Ψυχολογικός πόλεμος στην Τουρκία από τα στελέχη του Χαφτάρ
Ο”υπουργός Εσωτερικών” της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας Fathi Bashagha συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χούλουσι Ακάρ, καθώς ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) δήλωσε ότι η Άγκυρα «φοβάται τις επιπτώσεις» της επικείμενης επίθεσής της στην παράκτια πόλη Σύρτη και την αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα, καθώς και η αιγυπτιακή Βουλή έδωσε το “πράσινο φως” για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

Η συνάντηση στην Άγκυρα μεταξύ Bashagha και Ακάρ έγινε καθώς η GNA ετοιμάζεται να ξεκινήσει επίθεση εναντίον των δύο πόλεων της Λιβύης. Ο Ακάρ, σύμφωνα με το Al-Arabiya, είπε ότι η υποστήριξη προς τον LNA και τον αρχηγό του, Χαλίφα Χαφτάρ, πρέπει να σταματήσει.

Ισχυρίστηκε ότι οι τουρκικές δράσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αποτελούν «απόπειρα διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας», υποστηρίζοντας ότι «θα αποτελέσει πρότυπο για τον κόσμο».

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με το GNA πέρυσι για τη δημιουργία μιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης από τη νότια ακτή της Τουρκίας μέχρι τη βορειοανατολική ακτή της Λιβύης. Ορισμένες από τις εμπλεκόμενες περιοχές είναι γύρω από την Κύπρο, και η τελευταία κατηγορεί την Τουρκία για τις παράνομες έρευνες για φυσικό αέριο στα χωρικά της ύδατα.

Γάλλος ΥΠΕΞ: “Το μέλλον της Λιβύης δεν θα αποφασιστεί στην Άγκυρα ή τη Μόσχα”
Ο LNA, σύμμαχος με τη Βουλή των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ, ελέγχει τις πλούσιες σε πετρέλαιο ανατολικές περιοχές της Λιβύης, με την υποστήριξη της Γαλλίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ρωσίας.

Η GNA, υποστηριζόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα, τους Σύριους μισθοφόρους και το Κατάρ, ελέγχει την Τρίπολη και ελέγχει τις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές της Λιβύης. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η Τουρκία έστειλε 3.500 έως 3.800 Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2020.

Μιλώντας στην Sky News Arabia την Κυριακή, ο ταξίαρχος Khaled Al-Mahgoub, διοικητής του LNA, δήλωσε ότι η Τουρκία «έχει φόβους για τις επιπτώσεις της έναρξης επίθεσης στη Σύρτη και στην Αλ-Τζούφρα».

“Στις αίθουσες επιχειρήσεών τους, οι Τούρκοι εξετάζουν με ακρίβεια την επίθεση και φοβούνται για τις επιπτώσεις της, γιατί ο πόλεμος μπορεί να μεγαλώσει σε κλίμακα και να ξεπεράσει τις εν λόγω περιοχές”, δήλωσε ο Al-Mahgoub, υποστηρίζοντας ότι το LNA είναι έτοιμος να αποκρούσει οποιαδήποτε τουρκική επίθεση και στις δύο πόλεις.

“Ο Ερντογάν πιέζει να ξεκινήσει μια γρήγορη και εκτεταμένη επίθεση για να εκπληρώσει τον τουρκικό στόχο το συντομότερο δυνατό. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί επειδή τα στρατεύματα του LNA, εκτός από την αραβική υποστήριξη, έχουν αναπτυχθεί στρατηγικά”.

Οι τουρκικές υποστηριζόμενες πολιτοφυλακές κινούνται κοντά στη Σύρτη με απώτερο σκοπό την επέκταση της τουρκικής στρατιωτικής εξουσίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Al-Mahgoub.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »