Αναλυτικά όσα είπε ο Ν. Δένδιας
Ανανέωση

Την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη περιλαμβάνουν τα επόμενα βήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ενώ όπως υπογράμμισε ο κ. Νίκος Δένδιας η διεύρυνση δεν θα περιοριστεί μόνο στο νότιο τμήμα αλλά θα συμπεριλάβει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής και προκειμένου να απαντήσει σε σχετικές παρατηρήσεις του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Κατρούγκαλου ανέφερε «για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης».

Πέραν αυτού ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου και για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας, των μη οριοθετημένων ζωνών κ.α..

«Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θέλουν να το εμφανίσουν ως απόκλιση αλλά δεν υπάρχει» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

Δένδιας για 12 ν.μ. στο Ιόνιο: Υπερβαίνει τα 13.000 τ. χλμ. η επέκταση του εθνικού μας χώρου

Την ομόθυμη στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η επικράτεια αυξάνει το μέγεθός της κατά 10%.

Κατά την έναρξη της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις προκαλείται για πρώτη φορά από το 1947 «επέκταση του εθνικού χώρου κατά 10.079 τ. χλμ. και αν προσθέσουμε το κλείσιμο των κόλπων, η επέκταση υπερβαίνει τα 13.000 τ. χλμ. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το σύνολο της χώρας είναι 135.0000 τ. χλμ. αντιλαμβάνεται το μέγεθος της έκτασης».

«Είναι σημαντικό – όπως αναδείχθηκε κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή – ότι το νομοθέτημα συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Κατά συνέπεια η στιγμή έχει στοιχείο ιστορικότητας και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα κόμματα για την συνεργασία» τόνισε ο υπουργός.

Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο στηρίζεται επι της αρχής από τους βουλευτές της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ δηλώνει «παρών».

Aρχικό κείμενο

Σε ένα ηχηρό μήνυμα προχώρησε ο Ν. Δένδιας. Για πρώτη Έλληνας Αξιωματούχους μιλάει για την ελληνική μειονότητα και αυτό έχει την σημασία του!

Να κατανοήσει ότι η Ελληνική Μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό, κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τον χαιρετισμό του στην διαδικτυακή κοπή πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων.

«Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας. Συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες» τόνισε ο κ. Δένδιας και υπενθύμισε τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης, περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους.
Ο χαιρετισμός του υπουργού Εξωτερικών:

«Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί ομογενείς μας,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμητική πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη διαδικτυακή κοπή πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων.

Σάς εύχομαι ολόψυχα υγεία. Την οποία έχουμε όλοι ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, πρόοδο και επιτυχία στις στοχεύσεις σας.

Ο Σύλλογος Ιμβρίων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αγωνίζεται υπό αντίξοες συνθήκες. Για να προβάλει τις αδικίες και την καταπίεση που έχει υποστεί διαχρονικά ο ιμβριακός Ελληνισμός από τις τουρκικές Αρχές.

Την ίδια στιγμή, μέσα από πολυσχιδείς δράσεις και πρωτοβουλίες, συντηρεί ζωντανή την ξεχωριστή ιστορία των Ιμβρίων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει την αδιάλειπτη αρωγή του. Στην προσπάθεια αναζωογόνησης της παρουσίας των Ιμβρίων στην πατρώα γη τους. Με την εγκατάσταση εκεί νέων οικογενειών.

Η προσπάθεια αυτή, θα συνεχίσει να ενισχύεται χρόνο με τον χρόνο.

Απώτερος στόχος παραμένει η αποκατάσταση, κατά το δυνατόν, της ιστορικής παρουσίας του Ιμβριακού Ελληνισμού στο νησί.

Σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής μας συνιστά η στελέχωση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, των εκεί ομογενειακών σχολείων.

Επιπλέον, η εξεύρεση κατάλληλης απασχόλησης των Ιμβρίων, θα αποτελέσει μελλοντικά τον αποφασιστικό παράγοντα διασφάλισης της μόνιμης διαμονής τους στο νησί.

Θα ήταν βεβαίως παράλειψη μου να μην αναφερθώ στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Είναι παγκοίνως γνωστό ότι και ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από την Ίμβρο.
Το φωτεινό παράδειγμά του και η διαρκής δραστηριοποίησή του επ’ ωφελεία των ομογενών μας στο νησί, εγγυάται την ευόδωση των προσπαθειών σας.

Επίσης, κρίνοντας από τους πρώτους μήνες της ποιμαντορίας του, πιστεύω ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, κ. Κύριλλος, θα καταφέρει να συσπειρώσει τον εκεί Ιμβριακό Ελληνισμό.

Σ’ αυτό το σημείο οφείλω να σημειώσω ότι η Τουρκία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι η Ελληνική Μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία.

Αντιθέτως, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής πορείας της. Και σημείο αναφοράς για τη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους δύο λαούς μας.
Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας. Συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες.

Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης. Περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους.

Η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο ήταν και παραμένει διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω επίσης το Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 27/6/2008. Το ψήφισμα αυτό καλεί την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις που θα επέτρεπαν την αρμονική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Ίμβρο και την Τένεδο. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής των Ιμβρίων και Τενεδίων Ελλήνων της διασποράς, ανεξάρτητα αν αυτοί έχουν ή όχι την τουρκική ιθαγένεια.

Φίλες και Φίλοι,

Το ενδιαφέρον μας για σας παραμένει ισχυρό και αμείωτο.

Έως ότου η γειτονική χώρα αρθεί στο ύψος των υποχρεώσεων τις οποίες έχει αναλάβει,

θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα νομικά και διπλωματικά εργαλεία στη διάθεσή μας,

προκειμένου να εκπληρωθούν οι προσδοκίες και τα ιστορικά δίκαια των Ιμβρίων.

Μ’ αυτές τις σκέψεις επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ και πάλι για τα μικρά και τα μεγάλα επιτεύγματά σας μέχρι σήμερα.

Εγώ προσωπικά και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, είμαστε στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε συνδρομής κριθεί σκόπιμη και εφικτή.

Ευτυχισμένο και καλότυχο το Νέο Έτος!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »