Περίεργα σενάρια και πλοία συλλογής πληροφοριών στην Α.Μεσόγειο προμηνύουν πιθανότατα εξελίξεις λόγω Τουρκίας στην περιοχή
Το πλοίο συλλογής πληροφοριών με το όνομα “Donuzlav” που ανήκει στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό, αφού εξετέλεσε σειρά άκρως απόρρητων αποστολών σε Α.Μεσόγειο και Αιγαίο, επιστρέφει στην βάση του μέσω των Δαρδανελίων.
Την ίδια περίοδο οι Βρετανοί υλοποίησαν άσκηση εκκένωσης πολιτών τους… λόγω “χάους” στην Κύπρο.
Πρόκειται για δύο στρατιωτικές δράσεις που πιθανόν “μυρίζουν” από χιλιόμετρα μακριά πιθανές ραγδαίες εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο, κυρίως λόγω Ερντογάν.
Το “Donuzlav” που ανήκει στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό εισήλθε στα στενά των Δαρδανελίων από το Αιγαίο Πέλαγος. Η παρουσία του πλοίου αυτού αποδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον της Μόσχας για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας.
Το πλοίο κατέγραψε αυτά για το οποίο ήρθε στην περιοχή, καθώς για πολλούς αμυντικούς αναλυτές είναι το δεύτερο περιστατικό μετά την γαλλική φρεγάτα Λαφαγιέτ, που στοχοποίησε εκτός όλων των άλλων και τις τουρκικές κινήσεις στην Α.Μεσόγειο.
Επισημαίνουμε ότι οι Ρώσοι υποψιάζονται ότι η Άγκυρα κινείται για να υφαρπάξει με έμμεσο τρόπο, σχεδόν όλα τα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο, ή τουλάχιστον μεγάλο μέρος αυτών, “τρυπώντας” κοντά σε ΑΟΖ Αιγύπτου και Ισραήλ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ρωσική εταιρεία ROSNEF εμπλέκεται στην εξόρυξη φυσικού αερίου στο αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ.
Η Βρετανία στρέφει το “βλέμμα” της σε Α. Μεσόγειο & Κύπρο
Την ίδια περίοδο βρετανικό πολεμικό πλοίο και βασιλικοί πεζοναύτες βοήθησαν στην «εκκένωση» από την Κύπρο πολιτών, υλοποιώντας σενάριο ειδικής ασκήσεως ανθρωπιστικού χαρακτήρα.
Το αμφίβιο σκάφος HMS Albion χρησίμευσε ως κόμβος για την δράση Βρετανών κομάντος, ενώ με την βοήθεια ειδικών σκαφών και ελικοπτέρων είχαμε την “διάσωση πολιτών από το χάος”.
Η άσκηση Aquatic Nexus ήταν μόνο μία από τις εννέα ασκήσεις που υλοποίησε η αμφίβια ειδική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου, στην Κύπρο.
Μετά τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία το 2015, η Ανατολική Μεσόγειος έχει καταστεί ένα σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων της εξωτερικής πολιτικής πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης τώρα και της Βρετανίας.
Η Μόσχα ξεκίνησε να υπονομεύει τις στρατιωτικές δυνατότητες των δυτικών χωρών και τις δυνατότητες τους στην περιοχή, αλλά στην πορεία τον κύριο ρόλο ανέλαβε η Τουρκία.
Μια Τουρκία που κινείται σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς, οι οποίες μπορεί να φέρουν “χάος” στην Α.Μεσόγειο,σύμφωνα και με το βρετανικό σενάριο της ασκήσεως, και αυτό είναι πραγματικά το μόνο σίγουρο.
Άλλωστε εδώ και καιρό τα τουρκικά σχέδια λοιπόν φέρονται να μετατοπίζονται στην κατεχόμενη Κύπρο (παράλληλα με την Α.Μεσόγειο) και έχουν σκοπό να πιέσουν για διεθνή αναγνώριση του τουρκικού κατεχόμενου τμήματος του νησιού. Αυτό θα ταιριάζει τέλεια με τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στην θάλασσα.
Το «απρόβλεπτο» στοιχείο, είναι ο βασικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, που αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Η λογική της Τουρκίας είναι να βρίσκεται οπουδήποτε υπάρχει αναστάτωση και να υπονομεύει το status quo σε περιοχές άμεσου ή έμμεσου ενδιαφέροντος.