Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους μάλιστα ακούστηκε το προφανές, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ζήτησε από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ να μην ξανά στείλει η Ελλάδα πολεμικά πλοία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στη δήλωση που έκανε ο Τσαβούσογλου, μετά το τέλος της συνάντησης με τον Στόλτενμπεργκ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «μετά τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε λάβει μέτρα για τα εθνικά συμφέροντα τα δικά μας και των Τουρκοκυπρίων. Το ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Δεν θέλουμε ένα ατύχημα μεταξύ συμμάχων. Η στάση της Ελλάδας ήταν αρνητική τις πρώτες μέρες. Υπήρξε ένταση, αφού η Ελλάδα έστειλε τα πολεμικά της πλοία στην περιοχή που κάναμε σεισμικές έρευνες. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα συμμετέχει πλέον σε αυτές τις συναντήσεις και είμαστε ευτυχείς».

Από την πλευρά του, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε: «Η ασφάλεια της Τουρκίας είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ. Μια ασφαλής τηλεφωνική γραμμή δημιουργήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή η γραμμή είναι ανοικτή 24/7. Αυτός ο μηχανισμός προέκυψε χάρη στις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών. Ευχαριστώ και τα δύο μέρη για αυτήν τη θετική εξέλιξη. Ελπίζω ότι τα υπάρχοντα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα».

Ακολούθως, ο Τσαβούσογλου μίλησε και για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, επισημαίνοντας πως «δεν είναι νέο ότι η Αρμενία επιτίθεται σε πολίτες και άμαχους. Το έκαναν ξανά τον Ιούλιο και τώρα επιτέθηκαν σε πολίτες και στρατιώτες. Πρόκειται για εγκλήματα πολέμου και δεν έχουν γίνει ακριβείς προτάσεις για τη λύση του προβλήματος τα τελευταια 30 χρόνια. Όλοι πρέπει να ζητήσουν από την Αρμενία να αποσυρθεί από τα εδάφη που έχει καταλάβει».

Την Τρίτη ο Στόλτενμπεργκ θα βρεθεί στην Αθήνα για συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »