Προς παράταση οδηγούνται πολλά από τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού όπως οι αναλογικές αποζημίωση ειδικού σκοπού με βάση υπολογισμού τα 800 € η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, το “πάγωμα” της καταβολής ΦΠΑ, η υποχρεωτική μείωση ενοικίων κατά 40% (με κάλυψη της μισής ζημιάς για τους ιδιοκτήτες μέσω χρηματικής αποζημίωσης) οι αναστολές στις δόσεις ρυθμιζόμενων οφειλών όπως και η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήδη αναζητά τα αναγκαία κονδύλια προκειμένου να είναι σε θέσης να επεκτείνει την ομπρελά των παροχών ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τις όποιες νέες αποφάσεις ληφθούν για τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας προϊδέασε ότι αν χρειαστεί να καταβληθούν νέες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού θα υπολογίζονται πλέον με βάση τα 800 ευρώ και όχι τα 534 ευρω όπως και ίσια μέχρι πρόσφατα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται σχετικά με τις υποχρεωτικές μείωση ενοικίων θα προβλέπεται ότι από το Νοέμβριο και μετά ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν χρηματική αποζημίωση για το 50% της ζημιάς όποτε απαιτείται η επιβολή του μέτρου. Με την ίδια λογική σχεδιάζεται η επέκταση των αναστολών στην καταβολή ρυθμιζόμενων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία όπως Επίσης όποια επιδόματα ανεργίας λήγουν κατά της διάρκεια του Lockdown θα επεκτείνονται κατά δύο μήνες. Ειδικότερα ο σχεδιασμός αφορά στα εξής μέτρα:

Χορήγηση του αναλογικού μηνιαίου επιδόματος των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους σε αναστολή και κάλυψη από το Δημόσιο του μέρους του δώρου των Χριστουγέννων που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού πλέον, όταν χρειάζεται, θα υπολογίζεται σε μηνιαία βάση με 800 ευρώ και στην συνέχεια θα καταβάλλεται αναλογικά (δηλαδή με 26,60 ευρω την ημέρα) για την όποια περίοδο οι εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Στις περιπτώσεις αυτές το δημόσιο θα καλύπτει και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Αναστολή της πληρωμής του ΦΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές. Η οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021. Επίσης, θα παγώσουν οι ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες θα μεταφερθούν στις αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης των 12 ή 24 δόσεων.

Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή θα έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώσουν ρυθμίσεις χρεών και να τις καταβάλουν στο τέλος της ρύθμισης.

Υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε αναστολή με πίστωση του 50% των απωλειών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εκμισθωτών. Προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα, για όσες παραμείνουν κλειστές για διάστημα 10-12 ημερών, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση του μειωμένου κατά 40% ενοικίου και τον τελευταίο μήνα του έτους. Αντίστοιχα θα επεκταθεί και η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που ανέρχεται στο 50% των χαμένων ενοικίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και αφορά μεταξύ άλλων τα μειωμένα ενοίκια, προκειμένου να μη χρειαστεί να τροποποιηθεί εκ νέου, δεν θα περιλαμβάνεται η μέχρι σήμερα προϋπόθεση που ορίζει ότι η περιφέρεια στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση να είναι στο «κόκκινο» για 14 ημέρες ώστε να είναι δικαιούχος του μειωμένου ενοικίου.

Επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »