Το κύμα ψύχους που πλήττει την ήπειρο θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα – με προβλέψεις για θερμοκρασίες υπό το μηδέν στη Γερμανία και χιόνι σε τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ενώ οι συνθήκες θα συμβάλουν στην ενίσχυση του εορταστικού πνεύματος, θα αρχίσουν να ασκούν πίεση στις προμήθειες ενέργειας που είναι ζωτικής σημασίας για να επιβιώσει η Ευρώπη το χειμώνα χωρίς μπλακ άουτ.

Το ήπιο φθινόπωρο περιόρισε τη χρήση φυσικού αερίου και βοήθησε τους αποθηκευτικούς χώρους να γεμίσουν, απαλύνοντας τις ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις με την απώλεια των ρωσικών ροών. Αλλά οι προκλήσεις αρχίζουν τώρα. Η μεγαλύτερη ζήτηση θέρμανσης και η έλλειψη προσφοράς από τα αιολικά πάρκα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Σκανδιναβίας θα δοκιμάσουν τα δίκτυα, όπως ακριβώς αγωνίζονται οι γαλλικοί και σουηδικοί πυρηνικοί στόλοι.

Και παρόλο που η κυβέρνηση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αναμένει ότι θα έχει αρκετή ενέργεια κατά τους ψυχρότερους μήνες, η ρυθμιστική αρχή δικτύων της χώρας BNetzA κάλεσε την Παρασκευή τα σπίτια και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη θέρμανση για να εξοικονομήσουν καύσιμα.

“Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αύξηση της ζήτησης θέρμανσης για να αντιμετωπιστούν οι ψυχρότερες συνθήκες που είναι πιθανό να διατηρηθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος του μήνα”, δήλωσε η Aλεξάντρα Σέρεντ, συνεργάτης μετεωρολόγος στο The Weather.

Ένας θόλος υψηλής πίεσης που εμποδίζει τη Γροιλανδία προκαλεί κύματα χαμηλής πίεσης που κινούνται ανατολικά κοντά και πάνω από τις Σκανδιναβικές χώρες, δήλωσε ο μετεωρολόγος της Marex, Αλεξάντρε Φιέρο. Αν και θα είναι πιο ζεστά γύρω από τη Μεσόγειο, η βόρεια Ευρώπη θα νιώσει το ψύχος μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Ο υδράργυρος θα πέσει μέχρι και στους -23 βαθμούς Κελσίου (-9 Φαρενάιτ) στα πολύ βόρεια της Σκανδιναβίας τη Δευτέρα, δήλωσε ο κρατικός προγνώστης της Σουηδίας. Άλλοι μετεωρολόγοι βλέπουν τις περισσότερες πιθανότητες για χιόνι βραχυπρόθεσμα στη βόρεια και ανατολική Σκωτία, ενώ το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε προειδοποίηση για χιόνι και πάγο στη νοτιοανατολική Αγγλία και το Λονδίνο από την Κυριακή.

“Όλα δείχνουν ότι ο κρύος καιρός θα διαρκέσει τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες”, δήλωσε ο Ματίας Λιντ, μετεωρολόγος στον κρατικό μετεωρολόγο της Σουηδίας. “Μπορεί να υπάρξει αρκετό χιόνι τις επόμενες ημέρες”.

Η ανησυχία είναι ότι οι τσουχτερές συνθήκες συνοδεύουν μια επιδεινούμενη κρίση ηλεκτρικής ενέργειας στη Σουηδία, με μια διακοπή στον μεγαλύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα της χώρας να αυξάνει τον πραγματικό κίνδυνο διακοπών. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να βασίζεται σε εισαγωγές ενέργειας από τη Νορβηγία, τη Γερμανία και την Πολωνία για να διασφαλίσει ότι υπάρχει αρκετή ενέργεια για όλους.

Στη Γερμανία, οι πολίτες επαινέθηκαν για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου όταν οι θερμοκρασίες ήταν ακόμη ήπιες τον Νοέμβριο. Και ενώ η ζήτηση θέρμανσης αυξάνεται τώρα με θερμοκρασίες που φτάνουν περίπου τους -7 βαθμούς Κελσίου σε μέρη όπως το Βερολίνο και το Αμβούργο, τα νοικοκυριά θα μπουν στον πειρασμό να ανεβάσουν τον θερμοστάτη.

“Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο χειμώνας μπορεί να τραβήξει πολύ”, δήλωσε ο Κλάους Μίλερ, πρόεδρος της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής δικτύων, σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Υπάρχουν και άλλες καιρικές απειλές για το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης. Η αιολική παραγωγή θα φτάσει σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν αυξηθεί τη Δευτέρα – κάτι που προκάλεσε την άνοδο των βραχυπρόθεσμων τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Για ορισμένους, ο χειμωνιάτικος καιρός είναι πολύ ευπρόσδεκτος. Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι σημαντικό για τα χειμερινά θέρετρα στα δυτικά βουνά της Σουηδίας, καθώς η σεζόν ξεκινά με ειδικές δοκιμαστικές πίστες για σκι και άλλες εκδηλώσεις για την προσέλκυση επισκεπτών μετά από μερικά υποτονικά χρόνια λόγω της πανδημίας του Κόβιντ.

Το χιονοδρομικό κέντρο Stoten i Salen – περίπου 5 ώρες βορειοδυτικά της Στοκχόλμης – άνοιξε τις πρώτες του πίστες την Πέμπτη και έχει δει μια ώθηση στις καθυστερημένες κρατήσεις λόγω του κρύου.

“Φυσικά ο καιρός βοηθάει”, δήλωσε ο Magnus Dovallius, επικεφαλής του μάρκετινγκ. “Είναι επίσης καλό για εμάς ότι χιονίζει και στην υπόλοιπη Σουηδία. Είχαμε ήδη καλό χιόνι νωρίτερα τον Δεκέμβριο που κράτησε. Αυτό κάνει τους ανθρώπους να βγάζουν τις μπότες και τα χειμωνιάτικα παλτά τους”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »