Καμία κουβέντα για τις προκλήσεις των Τούρκων
Σε μία σημαντική αποκάλυψη προχώρησαν σήμερα τα Γερμανικά ΜΜΕ. Το βέτο της Κύπρου στις κυρώσεις που θέλει η ΕΕ κατά της Λευκορωσίας δεν έχει εξοργίσει μόνο τις Βρυξέλλες αλλά και τις ΗΠΑ!

Η Λευκωσία ενοχλεί με την στάση της, κάθως σήκωσε ανάστημα για άλλη μία φορά. Θέλει κυρώσεις και κατά της Τουρκίας, με την ΕΕ να αδιαφορεί προς το παρών για ένα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εμπλοκή των ΗΠΑ
Η Tagesspiegel του Βερολίνου αναφέρεται στην Κύπρο. Όπως επισημαίνει “η Κύπρος απαιτεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αντιπαράθεσης για τiς γεωτρήσεις φυσικού αερίου (στη Μεσόγειο). Προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους της, μπλοκάρει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Μετά τις αιτιάσεις για νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου και την άσκηση βίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές, η ΕΕ σχεδιάζει, εδώ και εβδομάδες, την επιβολή κυρώσεων έναντι των υπευθύνων.
Αλλά μέχρι στιγμής αυτό προσκρούει στη στάση μπλοκαρίσματος της Κύπρου. Στη διένεξη επεμβαίνουν τώρα και οι ΗΠΑ πιέζοντας την Κύπρο να συναινέσει στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. “Τους ενθαρρύναμε να προσχωρήσουν στη συναίνεση, ώστε να προχωρήσει η ΕΕ και να υπάρξει μία εύλογη, κοινή στάση ανάμεσα σε χώρες που διέπονται από συναφείς αντιλήψεις”, ανέφερε ο Τζορτζ Κεντ, αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες”.

 

“Η Τουρκία και η Ελλάδα θέλουν να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες μετά από διαμεσολάβηση της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μισέλ” σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού DER SPIEGEL.

Όπως επισημαίνεται “από το 1999 γίνονται ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες διμερείς διερευνητικές συνομιλίες αυτού του είδους, οι οποίες όμως κάθε τόσο διακόπτονται. Η τελευταία πράξη του διαλόγου έγινε το 2016. Ο νέος γύρος θα είναι ο 61ος, όπως ανακοίνωσε η Αθήνα. Ήδη το προπερασμένο Σαββατοκύριακο, η Τουρκία είχε αποσύρει ένα ερευνητικό πλοίο από θαλάσσια περιοχή προ των ελληνικών νησιών και δυτικά της Κύπρου, συμβάλλοντας έτσι στην αποκλιμάκωση της κατάστασης”.

“Ελλάδα και Τουρκία θέλουν να μιλήσουν – επί τέσσερα χρόνια οι συνομιλίες είχαν παγώσει”, αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. “Τουρκία και Ελλάδα συμφωνούν (να αρχίσουν) συνομιλίες μετά την τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ” επιγράφεται άρθρο της εφημερίδας Die Welt.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »