με την Ευρώπη και αν θα μπορούσε να επιλυθεί. Ο Πούτιν δεν ”τσίμπησε”.