Έρχονται εξελίξεις
Κι ενώ η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «χτίζει» τις ευρωπαϊκές συμμαχίες του.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, πριν την Σύνοδο των χωρών του Νότου στην Κορσική που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, πιθανόν στο Παρίσι.
Μονόδρομος αποτελεί για την Ελλάδα η εξοπλιστική ενίσχυση στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχοντας απέναντι έναν γείτονα αφερέγγυο, επιθετικό και ύπουλο.
Το ελληνικό «Πεντάγωνο» έχει θέσει εδώ και καιρό τα εξοπλιστικά στην κορυφή της ατζέντας, ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά η ενίσχυση με νέα όπλα και δυνατότητες μπήκε σε δεύτερη μοίρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δώσει το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση νέων αγορών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού. «Στα θέματα των εξοπλισμών και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας θα είναι σαφής ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε την Δευτέρα (31/08) και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Alpha. «Έχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, και όχι μόνον με τα εξοπλιστικά προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του δεκαετούς προγράμματος για την Άμυνα μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε βάθος χρόνου στα 10 δισ. ευρώ, με το υπουργείο Άμυνας να έχει θέσει επί τάπητος όλες τις επιλογές.
Τα Rafale που εξετάζει να προμηθευτεί η ελληνική αεροπορία θα έχουν αναβαθμισμένο λογισμικό F3, με δυνατότητες μεταφοράς πυραύλων AM39/SCALP EG/MICA. Τα δε ραντάρ θα είναι AESA και θα έχουν σκοπευτικό επί κράνους και σύστημα IRST (OSF) με δυνατότητα εντοπισμού εχθρικού αεροσκάφους σε αποστάσεις μέχρι 100 χιλιομέτρων!
Επι της ουσίας τα γαλλικά Rafale θα αντικαταστήσουν το αμερικανικό όνειρο των F-15 που σχεδίαζε το 2002 να αγοράσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία απορρίπτοντας εντελώς την προοπτική του Rafale.
Πάντως κυβερνητικές πηγές, τονίζουν πως η Ελλάδα εξετάζει και την αγορά των ΗΠΑ για απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού και δη φρεγατών. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο 15μερο κρίνεται πολύ κρίσιμο, καθώς εφόσον δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, η Τουρκία αντιμετωπίζει το φάσμα πολύ αυστηρών κυρώσεων στην ειδική σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, όταν και θα επανεξεταστεί συνολικά η σχέση ΕΕ – Τουρκίας.