Σήμερα Κυριακή ανοίγουν ξανά οι εκκλησίες για τους πιστούς, με πρωτόγνωρες οι καταστάσεις για όλους από νέα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Καταλυτικό ρόλο έχει παίξει η άριστη συνεννόηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Οι Εκκλησίες ανοίγουν με επαναλαμβανόμενες λειτουργίες, ελεγχόμενη αναμονή στην είσοδο, αποστάσεις ασφαλείας και με μέγιστο αριθμό ατόμων σε κάθε ναό, ενώ η Εκκλησία θα κάνει Ανάσταση τα μεσάνυχτα της Τρίτης 26 Μαΐου, ημέρα της απόδοσης της εορτής του Πάσχα, όπως αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Το βράδυ της 26ης προς 27 Μαίου θα τελεσθεί στους ναούς η πανηγυρική αναστάσιμη Παννυχίδα που τελείται κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, την τελευταία δηλαδή ημέρα που ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», παραμονή της Αναλήψεως προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι Ελληνες στις εκκλησίες για να ακούσουν τους αναστάσιμους ύμνους.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Οπως έχει αποφασιστεί για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός πιστών που μπορεί να δεχτεί είναι 50.

Ισχυρή είναι η σύσταση για χρήση μάσκας και υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού.

Στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών.

Η εκκλησία, λοιπόν, είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει την νέα πραγματικότητα και οι καταστάσεις είναι πραγματικά πρωτόγνωρες για όλους. 

Οπως έχει αποφασιστεί για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός πιστών που μπορεί να δεχτεί είναι 50, ενώ θα υπάρχει και τήρηση απόστασης 1,5μ. Η χρήση αντισηπτικού είναι απαραίτητη, ενώ υπάρχει και σύσταση για χρήση μάσκας μέσα στις εκκλησίες από τους πιστούς. 

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών.

Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια, ενώ ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.

Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα με σύσταση στις ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι. Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά, ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός και θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.

Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα. Παράλληλα θα υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης. Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού και δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς. 

Να σημειωθεί πώς οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου.

Για το θέμα της Θείας Κοινωνίας ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Μητροπολίτης Φιλίππων, Στέφανος είπε: «Το θέμα με την Θεία κοινωνία είναι αδιαπραγμάτευτο», επισημαίνοντας: «Το θέμα βρίσκεται μόνο σε κάποιους, μέσα στο μυαλό τους. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν μας είπαν ούτε για κουτάλια, ούτε για πιρούνια, ούτε για ποτήρια, ούτε για τίποτα άλλο. Ο Χριστός που είναι μέσα στο Αγιο Ποτήριο, δεν μπορεί να επιτρέψει τον θάνατο” ξεκαθάρισε ο Μητροπολίτης.

Γερμανίας Αυγουστίνος : “Το γερμανικό κράτος μας είπε να μην χρησιμοποιούμε την Λαβίδα στην Θεία Κοινωνία”

Απαγόρευση της συμμετοχής των πιστών στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας δημοσιοποίησε η Κυβέρνηση της Γερμανίας, που ενώ επιτρέπει την προσέλευση στη Θεία Λειτουργία, απαγορεύει την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας με την λαβίδα. Όπως ενημερώνει ο Μητροπολίτης Γερμανίας ενόψει του ανοίγματος των Ναών στην γερμανική επικράτεια εκδόθηκαν Νομοθετικά Διατάγματα «τα οποία ΄ήδη υιοθετήσαμεν» και «φθάνουν μέχρι του σημείου να ρυθμίζουν και τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως , να απαγορεύουν δηλαδή την Θεία Κοινωνία από το Αγιο Ποτήριο με την χρήση της αγίας Λαβίδος».

Όπως είπε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος «απευθύνω παράκληση στον κόσμο να κάνει άσκηση και υπομονή. Θα περάσει και αυτή η δύσκολη συγκυρία» , λέγοντας ότι με μεγάλη δυσκολία ανακοίνωσε αυτήν την εγκύκλιο , που ελπίζει σύντομα να ανακαλέσει.

 Και τονίζει ότι «όταν το κράτος λέει ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω την Λαβίδα στην Θεία Κοινωνία ως ένας Επίσκοπος της Εκκλησίας δεν έχω το δικαίωμα να αλλάξω τον τρόπο της Θείας Κοινωνίας να εφεύρω έναν άλλο τρόπο». Για να εξηγήσει ότι αυτό αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση και αυτό θα πρέπει να ισχύσει παρόλο που είναι πολύ σκληρό, όπως επίσης και οι κλειστοί Ναοί . «Κάναμε Πάσχα με τρία άτομα κεκλεισμένων των θυρών» λέει οΜητροπολίτης Αυγουστίνος.

Από τη στιγμή που τα μέτρα φθάνουν στο να ορίζουν και την Θεία Κοινωνία λέει ο Μητροπολίτης Γερμανίας δεν θέλουμε να υπάρχει σχετικοποίηση και να πούμε ότι θα βρούμε άλλον τρόπο , όπως με κουταλάκια που είπαν άλλοι , καθώς είναι σαν λέμε ότι με την Θεία κοινωνία μεταφέρεται ο ιός . 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »