Τα ελαφρυντικά κρίνουν τα πάντα
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) για τις συλλήψεις που σχετίζονται με τη δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία, την Παρασκευή (09/10), μπαίνει στην τρίτη ημέρα της διαδικασίας των ελαφρυντικών των καταδικασθέντων.
Σχετικά με τον Γιάννη Λαγό, που είναι ευρωβουλευτής και -πιθανότατα- βρίσκεται στις Βρυξέλλες, οπότε για τη σύλληψή του θα αρθεί η ασυλία που απορρέει από τη συγκεκριμένη ιδιότητά του, θα εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα, το οποίο θα εκτελεστεί από τις βελγικές Αρχές και ο καταδικασθείς θα εκδοθεί στην Ελλάδα.
Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί για τον Γερμενή, ο οποίος είναι επιστημονικός σύμβουλος του Λαγού στις Βρυξέλλες, αλλά δεν έχει ασυλία.
Όσον αφορά στον Γιώργο Ρουπάκια, που είναι ο καθ’ ομολογίαν καταδικασθείς για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αναμένεται να οδηγηθεί στη φυλακή, με τη μέγιστη ποινή η οποία μπορεί να του επιβληθεί, να είναι η ισόβια κάθειρξη.
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. που θα ενεργοποιηθεί με την ανακοίνωση των ποινών
Αστυνομικές πηγές εξηγούσαν πως το σχέδιο, για το οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχει μια απόλυτη -όπως είναι λογικό- μυστικότητα, ο μηχανισμός της σύλληψης είναι άριστα δουλεμένος και η Aστυνομία πανέτοιμη σε όλα τα επίπεδα επιχειρησιακά.
Τα μέλη της Χρυσής Αυγής που θα βρεθούν αντιμέτωπα με άμεση σύλληψη, παρακολουθούνται ήδη στενά μεν διακριτικά δε, κατά τις ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ανακοίνωση των ποινών θα φέρει άμεση σύλληψη, μετάβαση στο Μεταγωγών και από εκεί στον Κορυδαλλό αν, βέβαια, η έφεση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
Εάν, πάλι, δοθούν αναστολές στην εκτέλεση των ποινών, τότε η κατάσταση διαφοροποιείται και ο στενός κλοιός της παρακολούθησης χαλαρώνει, με το επιχειρησιακό σχέδιο να «παγώνει» για την ώρα.
Αναφορικά με τα ελαφρυντικά, στη δεύτερη αγόρευσή της, η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του άρθρου 187 παρ 6 για όσους κατηγορούνται μόνο για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και δεν έχουν άλλη κακουργηματική κατηγορία.
Μάλιστα διευκρίνισε ότι από τους 7 κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν μπορεί να λάβει κανείς το συγκεκριμένο ελαφρυντικό, προτείνοντας δηλαδή την απόρριψη για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους άλλους πρώην 6 βουλευτές που καταδικάστηκαν χθες ως διευθυντές της οργάνωσης.
Παράλληλα η εισαγγελέας είχε προτείνει την χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού μόνο για τους Δημήτρη Κουκούτση, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, αλλά στη συνέχεια επανήλθε με την παραπάνω πρόταση αναγνώρισης. Σχετικά με τα υπόλοιπα ελαφρυντικά που είχαν αιτηθεί οι κατηγορούμενοι, σχολίασε: «Τι ελαφρυντικά να προτείνω όταν τους κρίνατε εγκληματική οργάνωση; Πως να δώσω ελαφρυντικό όταν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα; Είμαι αναγκασμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη των ελαφρυντικών». Σημειώνεται ότι το 187 του παλαιού ΠΚ παράγραφος 6 προβλέπει ότι «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση».