Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο, Άγγελος Συρίγος, σχολίασε το δημοσίευμα της Die Welt, που υποστηρίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε εντολή για θερμό επεισόδιο.

Ο κ. Συρίγος αμφισβήτησε πως οι στρατηγοί του Ερντογάν θα έπαιρναν την πρωτοβουλία να του αρνηθούν βύθιση ελληνικού πλοίου ή κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Εξήγησε ότι οι στρατηγοί του είναι άτομα που έχει επιλέξει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος τα τελευταία 4 χρόνια και είναι τα απομεινάρια εκείνων που έδιωξε. Πρόσθεσε πως το πολύ -πολύ, να του είπαν ότι δεν γίνεται επεισόδιο χωρίς θύματα και αυτό να έκανε τον Ερντογάν να το ξανασκεφτεί.
«Το πολύ -πολύ όταν τους είπε, ‘’μπορούμε να κάνουμε επεισόδιο χωρίς θύματα’’ να του είπανε ‘’μπορούμε να κάνουμε επεισόδιο, αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα θύματα’’. Και αυτό έκανε τον Ερντογάν να το σκεφτεί. Οι ίδιοι οι στρατηγοί, αποκλείεται να πήραν την πρωτοβουλία και να του είπαν ‘’πρόεδρέ μας αυτό δεν γίνεται’’», εξήγησε ο καθηγητής.

Ο κ. Συρίγος τόνισε ότι κατά βάση ο Ερντογάν θα ήθελε να αποφύγει έναν πόλεμο, «αποδέχεται όμως ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε πόλεμο από τις κινήσεις του και ίσως και σε κάποιες περιπτώσεις δίνει εντολή ‘’τραβήξτε το να πάμε στο θερμό επεισόδιο’’».

«Ο Ερντογάν έχει αυτή τη στιγμή -όπως θα έλεγε παλιά ο Χαρίλαος Φλωράκης, τον τραχανά του απλωμένο πάρα πολύ», «αναρωτιέμαι η Τουρκία θα άντεχε να πολεμά σε Συρία, σε Λιβύη και σε Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε βρίσκεται στο οριακό σημείο που οτιδήποτε μπορεί να καταστρέψει το όνειρό του και γι’ αυτό ανεβάζει τους τόνους και χρησιμοποιεί υποτιμητικούς όρους, όταν μιλάει για Ελλάδα και Γαλλία.

«Στην αρχή νόμιζα ότι το κάνει (για την Ελλάδα) για λόγους ψυχολογικού πολέμου» τόνισε ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια διαπίστωσε ότι τους ίδιους όρους χρησιμοποιεί ο Ερντογάν και για τη Γαλλία, κάτι που δείχνει «έναν ηγέτη που περνά περισσότερο στο μοντέλο των ηγετών της Μέσης Ανατολής, τύπου Σαντάμ Χουσείν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »