Αν δεν εμβολιαστούν οι υγειονομικοί ίσως μεταφερθούν σε πόστα που δεν θα βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών
Μέσω εκστρατειών ενημέρωσης θα επιχειρηθεί να πειστούν οι Έλληνες να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Τι θα συμβεί όμως με όσους -παρά τις εκκλήσεις- αρνηθούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα;
Με τις προσομοιώσεις της διαδικασίας για την παραλαβή των εμβολίων και της διανομής τους στις επτά υγειονομικές περιφέρειες της χώρας να έχουν ήδη ξεκινήσει, έτσι ώστε όλα τα εμπλεκόμενη μέρη να εξασκηθούν στον χειρισμό και τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών εμβολίων έναντι του κορονοϊού, μένει να φανεί πώς θα ανταποκριθούν οι Έλληνες στο κάλεσμα για εμβολιασμό, αλλά και με ποιο ή ποιους τρόπους σκοπεύει η Πολιτεία να ενημερώσει την κοινωνία γι’ αυτή τη μεγάλη εθνική επιχείρηση.
Τη γραμμή της συστηματικής ενημέρωσης, μέσα από καμπάνιες, spot σε ραδιόφωνα και τηλεόραση, αφίσες στους δόμους, SMS, αλλά και έντονη παρουσία γιατρών και λοιμωξιολόγων στα media, όπου θα μιλούν -όπως ήδη κάνουν- για τη σημασία του εμβολιασμού στη μεγάλη μάχη ενάντια στην COVID-19, έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να πείσει το κοινό να πάει στα εμβολιαστικά κέντρα.
Μάλιστα, όπως φαίνεται, για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο Plan Β για τους αρνητές και για όσους δεν προσέλθουν στα κέντρα εμβολιασμού, αλλά ούτε και επιβολή περιορισμών, όπως απαγόρευση μετακίνησης σε άλλη χώρα.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο δικαίωμα της επιλογής, ως θεμελιώδους χαρακτηριστικού σε μια δημοκρατική κοινωνία, ακόμα και μέσα σε αυτές τις τόσο δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές. Από την άλλη, οι συστάσεις για εμβολιασμό και ειδικά στους υγειονομικούς θα είναι ισχυρές.
«Ούτε υποχρεωτικότητα ούτε ποινή»
Σε ερώτηση του Sputnik, η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μας είπε:
«Εκτός από τη μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια που θα γίνει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πείσουμε το κοινό. Δεν θα υπάρχει καμία υποχρεωτικότητα, αλλά ούτε και ποινή για όσους δεν το κάνουν. Ποινή και υποχρεωτικότητα, άλλωστε, πάνε μαζί».
Στο θεωρητικό ερώτημα τι θα πράξει η Πολιτεία αν δει αρνήσεις για εμβολιασμό, για παράδειγμα μεταξύ υγειονομικών υπαλλήλων, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πώς μπορούμε να επιβάλουμε ποινή ή υποχρεωτικότητα σε κάποιον που ρισκάρει τη ζωή του σε αυτή τη μάχη; Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτόν που έχει πάρει τις αποφάσεις του, γι’ αυτόν που νομίζει ότι είναι άτρωτος, γι’ αυτόν που νομίζει ότι κάνει κάτι ηρωικό».
Από την άλλη, η κα Θεοδωρίδου δεν απέκλεισε την πιθανότητα εάν δεν κάνουν το εμβόλιο άνθρωποι σε θέση ευθύνης (όπως είναι υγειονομικοί) και εργάζονται σε κλινικές όπου υπάρχουν ανοσοκατεσταλμένοι ή μεταμοσχευμένοι, τότε αυτοί να μεταφερθούν σε πόστα που δεν θα βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Όλα αυτά, όμως, είναι πολύ θεωρητικά, όπως εξήγησε η ίδια, και μένει να φανεί τι θα συμβεί κατά την εξέλιξη της διαδικασίας.
«Συν τω χρόνω θα δούμε τι θα κάνουμε και με αυτούς»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ελλάδα.
«Είναι αντιπαραγωγικό να ασχολείσαι με αυτόν που δεν θέλει να κάνει κάτι» δήλωσε στο Sputnik, αλλά όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε «συν τω χρόνω και ανάλογα με το τι θα παρατηρείται στην προσέλευση, θα δούμε τι θα κάνουμε και με αυτό το κομμάτι του πληθυσμού. Όσο περισσότερο ασχολούμαστε με αυτή την πτυχή τόσο περισσότερο κακό κάνουμε. Το βάρος πρέπει να πέσει στην ενημέρωση».
Με τη σειρά του, ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, εξήγησε ότι επιστήμονες και Πολιτεία είναι πλέον εξοικειωμένοι με το φαινόμενο της αμφισβήτησης στην επιστήμη και στα εμβόλια, με τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας.
Μάλιστα ο κ. Παρασκευής εξέφρασε την ελπίδα πως όσο προχωράει η διαδικασία του εμβολιασμού και η καμπάνια της ενημέρωσης με σωστή πληροφόρηση και σαφείς απαντήσεις, θα αίρονται οι αμφιβολίες των δύσπιστων.
Δύσκολη η εφαρμογή απαγόρευσης πτήσεων για όσους δεν εμβολιαστούν
Τέλος, πηγές του Sputnik στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μας είπαν ότι θεωρούν πολύ δύσκολο το σενάριο να επιβληθούν περιορισμοί στις αεροπορικές μετακινήσεις των πολιτών που δεν θα κάνουν το εμβόλιο. Διότι για να συμβεί αυτό, απαιτεί καταρχάς κοινή ευρωπαϊκή πολιτική η οποία για την ώρα δεν υπάρχει σαν ιδέα ή σαν σχέδιο.
Όπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές, το λεγόμενο «βιβλιάριο ταξιδιώτη» που ακούστηκε κάποια στιγμή ως πρόταση, είναι ένα πολύ δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα, δεδομένου ότι έχει να κάνει, ανάμεσα σε άλλα, και με σύνθετα ζητήματα, όπως τα προσωπικά δεδομένα.
Προς το παρόν, το μεγάλο βάρος και όλο το ενδιαφέρον των αρμόδιων πέφτει, όπως μας έλεγαν, αφενός στην καλή οργάνωση της μεγάλης αυτής εθνικής επιχείρησης, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Υγείας, και αφετέρου στις εύληπτες απαντήσεις που πρέπει να πάρει το κοινό, απ’ όλα τα διαθέσιμα μέσα ενημέρωσης.